Τριαντόπουλος: Ακόμα και εντός της επόμενης εβδομάδας η πρώτη αρωγή στους πυρόπληκτους
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αποκάλυψε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 πώς ακόμη και εντός της εβδομάδας θα δοθεί η αρωγή στους πυρόπληκτους.
Περιγράφοντας τα βήματα, ο κ. Τριαντόπουλος, εξήγησε πως μπαίνοντας στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxis, ο πολίτης θα δει τα ακίνητα που έχει δηλώσει ότι κατέχει στις περιοχές αυτές. Αν έχει ένα σπίτι με ζημιές, το επιλέγει και ύστερα επιλέγει και τον χαρακτηρισμό κόκκινο ή κίτρινο, που είναι οι δύο περιπτώσεις των ακατάλληλων προς χρήση ακινήτων και κάνει upload το έγγραφο της αυτοψίας που του έχουν δώσει τα κλιμάκια που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο.
Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του γενικού σαρώματος από προχθές με την παρουσία πάνω από 60 μηχανικών στα κλιμάκια που μεταβαίνουν σε όλες τις πληγείσες περιοχές.
Το έγγραφο της αυτοψίας, σημείωσε δεν το έχουν όλοι ακόμα, μάλιστα έχουν δοθεί τηλεφωνικές γραμμές σε κάθε δήμο για να απευθύνονται οι πολίτες, καθώς δεν εντοπίστηκαν όλοι ή δεν προχώρησαν σε δήλωση ή για κάποιο λόγο δεν ήταν στην περιοχή τους.
«Μάλιστα χτες στη σύσκεψη ήταν δήμαρχος που λέει, ήρθαν 3 ή 4, δεν θυμάμαι τον αριθμό επιπλέον ιδιοκτήτες σπιτιών που λείπανε για διακοπές, μας λέει ο δήμαρχος, έχουν επιστρέψει και τώρα θέλουν να πάει να τους γίνει η αυτοψία. Είναι το έγγραφο του ελέγχου της αυτοψίας που γράφει ότι έχει ελεγχθεί και έχει αυτές τις ζημιές και έχει και τον χαρακτηρισμό. Άρα ουσιαστικά είναι η διαβεβαίωση ότι το σπίτι για το οποίο ο καθένας αιτείται έχει πάθει όντως ζημιά, ο χαρακτηρισμός της ζημιάς. Οπότε στη διασταύρωση που γίνεται από τα κλιμάκια των υπηρεσιών μας, από τις υπηρεσίες μας, εδώ στο Υπουργείο, προχωράει η καταβολή της πρώτης αρωγής» ανέφερε.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η χορήγηση της πρώτης αρωγής πριν τελειώσει το πρώτο δεκαήμερο από την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας, το οποίο δεδομένου ότι η πλατφόρμα άνοιξε χθες, συμπληρώνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. «Το έχουμε κάνει και στις άλλες των περιπτώσεων, καθώς δεν περιμένουμε να υποβληθούν όλες οι αιτήσεις» επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος, ενώ διαβεβαίωσε πως έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι.
«Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή τουλάχιστον έως τις 4 του Σεπτέμβρη απλώς εμείς θέλουμε να γίνει όσο πιο γρήγορα για να δοθούν τα χρήματα, όσο πιο γρήγορα (…) Συνήθως δίνουμε παρατάσεις. Απλώς πάντα η πρώτη ημερομηνία που βάζουμε την βάζουμε κοντά στην έναρξη για να σηματοδοτήσουμε λίγο και την ταχύτητα με την οποία θέλουμε να κινηθούμε και εμείς σαν κρατικός μηχανισμός δεν θέλουμε να υπάρξει. Και αναφέρομαι σε όλες τις πτυχές. Οπότε ο στόχος μας είναι να κινηθούμε όπως κάνουμε και τώρα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά δεν θα υπάρχει άγχος για τον πολίτη όσον αφορά την καταληκτική ημερομηνία» ανέφερε ο υφυπουργός.
Η πλατφόρμα, διευκρίνισε, βασίζεται στην ΑΑΔΕ, άρα θα πρέπει να έχει δηλώσει στο Ε9 το ακίνητό του.
«Το Ε9, μάλιστα, εμείς το χαρακτηρίζουμε ως φωτογραφία. Σημαίνει ότι σταματάμε με τα δεδομένα που υπήρχαν τη στιγμή της φωτιάς στο Ε9. Γιατί το λέω αυτό. Γιατί σε άλλες των περιπτώσεων υπάρχουν μεταβολές στο Ε9 και δηλώνονται σε ύστερο χρόνο της της φωτιάς εντός της πληγείσας περιοχής έτσι ώστε να διεκδικήσουν αποζημίωση που μπορεί και να τη δικαιούνται, απλώς δεν είχαν δηλωθεί» ανέφερε.
Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως καλύπτεται και η κύρια και η μη κύρια κατοικία, ενώ μέσα στην πλατφόρμα περιλαμβάνεται και η πρώτη αρωγή προς τις επιχειρήσεις συν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που είναι και τα θερμοκήπια.
