«Κινούμενη άμμος» το πολιτικό σκηνικό για ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Με εύλογη αγωνία αναμένουν τα επιτελεία των κομμάτων το νέο κύμα των δημοσκοπήσεων που αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη Αυγούστου και θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, πριν από την έναρξη της ΔΕΘ, με την οποία παραδοσιακά ανοίγει η αυλαία της επόμενης πολιτικής περιόδου  

«Κινούμενη άμμος» το πολιτικό σκηνικό για ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας
5'

Ποιος είπε ότι τον Αύγουστο δεν έχει ειδήσεις;

Όχι μόνο έχει, αλλά οι εξελίξεις είναι και ραγδαίες.

Αρχής γενομένης από τις πυρκαγιές στην Αττική οι οποίες μετατράπησαν σε πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ζει το δικό του Γολγοθά επιβίωσης μετά το σφοδρό μέτωπο που έχει ανοίξει μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Στέφανου Κασσελάκη.

Σε κάθε περίπτωση τα τρία μεγάλα κόμματα της σκακιέρας αναμένεται να μπουν σύντομα σε ένα ροντέο ιππεύοντας άγρια άλογα, το καθένα για διαφορετικούς λόγους.

Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό κι αυτό δεν αποτελεί δημοσιογραφικό κλισέ αλλά πραγματικότητα. Το κάθε επιτελείο είναι αντιμέτωπο με διαφορετικές προκλήσεις και διαφορετικά προβλήματα και περιμένει την πρώτη εικόνα από τις τάσεις στην κοινή γνώμη, προκειμένου να χαράξει τη στρατηγική των επόμενων μηνών.

Το 30% που ψάχνει η ΝΔ

Η ΝΔ εκτός από την διαχείριση των ζητημάτων της καθημερινότητας και κυρίως της ακρίβειας θα πρέπει σύντομα να βρει αφήγημα που να της επιτρέψει να ανατρέψει το σε βάρος της κλίμα που έριξε τα ποσοστά τις από τις εθνικές κάλπες μέχρι τις ευρωεκλογές για να μπορέσει να διασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Η εξίσωση δεν είναι καθόλου εύκολη για το κυβερνών κόμμα με δεδομένο το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση για να δημιουργηθούν συνθήκες πόλωσης που να μπορέσουν να μετακινήσουν κομμάτια του εκλογικού σώματος προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεκίνησαν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, την επιχείρηση ανάταξης του κλίματος για την κυβερνητική πλειοψηφία, στέλνοντας με κάθε ευκαιρία ότι έχει λάβει το μήνυμα της ευρωκάλπης.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης έχουν πλήρη αντίληψη της κοινωνικής πίεσης που υπάρχει λόγω κυρίως της ακρίβειας αλλά και άλλων προβλημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κοινωνία.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή σε όλους τους υπουργούς θα μην χαλαρώσουν ούτε λεπτό και να προωθήσουν με ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στη δραστική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Πρώτη στόχευση για τη ΝΔ είναι να υπερβεί εκ νέου τον πήχη του 30%. Κάτι, που έχει κυρίως ψυχολογική σημασία, αφού θα σταλεί το μήνυμα ότι η κυβερνητική παράταξη έχει αποθέματα και δεν έχει περιέλθει σε φάση φθοράς. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει αφενός να μην υπάρξουν νέα κρούσματα αλαζονικής συμπεριφοράς και αφετέρου να υπάρξουν μετρήσιμες βελτιώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.

Από την άλλη μεριά ο χώρος της κεντροαριστεράς μοιάζει κυριολεκτικά με κινούμενη άμμο και μία πρώτη εικόνα για πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο χώρο αναμένεται να υπάρξει τον Οκτώβριο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η εσωκομματική μάχη στο ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε συνθήκες βέρτιγκο με τις σημερινές τους ηγεσίες να τελούν υπό ημερομηνία λήξης. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης είναι περίπου «ακέφαλα», αφού οι αρχηγοί τους αμφισβητήθηκαν ανοικτά. Για την ακρίβεια Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης είναι σε διαρκή αμφισβήτηση για περισσότερο από ένα έτος.

Τα κομμάτια του παζλ δεν μπορούν να ενωθούν αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη εκλογή νέων αρχηγών.

Από την εκλογή νέων προσώπων στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθούν σαφέστατα και οι επόμενες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο για το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όσο και για τα θέματα των ευρύτερων συναινέσεων στο πολιτικό φάσμα. Ποιος θα πάει με ποιον δηλαδή. Άλλωστε κοινός στόχος όλων είναι η δεξαμενή του Κέντρου.

Η «επιβίωση» Κασσελάκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η προσπάθεια που ξεκίνησε μετά τις ευρωεκλογές να εμφανιστεί το κόμμα ως το αντίπαλο δέος της κυβέρνησης, επί του παρόντος, αποδεικνύεται ανεπιτυχής, ενώ το εσωτερικό του κόμματός του κυριολεκτικά «βράζει» και ο κίνδυνος εμφυλίου και νέας διάσπασης είναι ορατός.

Είναι προφανές ότι για τον Στέφανο Κασσελάκη οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου έχουν μεγάλη σημασία προσωπικά για τον ίδιο και την παραμονή του στο κόμμα. Αν τα ποσοστά του κόμματος συνεχίσουν τη φθίνουσα πορεία, τότε είναι θέμα χρόνου, όπως λένε οι γνωρίζοντες, να ξεκινήσει η αμφισβήτηση όχι μόνο των πολιτικών του επιλογών, αλλά και του ιδίου.

Τα μυστήρια της Χαριλάου Τρικούπη

Μεγάλη αγωνία επικρατεί και στη Χαριλάου Τρικούπη για το πρώτο κύμα των δημοσκοπήσεων, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η εσωκομματική μάχη για τη διαδοχή, η οποία μοιραία εξελίσσεται ταυτόχρονα με την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να ανακάμψει και να αναδειχθεί στον ισχυρό πόλο της κεντροαριστεράς.

Αν οι κάλπες βγάλουν νικητή τον Ν. Ανδρουλάκη – και προφανώς θα παίξει ρόλο στα τελευταία μέτρα της κούρσας της διαδοχής το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις – τότε το επόμενο αφήγημα θα είναι ότι η αμφισβήτησή του εκκινήθηκε αποκλειστικά από τις προσωπικές φιλοδοξίες των εσωκομματικών του αντιπάλων.

Αν όχι, τότε θα απαιτηθεί νέο πολιτικό αφήγημα από τον νέο αρχηγό, ο οποίος θα προκύψει από τις εσωκομματικές κάλπες στη Χαριλάου Τρικούπη και θα πρέπει να τα δει όλα από την αρχή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή