Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε στον Τζιτζικώστα για Επίτροπο στην Ε.Ε.

Στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο Πρωθυπουργός θέτει την εμπιστοσύνη του για τον επόμενο Έλληνα Επίτροπο που θα συμμετάσχει στην Ευρωπαική Επιτροπή τα επόμενα πέντε χρόνια. 
INTIME NEWS

Η απόφαση είχε παρθεί εδώ και καιρό, όπως λένε οι πληροφορίες, ενώ έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την λογική της πρότασης 2 υποψηφίων που ζητούσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προκειμένου να επιλέξει η ίδια, καταλήγοντας στην περίπτωση του κ. Τζιτζικώστα.

Το σκεπτικό πίσω από την επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα συμπυκνώνεται στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ο οποίος δήλωσε ότι «O Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ταυτόχρονα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50%».

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου».

Παρ’ όλα αυτά, η περίπτωση Τζιτζικώστα εξυπηρετεί και την κεντροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης η οποία πλέον αντιπροσωπεύεται πιο εμφανώς μέσα και από τις αλλαγές που επιχείρησε το Μέγαρο Μαξίμου σε κυβέρνηση και στους γενικούς γραμματείς. Ο κ. Τζιτζικώστας αποτελεί ένα πρόσωπο «γέννημα θρέμμα της Νέας Δημοκρατίας», έχει πολύ καλή σχέση με τους πρώην προέδρους της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και αυτό έχει τη σημασία του για το κομματικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας και η αξιοποίησή του σε ανώτατο επίπεδο κλείνει εμφατικά παρασκηνιακές συζητήσεις και παράπονα για υποεκπροσώπηση της δεξιάς πτέρυγας.

Για την κυβέρνηση η επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά για μια σειρά λόγους, καθώς η διαδρομή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας συγκροτεί το κατάλληλο προφίλ, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεδίωκε να έχει ο επόμενος επίτροπος της Ελλάδας.

Τζιτζικώστας στο Μαξίμου

Χθες στις 18.00, λίγες ώρες από την ανακοίνωση του Π. Μαρινάκη που γνωστοποιούσε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για Επίτροπο στην Ε.Ε, ο Απόστολος Τζιτζικώστας πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό. Κατά την είσοδό τους στο Μέγαρο Μαξίμου, οι κάμερες κατέγραψαν τον σύντομο διάλογο που είχαν, με τον κ. Τζιτζικώστα να ευχαριστεί θερμά τον πρωθυπουργό για την απόφασή του να τον προτείνει ως τον νέο επίτροπο της Ελλάδας.

«Αποτελεί μοναδική τιμή»

«Για μένα αποτελεί μοναδική τιμή. Από την εμπειρία μου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς γνωρίζω καλά ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά προκειμένου να δημιουργήσουμε μία Ευρώπη που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των συμπολιτών μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας. Συμπλήρωσε δε πως η απόφαση του κ. Μητσοτάκη «συνιστά και μία αναγνώριση του ρόλου και της δυναμικής της βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας στην οποία άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχετε επενδύσει προσωπικά με πολλά και σημαντικά έργα».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως ο κ. Τζιτζικώστας έχει μία σπουδαία πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκλεγμένος περιφερειάρχης για μία δεκαετία με πολύ υψηλά ποσοστά. «Αυτό δείχνει μία ευρύτερη πολιτική αποδοχή στην δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας», σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως ο κ. Τζιτζικώστας είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών.

Παράλληλα επισήμανε ότι «η σύνδεση μεταξύ της δυνατότητας να ενώνει τις τοπικές προτεραιότητες με τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιταγές, καθιστούν τον κ. Τζιτζικώστα ένα πρόσωπο που μπορεί να φέρει εις πέρας αυτή την πολύ δύσκολη και εθνικά απαιτητική αποστολή, το να είναι ο επόμενος Έλληνας επίτροπος στις Βρυξέλλες».