«Τα θερμοκήπια είναι ένα υβριδικό σχήμα, δηλαδή κάποια είναι επιχειρήσεις και κάποια είναι μόνο αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Και είναι και τα χωράφια μέσα, οι ζημιές στον πάγιο εξοπλισμό που έχουν οι αγρότες εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Δηλαδή, τα λάστιχα που είχαν για να ποτίζουν, αν είχαν ένα τρακτέρ, αν είχαν τον εξοπλισμό, τα πάγια που είχαν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις καλύπτονται. Η διαδικασία στους αγρότες είναι διαφορετική από τις επιχειρήσεις και θα σας εξηγήσω γιατί. Στους στις επιχειρήσεις που ουσιαστικά υποβάλλουν την αίτησή τους στην Περιφέρεια Αττικής. Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή οι Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής, έχουν γίνει 34 αυτοψίες και νομίζω αυτός είναι και ο αριθμός πάνω κάτω. Στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στις ζημιές, στον πάγιο εξοπλισμό, οι αγρότες θα απευθύνονται στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ» σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος.
2 δις ευρώ είναι το ποσό που έχει εξασφαλιστεί μαζί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον υφυπουργό κ. Πετραλιά, προσέθεσε ο κ. Τριαντόπουλος.
«Υπάρχει ένας προϋπολογισμός από φέτος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές που διαχειριζόμαστε εμείς, ύψους σε ετήσια βάση 600 εκατομμυρίων. Άρα, με βάση αυτόν τον προϋπολογισμό, πάντα έχοντας θητεύσει και στο Υπουργείο Οικονομικών, κάνουμε πάντα τον προϋπολογισμό μας για να ξέρουμε πού οδηγείται και να ενημερώνουμε φυσικά και τον πρωθυπουργό. Άρα αυτή είναι μια αρχική πρώτη εκτίμηση, η οποία μέσα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι. Έχουμε έναν αστερίσκο για τα έργα που θα χρειαστούν, μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, αντιδιαβρωτικά» συμπλήρωσε.
Όσο αφορά στο σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη μέρα, που παρουσιάστηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην Πεντέλη, ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε καταρχήν το ειδικό πρόγραμμα, Πρασινίζω τον κήπο μου – Πρασινίζω την Πεντέλη, λεπτομέρειες για το οποίο θα ανακοινωθούν ως το τέλος του μήνα, που έχει στόχο τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες. Παράλληλα, θα προχωρήσει η εκπόνηση και η παρουσίαση ως το τέλος Σεπτεμβρίου ενός ειδικού σχεδίου για τα δασικά οικοσυστήματα, για την ανάταξη, για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, για την ανάταξη της βιοποικιλότητας στην Αττική. Παράλληλα, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ προχωράνε οι αναδασώσεις σε περισσότερες από 58.000 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος AntiNero, ενώ εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες.
«Σε κάθε περίπτωση, μετά από μια φυσική καταστροφή γίνονται στοχευμένα μέτρα που αφορούν τις περιοχές τις συγκεκριμένες και μάλιστα σε πάρα πολλές των περιπτώσεων όταν έχουμε μεγάλες φυσικές καταστροφές εκπονούνται σχέδια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, όπως κάναμε στη Βόρεια Εύβοια με πάρα πολλές παραμέτρους. Όλα αυτά τα προγράμματα όμως εντάσσονται σε ήδη σχήματα και προγράμματα και πολιτικές που υλοποιούνται όπως το AntiNero 1, 2 και 3. Τα τελευταία χρόνια που έχουμε προχωρήσει σε τέτοια μεγάλης κλίμακας καθαρισμούς που έχουν αποτρέψει πολλές πυρκαγιές» τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος.
Ωστόσο, προσέθεσε ο υφυπουργός, η κλιματική κρίση έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα που κάθε χρονιά εμφανίζονται μπροστά μας με αυτό το άσχημο πρόσωπο των πιο έντονων φαινομένων, των πιο ακραίων φαινομένων, των νέων χαρακτηριστικών που έχουν τα φαινόμενα αυτά.
«Οι φωτιές φέτος στη χώρα μας είναι 50% παραπάνω από ό,τι ήταν πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι κλιματολογικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ωθούν την δημιουργία και την εξέλιξη τέτοιων ακραίων φαινομένων. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο, χτίζοντας την εμπειρία του προηγούμενου, προσπαθούμε να γίνουμε όλο και καλύτεροι, να αυξήσουμε την πολιτική προστασία, να αυξήσουμε τα μέσα πρόληψης σε κάθε της διάσταση, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τις δασικές υπηρεσίες. Να αξιολογήσουμε όλη τη στρατηγική και να πάμε πάντα ένα βήμα παρακάτω» είπε καταλήγοντας ο κ. Τριαντόπουλος.
Πηγή: ΕΡΤ