Κικίλιας: Ο Κασσελάκης πουλάει δράκους για τα εναέρια - Τι δεν πήγε καλά στον Βαρνάβα

«Παραμύθια με δράκους μπορεί να έχει μάθει ο ίδιος να λέει, αλλά όταν αφορούν τους πιλότους μας και τους αξιωματικούς μας που πετούν με αυταπάρνηση για να σβήσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες μία δύσκολή πυρκαγιά αυτό δεν είναι αποδεκτό», είπε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας
INTIME NEWS

Τα πυρά του κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε σε συνέντευξη του στο OPEN o Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας μάλιστα πως πουλάει δράκους για τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στη φωτιά στον Βαρνάβα.

«Ο Κύριος Κασσελάκης έχει κάθε δικαίωμα να ζητάει να ενημερώνεται και να ασκεί κριτική. Όμως το να πουλάει δράκους ότι πετούσαν 2-3 εναέρια πάνω από τον Βαρνάβα, όταν τον φιλοξενήσαμε, όταν του δώσαμε όλα τα στοιχεία του ΕΣΚΕΔΙΚ για τα εναέρια μέσα και πετούσαν 20 και έδειξε η πυροσβεστική ότι είχε όλη την καλή διάθεση να τον ενημερώσει αυτό είναι κάτι μη αποδεκτό», είπε χαρακτηριστικά.

«Παραμύθια με δράκους μπορεί να έχει μάθει ο ίδιος να λέει, αλλά όταν αφορούν τους πιλότους μας και τους αξιωματικούς μας που πετούν με αυταπάρνηση για να σβήσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες μία δύσκολή πυρκαγιά αυτό δεν είναι αποδεκτό», συμπλήρωσε.

«Πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής»

Ο υπουργός εξήγησε ότι μετά το Μάτι άλλαξαν οι προτεραιότητές στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Αναγνωρίζω ότι κάποιοι έχουν διαστρέψει το επιχείρημα αυτό. Συμπονώ τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους. Στο σύνολο τους αποζημιώνονται από το ελληνικό κράτος. Δεν θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αμελητέο, αλλά επιμένω ότι η αξία της ζωής των Ελλήνων είναι πάνω από όλα».

«Είδα διάφορους ειδικούς και μη στον Τύπο να σχολιάζουν την κατάσταση και να δίνουν οδηγίες. Είναι άλλο πράγμα η τεκμηριωμένη κριτική και ανάλυση και άλλο να φωνάζει ο καθένας στην πυροσβεστική δεξιότερα Κουροπάτκιν», συνέχισε.

Ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας για τα βήματα που έχουν επιτευχθεί, τόνισε ότι «έχουν συμβασιοποιηθεί και υπογραφεί 1.100 οχήματα της πυροσβεστικής. Ποτέ στην Ιστορία της χώρας δεν έχουν αγοραστεί τόσα. Έχουμε δύο Candair ηλικίας 50 ετών. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και παίρνουμε από το 2026 7 Canadair. Θα ξεκινήσουμε από το 2026 και θα καταλήξουμε να παίρνουμε 30. Θα πάρουν πολλές χώρες; Δέκα μεσαίου τύπου ελικόπτερα. Ραντάρ. Τεχνητή νοημοσύνη. 100 drones πάνω από την Αττική και όλη την Ελλάδα φέτος».

«Δημιουργήθηκε μικροκλίμα στα φαράγγια»

Αναλύοντας τι πήγε λάθος στην αντιμετώπιση της φωτιάς στου Βαρνάβα, που έκαψε 85.000 στερέματα είπε ότι δημιουργήθηκαν μικροκλίματα στα φαράγγια. «Δώσαμε μάχη σπίτι σπίτι και αφήσαμε στην πορεία 20-30 πυροσβεστικά εκεί. Το ίδιο και στους άλλους 20 οικισμούς μέχρι να φτάσει στην Πεντέλη. Τι είναι εκεί; Φαράγγια και βουνά. Νέα Μάκρη, Διόνυσος, Εκάλη, Σταμάτα, Νέα και Παλιά Πεντέλη. Οι περιοχές είναι χτισμένες σε μεγάλο βαθμό μέσα στο δάσος και νομιμοποιημένες τις τελευταίες δεκαετίες. Ανά οικισμό εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε πρώτα τους συμπολίτες μας και μετά τις περιουσίες τους. Για αυτό και αφήναμε πυροσβεστικά σε κάθε περιοχή».

«Το εξήγησε και ο κύριος Λέκκας, είπε ότι στη στήλη καπνού που δημιουργήθηκε τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν. Χτυπούσαν δεξιά και αριστερά και προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπο να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες. Δεν κάναμε μία. Κάναμε αντιπυρικές ζώνες σε κάθε οικισμό και η φωτιά έβρισκε δύναμη και τις ξεπερνούσε. Άλλαζε μόνιμα και η φορά. Στα φαράγγια δημιουργήθηκε μικρόκλίμα και παρότι φυσούσε βοριάς πήγαινε πολλές φορές κόντρα. Η φωτιά τοπικά στο σημείο που θα την αντιμετωπίσουμε έχει τις δικές της βουλές».

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μέχρι την Τετάρτη είπε ότι «αντιμετωπίζουμε τη διττή δυσκολία. Από τη μία να σβήνουμε τις πυρκαγιές από τους κεραυνούς σε δύσκολες περιοχές και από την άλλη, αν όντως πέσουν 30-40 μιλιμέτρ νερού, όπως λένε να δούμε αν θα έχει τη μορφή μπουρινιού για να κάνουμε και τα αντιπλημμυρικά».

Ο υπουργός πολιτικής προστασίας, τέλος, τόνισε ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στα πυρόπληκτα σπίτια και ότι οι πληγέντες «θα αποζημιωθούν από το ελληνικό κράτος στο 80% και το υπόλοιπο 20% με άτοκο δάνεια».

Σχετικές ειδήσεις