«Κινούμενη άμμος» ο ΣΥΡΙΖΑ – Αυτά είναι τα τέσσερα σενάρια για την επόμενη μέρα

Με «κινούμενη άμμο» μοιάζει να διαμορφώνεται η κατάσταση στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ευθεία αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη, από τον Παύλο Πολάκη, γεγονός που οδηγεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη τριχοτόμηση.

Όλα δείχνουν πως οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου θα είναι καταιγιστικές το αμέσως επόμενο διάστημα, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά.

Σενάριο πρώτο

Συμβιβασμός Κασσελάκη - Πολάκη

Οι πιθανότητες να επέλθει συμβιβασμός ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη, μετά τα όσα μεσολάβησαν την Πέμπτη, μοιάζουν αμυδρές. Παρά το άνοιγμα που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον «αψύ κρητικό» μέσω της ανάρτησης του στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και μέσω διάφορων «γεφυροποιών», δείχνουν να πέφτουν στο κενό.

Ο χανιώτης βουλευτής μοιάζει αποφασισμένος να φτάσει ως το τέλος και να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Θεωρεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης τον «πούλησε», ότι πολιτικά αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων και πως εγκλωβίστηκε σε μια «δικαιωματική» ατζέντα, η οποία απωθεί και δεν συσπειρώνει τα λαϊκά στρώματα.

Επομένως, μοιάζει δύσκολο να τα βρουν οι δυο τους με τις παρούσες συνθήκες. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η ομάδα των «87» και εξ αντικειμένου ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρούνται και για τους δύο ως ο μεγάλος εχθρός, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν πρόσκαιρο συμβιβασμό.

Σενάριο δεύτερο

Συμμαχία Πολάκη - «87»

Το χάσμα που χωρίζει τον Παύλο Πολάκη από την ομάδα των «87», είναι μεγάλο. Γιγαντώθηκε με την επιλογή της Όλγας Γεροβασίλη, του Γιώργου Βασιλειάδη και του Κώστα Ζαχαριάδη να ζητήσουν την πλήρη διαγραφή του από το κόμμα.

Όμως, πηγές και από τις δύο πλευρές, δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξει μια συμμαχία εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Σεπτεμβρίου. Αν ο Παύλος Πολάκης καταθέσει εν τέλει πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, δεν αποκλείεται οι «87» (που στην πραγματικότητα είναι πάνω από 120 εντός του οργάνου) να τη στηρίξουν.

Υπό προϋποθέσεις πάντα και σε μια λογική συμφωνίας κυρίων. Αφού καθαιρεθεί ο Κασσελάκης, τότε οι δύο πλευρές θα λύσουν τις δικές τους διαφορές σε δεύτερο χρόνο.

Σενάριο τρίτο

Η «87» στη διεκδίκηση της ηγεσίας

Η κυρίαρχη τάση στην ομάδα της «Φρουράς Τσίπρα», είναι να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και πριν το Συνέδριο. Θεωρούν αυτή την υπόθεση χαμένη και τοξική, ενώ θεωρούν ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανασυγκρότηση της παράταξης.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν φωνές που πιστεύουν ότι πρέπει να διεκδικήσουν το κόμμα απέναντι στη «λαίλαπα Κασσελάκη-Πολάκη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Επομένως, εισηγούνται να βρεθεί πρόσωπο που να μπορεί να τους εκφράσει και να διεκδικήσει την ηγεσία.

Όλα αυτά, βέβαια, μετά από το Συνέδριο.

Σενάριο τέταρτο

Ενεργοποίηση Παππά-Δούρου-Φάμελλου

Ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου και ο Σωκράτης Φάμελλος, παραμένουν ισχυροί παίχτες στην εσωκομματική «σκακιέρα». Με διαφορετικές, βέβαια αποχρώσεις, αλλά έχοντας τη δυνατότητα να συνεννοηθούν, δεν αποκλείεται να αποτελέσουν μια εναλλακτική προοπτική για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη κινητικότητα από μεσαία στελέχη που τους στηρίζουν και τα οποία προσπαθούν να βολιδοσκοπήσουν τις άλλες πλευρές, ώστε να δουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις συμμαχιών.

Σχετικές ειδήσεις