Τέλος του μήνα θα γνωρίζουμε το χαρτοφυλάκιο

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στον συνομιλητή του καλή επιτυχία, καλή δύναμη και καλή προετοιμασία. «Γνωρίζουν οι πολίτες πως υπάρχει μία απαιτητική διαδικασία ακρόασης στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και νομίζω στο τέλος του μήνα θα γνωρίζουμε και το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η πατρίδα μας. Πιστεύω πως η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο που θα αναγνωρίζει την πορεία της τα τελευταία χρόνια και τον ευρύτερο γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το προφίλ του Τζιτζικώστα: Η αγάπη για την οικογένεια και η προσφορά στη Μακεδονία

Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 1978 όταν γεννήθηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Γρήγορα απέκτησε μεγάλο ενδιαφέρον για την πολιτική. Όταν αποφοίτησε από το σχολείο προχώρησε με τις σπουδές του στον τομέα των Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Georgetown University της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση και τα Οικονομικά στο University College of London.

Γρήγορα, αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του, επέστρεψε στη χώρα μας, καθώς είχε ήδη αποφασίσει να ασχοληθεί ενεργά, με τον τομέα της επεξεργασίας, παραγωγής και τυποποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων. Εκείνη την περίοδο του ήρθε μία ιδέα η οποία έγινε πράξη. Άλλωστε, αυτό έκανε πάντα, δεν έμενε στα λόγια. Προχώρησε στη δημιουργία μίας σύγχρονης μονάδας που στηρίζεται στα βιολογικά πρότυπα, με την επωνυμία Αγρόκτημα Βραχιάς.

Αυτό είναι το στάδιο κατά τη διάρκεια του οποίου γνώρισε τα πάντα για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, αλλά και το εμπόριο, έχοντας αντιμετωπίσει όλα τα εμπόδια και τη γραφειοκρατία που συχνά συναντάει κάποιος που ασχολείται με την επιχειρηματικότητα. Aπό μικρός είχε όρεξη για αρκετή δουλειά, δείχνοντας πως αγαπάει ό,τι κάνει. Είχε μεράκι με οτιδήποτε και αν καταπιανόταν, ενώ κατάφερνε να ξεπερνάει πάντοτε τις δυσκολίες, έχοντας αποκτήσει εφόδια και εμπειρίες.

Η θεσμοθέτηση στην Ελλάδα των Αιρετών Περιφερειών, που έγινε με μεγάλη καθυστέρηση σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον του Απόστολου Τζιτζικώστα, καθώς είχε τη διορατικότητα και την οξυδέρκεια να αντιληφθεί τον ολοένα και πιο κρίσιμο ρόλο τους. Ήταν και είναι ένας ρόλος ιδιαίτερα κρίσιμο στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρα μας.

Η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας επέδειξε σταθερότητα και αποτελεσματικότητα, ειδικά στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν με τη μία κρίση να διαδέχεται την άλλη: από την οικονομική κρίση στην πανδημία και από εκεί στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη νέα ενεργειακή αναστάτωση.

Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη αποτελούσε όραμά του η Κεντρική Μακεδονία να μπει στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πέτυχε και αυτό. Το 2015 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που είναι ο επίσημος θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον οποίο εκπροσωπούνται οι 240 Περιφέρειες και οι 90.000 Δήμοι της Ευρώπης. Η συνέχεια ήταν εξίσου σπουδαία καθώς εξελέγη Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρος και τον Φεβρουάριο του 2020 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Αποτέλεσε τον πρώτο Έλληνα πρόεδρο σε ολόκληρη την ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει την εργατικότητα, την ηγετική φυσιογνωμία αλλά και την εργατικότητά του.

Το μεγάλο και σταθερό «λιμάνι» του ήταν είναι και θα είναι η οικογένειά του. Παντρεύτηκε την αγαπημένη του Ελεάνα Βλάχου, με την οποία απέκτησε δύο υπέροχα παιδιά, τον Γιώργο και τη Ναταλία. Η οικογένειά του είναι τα πάντα για εκείνον και αποτελεί προτεραιότητα. Προσπαθεί να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του όσο το δυνατόν περισσότερο με τα παιδιά και τη σύζυγό του. Άλλωστε, καθημερινά τού θέτουν αρκετά ερωτήματα, από τα οποία μαθαίνει πολλά και γίνεται και ο ίδιος καλύτερος.