Στην Αγιάσο για τον Δεκαπενταύγουστο η ΠτΔ - Το μήνυμα στους πληγέντες των πυρκαγιών

Το προσκύνημα της Κοίμησης της Θεοτόκου με την αρχαία εικόνα της Παναγίας
Η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Αγιάσο βρίσκεται για τον Δεκαπενταύγουστο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες περπάτησαν δεκάδες χιλιόμετρα κατά το έθιμο, όλη μέρα χτες και μέχρι σήμερα το πρωί, από κάθε σημείο του νησιού προς την ορεινή Αγιάσο, για το προσκύνημα της Κοίμησης της Θεοτόκου με την αρχαία εικόνα της Παναγίας, που θεωρείται ότι ιστορήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Την Τετάρτη (14/08/2024) στην εκκλησία της Παναγίας στην Αγιάσο τελέστηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός της Κοιμήσεως χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου. Σήμερα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μετά το πέρας της λειτουργίας, η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο φετινός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την οποία ο λαός μας τιμά και αναγνωρίζει στο πρόσωπό της την προστάτιδα Μητέρα, επισκιάστηκε δυστυχώς από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Αττική. Σκεφτόμαστε όλους όσους επλήγησαν από αυτές, ευχαριστούμε τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και όσους έδωσαν, για άλλη μια φορά, ηρωική μάχη με τις φλόγες, και ελπίζουμε οι ζημιές να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας. Χρόνια Πολλά!»

Η εικόνα με την χαρακτηριστική ονομασία «Μήτηρ Θεού Αγία Σιών» πέρασε στη Λέσβο στη διάρκεια της εικονομαχίας από τη Μικρασιατική Έφεσο και κρύφτηκε στην περιοχή του Λεσβιακού Ολύμπου αποτελώντας στη συνέχεια αφορμή για το χτίσιμο της εκκλησίας. Και μετά για το χτίσιμο σπιτιών γύρω από την εκκλησία που αποτέλεσαν τον πυρήνα της δημιουργίας της σύγχρονης κωμόπολης της Αγιάσου κατά παραφθορά των λέξεων «Αγία Σιών».

Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στην Αγιάσο ξεκινά την 1η Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα Νιάμερα της Παναγιάς στις 23 του ίδιου μήνα. Κορυφώνεται όμως σήμερα 15 Αυγούστου, οπότε και στο χωριό επικρατεί το αδιαχώρητο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις