Αυτοψία Μητσοτάκη στα καμένα την Τρίτη - Τι θα πει ο πρωθυπουργός;

Επίσκεψη στην Πεντέλη θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης (20/8).

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα στις πυρόπληκτες περιοχές μπαίνει στο επίκεντρο της νέας σύσκεψης που έχει συγκαλέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ερχομένη Τρίτη στην Πεντέλη. Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο πρωθυπουργός είναι η ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων που θα ανακουφίσουν τις πυρόπληκτες περιοχές. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να ξεπεραστούν οι όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να τρέξουν οι διαδικασίες σε χρόνο dt.

«Να διαβεβαιώσω τους, ευτυχώς λίγους, συμπολίτες μας που επλήγησαν από την πυρκαγιά ότι η πολιτεία θα φροντίσει να κινηθεί τάχιστα ώστε να τους αποζημιώσει», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμα του από την Τήνο. Την προσήλωση σε αυτόν τον στόχο, αναδεικνύει η εκ νέου επιστράτευση όλων των συναρμόδιων υπουργών αυτή τη φορά επί του πεδίου των καταστροφών που άφησε η πύρινη λαίλαπα που έπληξε τις περιοχές στα βορειοανατολικά του νομού.

Στη συνάντηση θα βρίσκονται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, όπως επίσης από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και την Περιφέρεια Αττικής. Σαφές δείγμα για την υψηλή ιεράρχηση στις κυβερνητικές προτεραιότητες και στον καλό συντονισμό κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης, αποτελεί και η συμμετοχή των επικεφαλής των δημοτικών αρχών που χτυπήθηκαν από τη mega-fire, ήτοι τους δημάρχους Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων, Ωρωπού, Διονύσου, Μαραθώνα, Ραφήνας - Πικερμίου.

Επι τάπητος στη σύσκεψη θα βρεθούν αφενός τα πορίσματα των αυτοψιών και αφετέρου τα σχέδια αποκατάστασης των περιοχών.

Στο σκέλος των μέτρων στήριξης αναμένεται έως να τρέξει με ταχύτατους ρυθμούς η λειτουργία της πλατφόρμας arogi.gov.gr στην οποία θα υποβληθούν οι αιτήσεις των πυρόπληκτων για την καταβολή της πρώτης αρωγής. Στόχος είναι οι πληρωμές στους λογαριασμούς των δικαιούχων να πραγματοποιηθούν μέσα στον Αύγουστο, εκτός απροόπτου το αργότερο έως στις 28 του μήνα. Επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο, χωρίς να αποκλείεται να συζητηθεί και στην επικείμενη σύσκεψη, με δεδομένο τον μικρό αριθμό των επιχειρήσεων που επλήγησαν, να πιστωθεί απευθείας το σύνολο της ενίσχυσης. Πάντως από την περασμένη Τρίτη τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν στο πεδίο και πραγματοποίησαν ελέγχους και αυτοψίες σε κτιριακές υποδομές σε περιοχές της βόρειας και ανατολικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές της 11ης Αυγούστου 2024.

Συγκεκριμένα, ενεργοποιήθηκαν τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ – υπό την καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής – με περισσότερους από 60 μηχανικούς και πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε οκτώ Δήμους της Αττικής, έχοντας ήδη καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης και ολοκληρώθηκαν, δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά. Στον τομέα ευθύνης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε 10 επιχειρήσεις εκ των οποίων 8 αφορούν θερμοκήπια, μια φυτώριο και μια κτηνοτροφική μονάδα. Άπασες υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά και θα λάβουν πρώτη (προσωρινή) αποζημίωση κατηγορίας από 2.000 € έως 4.000 €. Στον τομέα ευθύνης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε 19 επιχειρήσεις. Εξ αυτών θα λάβουν πρώτη (προσωρινή) αποζημίωση κατηγορίας από 2.000 € έως 4.000 € οι 9.

Να σημειωθεί ότι 7 από τις εταιρικές μονάδες βρέθηκαν κλειστές ή δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης, και θα επανελεγχθούν την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024, ενώ για μια εξ αυτών ελέγχεται η άδεια λειτουργίας. Ειδικότερα, οι αυτοψίες των κλιμακίων της ΓΔΑΕΦΚ έλαβαν χώρα σε πυρόπληκτες περιοχές των Δήμων Βριλησσίων, Διονύσου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας – Πικερμίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους Δήμους, καθώς οι επισκέψεις και οι αυτοψίες εδράζονται στην καθοδήγηση και ενημέρωση από τα στελέχη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνολικά, μέχρι τώρα, στους παραπάνω οκτώ Δήμους της Αττικής, διενεργήθηκαν 130 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 112 σε κατοικίες, 13 σε αποθήκες, 2 σε δημόσια κτίρια και 3 σε επαγγελματικούς χώρους. Από αυτές τις αυτοψίες έχει προκύψει πως 78 κατοικίες χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»), με την κατανομή στις δύο κατηγορίες να είναι 34 και 44 αντίστοιχα. Το σύνολο των κτιρίων σε αυτές τις δύο κατηγορίες ανέρχεται σε 92 κτίρια, περιλαμβάνοντας, πέραν των κατοικιών, αποθήκες και λοιπούς χώρους. Επίσης, 38 κτίρια, κατοικίες και αποθήκες, χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση («πράσινα») με κάποιες – ενδεχομένως – ελαφριές ζημιές.

Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα βρίσκεται και κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργών όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων.

Η σύσκεψη θα αφορά τα ευρήματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης που έχει δρομολογήσει η πολιτεία στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Στο κλιμάκιο θα συμμετέχουν:

Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπ. Εσωτερικών

Υπ. Πολιτικης προστασίας -Υφυπ Κρατικής αρωγής

Υπ. Οικονομικών -ΤΑΙΠΕΔ

Περιφέρεια Αττικής

Δήμαρχοι Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων και όλων των άλλων δήμων που επλήγησαν.