«Τορπίλη» Κασσελάκη στη συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων - Δεν ήθελε συνυπογραφή με Νέα Αριστερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να συνυπογράψει κοινή πρόταση των προοδευτικών κόμματων 

«Τορπίλη» Κασσελάκη στη συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων - Δεν ήθελε συνυπογραφή με Νέα Αριστερά
EUROKINISSI.
4'

Το γινάτι, βγάζει μάτι, λέει ο λαός μας. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη ρήση βρήκε απόλυτη εφαρμογή στα όσα διαδραματίστηκαν, χθες, στη Βουλή, όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε να συνυπογράψει κοινή πρόταση των προοδευτικών κόμματων για τη σύγκλιση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο λόγος; Όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατ’ εντολή του Στέφανου Κασσελάκη -που εξακολουθεί να απολαμβάνει τις διακοπές του σε κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου- δεν θέλησε να βάλει την υπογραφή του, δίπλα σε εκείνη της Νέας Αριστεράς.

Αν τα όσα λέγονται από χθες το απόγευμα στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου είναι ακριβή, εκεί θα πρέπει να αναζητηθεί και η αιτία που δεν έλαβε «σάρκα και οστά» μια πρωτοβουλία η οποία θα έδειχνε συσπείρωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, απέναντι στην κυβέρνηση για ένα ζήτημα που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν μείζονος σημασίας.

Η επιλογή αυτή της Κουμουνδούρου, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε μιλήσει τόσο με τον Αλέξη Χαρίτση, όσο και με τον Σωκράτη Φάμελλο. Μάλιστα, η συνεργασία αυτή «ζυμώνονταν» καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, με τη συμμετοχή και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε και εκείνη επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς.

Η κοινή πρόταση που δεν ήρθε

Και ενώ από όλες τις πλευρές έβγαινε προς τα έξω ότι σύντομα θα λάβει χώρα μια κοινή πρωτοβουλία των κομμάτων του προοδευτικού χώρου, αυτή αργούσε να εκδηλωθεί. Εν τέλει, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, αποφασίστηκε να μην υπάρξει κοινή πρόταση, αλλά το κάθε κόμμα να καταθέσει το δικό του αίτημα για τη σύγκλιση της εν λόγω επιτροπής.

Από το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά, όλοι δείχνουν προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το «ναυάγιο» της κοινής δράσης. Και προφανώς, όχι προς την πλευρά του Σωκράτη Φάμελλου, αλλά προς εκείνη του Στέφανου Κασσελάκη, ρίχνοντας του όλη την ευθύνη για τη τροπή που πήραν τα πράγματα.

Η επιλογή αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε πολλά ερωτήματα. Κυρίως, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογράψει ξανά κοινοβουλευτική πρωτοβουλία με τη Νέα Αριστερά - όταν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης, με αφορμή τα στοιχεία για το δυστύχημα των Τεμπών.

Μάλιστα, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν πως αν ο Στέφανος Κασσελάκης συμπεριφέρεται έτσι σε ζητήματα τόσο σημαντικά, είναι σαν να επιχειρεί να «μπουρλοτιάσει» οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, για λόγους που άπτονται προσωπικής αντιπάθειας.

Πάντως, κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανώς απογοητευμένα από τις εξελίξεις, σημείωναν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως ο αρχηγός τους «ξαναζεσταίνει το φαγητό» των «υπονομευτών και αποστατών», με προφανή στόχο να το επαναφέρει παραμονή του συνεδρίου του κόμματος. Εκεί που θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα «φουρνιά υπονομευτών».

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από τη πλευρά τους, πήγες της Κουμουνδούρου, έδιναν εντελώς διαφορετική οπτική για την υπόθεση. Όπως ανέφεραν, το κόμμα προχώρησε σε μια κίνηση που υλοποιεί στην πράξη την προτροπή Κασσελάκη προς το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας, για συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όταν πρόκειται για μείζονα θέματα, καταθέτοντας αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ωστόσο, αποφεύγουν να αναφερθούν σε μια μικρή λεπτομέρεια. Ότι δεν κατατέθηκε κοινή πρόταση, αλλά κάθε κόμμα κατέθεσε τη δική του. Μόνο του.

Τουλάχιστον, συμφωνούν με τα άλλα κόμματα σε ένα πράγμα. Πως για την κατάθεση -κατά μόνος εν τέλει- αλλά και το περιεχόμενο της επιστολής που συνοδεύει το αίτημα, προηγήθηκε συνεννόηση ανάμεσα στην Κουμουνδούρου, την Χαρ. την Πλεύση Ελευθερίας. Αποφεύγουν, ακόμα και να γράψουν το όνομα της Νέας Αριστεράς.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η συνεννόηση ανάμεσα στα τρία κόμματα θα συνεχιστεί.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή