ΣΥΡΙΖΑ: Η εσωκομματική «σκακιέρα» πριν το τελικό ξεκαθάρισμα - Οι συσχετισμοί για το μαγικό «151»

Στα τρία ο ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα όλων στραμμένο στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 7-8 Σεπτεμβρίου
Eurokinissi

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πλέον θεωρείται δεδομένο ότι τα τρία στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στην Κουμουνδούρου, δεν μπορούν να συνυπάρξουν, πλέον.

Με βάση αυτό το δεδομένο, η κάθε πλευρά ετοιμάζει τις κινήσεις τις, με φόντο την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 7-8 Σεπτεμβρίου, ζυγίζοντας όλες τις πιθανότητες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πρόσωπα που μπορεί με τη στάση του να εξελιχθούν σε «κλειδιά» για την επόμενη μέρα

Ο Κασσελάκης στα «σχοινιά», ο Πολάκης στα «όπλα»

Αλλιώς τα υπολόγιζε τα πράγματα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς εξελίσσονται. Ο Στέφανος Κασσελάκης, μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες, προετοιμάζονταν για τη σύγκρουση με τους «87», σε μια μάχη που πίστευε ότι «την έχει».

Για την ακρίβεια, πίστευε ότι είχε έρθει η ώρα της τελικής σύγκρουσης με τον Αλέξη Τσίπρα. Γι αυτό και σε κάθε ευκαιρία άνοιγε τον «ανεμιστήρα» και εκτόξευε «λάσπη» σε βάρος του προκατόχου του. Βέβαια, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκανε τη χάρη στον Στέφανο Κασσελάκη να τον μετατρέψει σε συνομιλητή του. Άλλωστε, δεν είναι ίσα και όμοια.

Όπως και να έχει, αυτή τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει τον Παύλο Πολάκη. Δηλαδή, τον πολιτικό του μέντορα, εκείνον που του προσέφερε όλα τα «αξιωματικούς» και «στρατιώτες» για να προχωρήσει στο «ρεσάλτο» προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, όμως, μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο «αψύς κρητικός» αποφάσισε να χωρίσει τα τσανάκια του με το πάλαι ποτέ πουλέν του.

Μάλιστα, μιλώντας στο «Documento», ξεκαθάρισε ότι ούτε πίσω σκοπεύει να κάνει, ούτε να συναντήσει τον πρόεδρο του κόμματος. Επομένως, στην Κεντρική Επιτροπή θα καταθέσει την πρόταση μομφής εναντίον του. Πλέον, δεν υπάρχει επιστροφή. Αν δεν κάνει πράξη τα λόγια του, θα καταστεί περιγέλαστος στο εσωκομματικό πεδίο, χαρίζοντας τους πιστούς followers του, τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή

Οι σκληροί «πολακίστας» εντός της Κεντρικής Επιτροπής, υπολογίζονται γύρω στους 30. Επομένως, από μόνος του, ο χανιώτης βουλευτής δεν μπορεί να ρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη από τον προεδρικό θώκο. Χρειάζεται να συμμαχήσει με εκείνους που θεωρεί «εχθρούς» του, δηλαδή την ομάδα των «87».

Η στάση της «Φρουράς Τσίπρα», θα κρίνει τα πάντα εκείνο το κρίσιμο διήμερο. Διότι μπορεί στο κείμενο υπογραφών να συγκέντρωσαν και να δημοσίευσαν 87 υπογραφές, όμως όλοι γνωρίζουν ότι μαζί τους συντάσσονται τουλάχιστον 110 μέλη του οργάνου.

Επομένως, αν αποφασίσουν να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής του Πολάκη, τότε σημαίνει ότι οι δικές τους δυνάμεις, μαζί με εκείνες του χανιώτη βουλευτή, επαρκούν για να οδηγήσουν το κόμμα σε έκτακτο Συνέδριο και πιθανότατα σε νέες κάλπες.

Θα χρειαστούν, όμως, να πείσουν και άλλους. Εκείνους που δεν έχουν εκφραστεί ακόμα δημόσια. Έμπειροι κομματικοί παράγοντες, μιλώντας στο Newsbomb.gr, εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ανήκουν στην ευρύτερη προεδρική ομάδα, όμως εκτιμούν τον Παύλο Πολάκη.

Αυτά τα πρόσωπα, δεν έχουν ακόμα εκφραστεί δημόσια για το αν έχουν διαλέξει στρατόπεδο. Αν δηλαδή θα παραμείνουν πιστά στον Στέφανο Κασσελάκη ή αν θα ακολουθήσουν τον Παύλο Πολάκη. Σε μεγάλο βαθμό, είναι αυτοί που θα κρίνουν το προς τα που θα γύρει η πλάστιγγα.

Αν δηλαδή θα συγκεντρωθεί ο αριθμός «151» που χρειάζεται ώστε να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος του προέδρου και το κόμμα να οδηγηθεί σε έκτακτο Συνέδριο.

Ο Νίκος Παππάς, παρότι έχει χάσει δυνάμεις και προς τους «87» και προς την πλευρά Κασσελάκη, θεωρείται ακόμα ισχυρός παίχτης. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δείχνουν πως είναι πιθανό να συνταχθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη. Η Ρένα Δούρου αποτελεί ένα κρίσιμο μέγεθος και το πως θα κινηθούν τα πρόσωπα της επιρροής της, θα μπορούσε να κρίνει πολλά.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, θα έχει και η στάση των λεγόμενων «Ελβετών», που εκπροσωπούνται από τους βουλευτές Χάρη Μαμουλάκη, Συμεών Κεδίκογλου και Γιώργο Καραμέρο, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύουν να άρουν την «ουδετερότητα» τους.