Στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο στο Καπανδρίτι o Νίκος Χαρδαλιάς: «H μάχη συνεχίζεται»

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει στο πεδίο των επιχειρήσεων όλες τις απαιτούμενες υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα

Στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», που έχει στηθεί στο Καπανδρίτι, βρισκόταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να παρακολουθεί στενά και να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα της βορειοανατολικής Αττικής.

Συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Αττικής Βασιλική Καβαλλάρη και Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδα Μανωλάκο, ο κ. Χαρδαλιάς ενημερώθηκε λεπτομερώς για την πορεία των επιχειρήσεων από τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Νικόλαο Ρουμελιώτη και τα επιχειρησιακά στελέχη του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συμμετείχε σε συσκέψεις για την αξιολόγηση της κατάστασης και την εξέταση των επόμενων βημάτων.

Κατόπιν, συναντήθηκε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στις περιοχές που έχουν πληγεί, επισκέφθηκε εθελοντικά κλιμάκια πυρόσβεσης και συζήτησε με τους επικεφαλής των κατά τόπους πυροσβεστικών σταθμών, προκειμένου να διασφαλίσει την άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων, ενώ μετέβη και στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Σε δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στον Βαρνάβα, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής βρέθηκε στο πεδίο, με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων του να συνδράμει, όπου και όποτε ζητείται, άμεσα και με αποτελεσματικότητα. Η προσπάθεια κατάσβεσης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Παραμένουμε άπαντες σε πλήρη επιφυλακή για την προστασία των πολιτών.

Η συνεργασία μου τόσο με τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που έχουν την επιχειρησιακή ευθύνη, αλλά και προσωπικά με τον Βασίλη Κικίλια, όσο και με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, είναι στενή και διαρκής, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς και πρώτο και κύριο μέλημα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας.

Επαναλαμβάνω την έκκληση όλοι να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του 112, ειδικά σε ό,τι αφορά στις εκκενώσεις. Το ευχαριστώ είναι λίγο για τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού μας Σώματος, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Εθελοντών μας. Δεν είναι ώρα για λόγια. Η μάχη συνεχίζεται. Το μέτωπο είναι δύσκολο. Τα δεδομένα είναι πολύ δύσκολα. Υπάρχει εμπειρία. Είμαστε όλοι στο πεδίο. Και θα είμαστε για όσο χρειαστεί».

Να σημειωθεί ότι με προσωπική εντολή του κ. Χαρδαλιά και κατόπιν επικοινωνίας με τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες, διατέθηκαν στο πεδίο των επιχειρήσεων από πολύ νωρίς εκ μέρους της Περιφέρειας, όλες οι απαιτούμενες υδροφόρες και τα χωματουργικά μηχανήματα που ζητήθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο. Άλλωστε, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο σχετικός μηχανισμός διατηρείται σε ύψιστη ετοιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί άμεσα σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη.

Η Περιφέρεια Αττικής, σε στενή συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίασε το αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Π.Ε. Αν. Αττικής), στο Καπανδρίτι, ενώ κατόπιν επικοινωνίας του Περιφερειάρχη Αττικής με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, είναι ανοιχτοί οι χώροι του σταδίου, ώστε να υποδέχονται πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώθηκαν από την Πυροσβεστική.

Οι χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσουν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας για φωτιά στην Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες. Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.