ΣΥΡΙΖΑ: «Μέγα» ερώτημα αν μπαίνει ή δεν μπαίνει ο Κασσελάκης στη Βουλή - Ο ρόλος των επιλαχόντων

Νέος κύκλος εξελίξεων «άνοιξε» εχθές (10/08) στο «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας του κόμματος. Οι ζυμώσεις και οι ενδεχόμενες «καραμπόλες» για την είσοδο Κασσελάκη στη Βουλή.
EUROKINISSI.

Ακόμη ένα πολιτικό «θρίλερ» στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μετά τη χθεσινή (10/08) ανακοίνωση παραίτησης του βουλευτή Επικρατείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Όθωνα Ηλιόπουλου, από το αξίωμα και το αίτημα που υπέβαλε στον Πρόεδρο της Βουλής να παραχωρηθεί η κενή έδρα στον Στέφανο Κασσελάκη.

Όμως, κάθε άλλο παρά απλή είναι διαδικασία για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αντικαταστήσει τον κ. Ηλιόπουλο, αφού είχε τοποθετηθεί στην ένατη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, στις εκλογές του Μαΐου του 2023.

Η Πόπη Τσαπανίδου, ο Μιχάλης Καλογήρου, η Τζένη Λειβαδάρου, ο Αθανάσιος Τσακρής και η Ζωρζέτα Λάλη προηγούνται του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη λίστα του ψηφοδελτίου και κάπως έτσι, αρχίζουν οι ζυμώσεις και τα τηλέφωνα.

Η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία είναι και η πρώτη επιλαχούσα, είχε παραιτηθεί από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ο κ. Καλογήρου, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Τρίτη στη λίστα είναι η πολιτική μηχανικός, Δρ. Τζένη Λειβαδάρου. Ακολουθεί ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος στις ευρωεκλογές είχε θέσει υποψηφιότητα με το κόμμα «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη και πριν ακόμη εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, είχε εκφράσει την προσωπική του προθυμία να παραιτηθεί για να εισέλθει στη Βουλή ο τότε υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μία θέση πριν από τον Κασσελάκη είχε τοποθετηθεί η Ζωρζέτα Λάλη, που είχε αποχωρήσει από το κόμμα το φθινόπωρο, ήτοι την περίοδο της διάσπασης της «Ομπρέλας» και της «ομάδας Αχτσιόγλου», οι οποίοι έπειτα από μερικές ημέρες ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά. Η κ. Λάλη είχε τονίσει τότε την πρόθεση να μην παραδώσει την έδρα σε περίπτωση που κάτι τέτοιο τής ζητείτο.

Ο καταλυτικός ρόλος της Τσαπανίδου

Η Πόπη Τσαπανίδου θα κληθεί να ορκισθεί και να λάβει την έδρα μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου, σύμφωνα με συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα.

«Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι, βάσει του Συντάγματος, δικαίωμα του βουλευτή. Άπαξ και υποβληθεί, δεν ανακαλείται. Την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωση αυτής στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση, ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω, θα κληθεί να ορκισθεί και να αναλάβει καθήκοντα η κυρία Πόπη Τσαπανίδου», τόνισαν, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι εργασίες της Βουλής «τρέχουν» ξανά από την 28η Αυγούστου. Αν έως εκείνη τη μέρα η Πόπη Τσαπανίδου ασκήσει το δικαίωμα να αποδεχθεί τη θέση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης χάνει κάθε πιθανότητα να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Σχετικές ειδήσεις