ΝΔ: Κανένα «μέτωπο» με τους πυρόπληκτους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κλείσουν γρήγορα οι πληγές των πυρκαγιών, αλλά χωρίς να μείνουν εκκρεμότητες  
PANAGOPOULOS

Oι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πεντέλη δεν είναι κάτι αδιάφορο για την κυβέρνηση. Το αντίθετο. Είναι κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου το λαμβάνει υπόψη του χωρίς όμως να έχει την διάθεση να ανοίξει μέτωπο με τους πυρόπληκτους και τους ανθρώπους που πραγματικά ταλαιπωρούνται και έχασαν τις περιουσίες τους.

Από την άλλη μεριά όμως το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαμηνύει ότι δεν θα ανεχθεί εργαλειοποίηση της οργής του πόνου ούτε από την Κουμουνδούρου, ούτε από διάφορα σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που σπρώχνουν «επαγγελματίες αγανακτισμένους» να χυδαιολογούν. «Μεταφερόμενοι αγανακτισμένοι» οι οποίοι αναμίχθηκαν με τους κατοίκους με «τα δικαιολογημένα αιτήματα» και οι οποίοι βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές για να στήσουν σόου δεν πρόκειται να παρασύρουν τη ΝΔ και την κυβέρνηση σε επικίνδυνες ατραπούς λένε γαλάζια στελέχη.

«Δεν μπορεί να είναι κάποιος ευχαριστημένος, ακόμη κι αν βλέπει ότι όλο το καλοκαίρι λειτουργεί ένας μηχανισμός, όταν μια φωτιά πλησιάζει το σπίτι του. Τελεία και παύλα. Αν θεωρήσεις ότι είναι ευχαριστημένος επειδή μπορεί να κάνει μία σύγκριση, ζεις σε άλλο σύμπαν. Άρα, ακόμα και αυτή τη μία, πολύ δύσκολη πυρκαγιά που εξαπλώθηκε και πρέπει να δούμε γιατί εξαπλώθηκε και πρέπει να αποζημιώσουμε, βέβαια, τους πολίτες, εμείς δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης τις έχει δώσει ήδη ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση του με την οποία έκλεισε η σύσκεψη για το σχέδιο της επόμενης ημέρας, αναγνωρίζοντας ότι παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της φωτιάς «πρέπει να αναλυθούν οι λόγοι για τους οποίους ξέφυγε».

Για τις… παραστάσεις διαμαρτυρίας με τα χυδαία συνθήματα που ακούστηκαν σε πρώτο χρόνο απάντησε ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ορφέας Γεωργίου και δεν παρέλειψε να καρφώσει πολιτικά το γεγονός, ότι στην Πεντέλη μαζί με τους κατοίκους «που έχουν δικαιολογημένα αιτήματα που η πολιτεία οφείλει να ακούσει και θα τα ακούσει», υπήρχαν και «μετακινούμενοι αγανακτισμένοι».

Ο κ. Γεωργίου συνόδευσε την ανάρτηση του στο «Χ» με δυο φωτογραφίες με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Κωνσταντίνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ και συμπλήρωσε ότι είναι: «…Εντελώς οξύμωρα φώναζε «ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ». Η πρώτη φωτογραφία είναι σημερινή από την Πεντέλη, ενώ η δεύτερη από την μαύρη μέρα που σκοτώθηκαν μετά από ρίψη μολότωφ 4 συνανθρώποι μας στην Marfin».

Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος στην τοποθέτησή σημείωνε καυστικά: «Έξω από το παλαιό Δημαρχείο είχαν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι και φώναζαν κατά του Πρωθυπουργού και όλων μας γενικά, εικόνες και βίντεο έχουν κατακλύσει τα social media. Εκλέγομαι βουλευτής της περιοχής από το 2007, κατοικώ στην περιοχή αυτή από το 2007, σας διαβεβαιώ ότι όση σχέση είχαν αυτοί οι Διαμαρτυρόμενοι με την περιοχή έχω εγώ με την Γροιλανδία. Κοινώς ήταν διάφορες αποχρώσεις της Αριστεράς, από διάφορα μέρη, αποδιδόμενοι στην αγαπημένη τους συνήθεια…την διαμαρτυρία». Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε δε: « Οι πραγματικοί κάτοικοι έχουν πολλά ερωτηματικά και έχουν στενοχωρηθεί από το γεγονός της φωτιάς, που έφτασε τόσο χαμηλά μέσα στον αστικό ιστό, αλλά ξέρουν ότι κάναμε εκείνη την ημέρα το ανθρωπίνως δυνατόν και θα μας κρίνουν από την ταχύτητα της αποκατάστασης που είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Τρίτης και απευθυνόμενος προς τους υπουργούς αλλά και τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών είπε ξεκάθαρα: «Έχουμε κάνει βήματα προόδου, αλλά προφανώς ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν οι ίδιες οι εξελίξεις μας ξεπερνούν».

Με ειλικρίνεια συμπλήρωσε: «Οφείλουμε όμως να κάνουμε μία αντικειμενική αποτύπωση του τι πήγε καλά, ποιες είναι οι παρεμβάσεις οι οποίες δούλεψαν, τι δεν πήγε καλά και πού πρέπει να βελτιωθούμε».

Παρόλα αυτά το σήμα του Πρωθυπουργού προς τα συναρμόδια είναι εξίσου σαφές καθώς η επόμενη ημέρα δεν έχει περίοδο χάριτος όχι μόνο για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και για τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν με την ίδια ταχύτητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κλείσουν γρήγορα οι πληγές, αλλά χωρίς να μείνουν εκκρεμότητες.