Κυβερνητική απάντηση σε δημοσίευμα για τους μισθούς: Είναι fake news

Ο Άκης Σκέρτσος ζήτησε να ρίξουν οι αμφισβητίες μια ματιά στον πίνακα με τους κατώτατους μισθούς που επικαιροποιείται τακτικά από την Eurostat

Διπλή απάντηση είχαμε σήμερα σχετικά με δημοσίευμα για τους μισθούς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν οι μισθοί στην Ελλάδα είναι πλέον χαμηλότεροι από τη Βουλγαρία και για αυτό απάντησαν τόσο ο υπουργός Επικράτειας Άκης Σκέρτσος, κάνοντας λόγο για fake news, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των συντακτών.

Ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι «η Ελλάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση τελευταία ή προτελευταία σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης» και παρουσίασε σειρά πινάκων με σχετικούς δείκτες.

Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, «κάποιοι δυστυχώς εξακολουθούν να υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη των πολιτών και προσπαθούν να κάνουν πολιτική με ψέματα κάνοντας το άσπρο-μαύρο με fake news ότι δήθεν οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλότεροι ακόμη και από τη Βουλγαρία. Από τη χώρα δηλαδή που αποτελεί με βάση τη Eurostat το κράτος μέλος της ΕΕ με τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό».

Όπως αναφέρει ο κ. Σκέρτσος, «αντί για στατιστικές παραδοξολογίες, όσοι ενδιαφέρονται ας ρίξουν μια ματιά στον πίνακα με τους κατώτατους μισθούς που επικαιροποιείται τακτικά από την Eurostat, με τελευταία ενημέρωση τον φετινό Ιούλιο (2024).

Εκεί θα διαπιστώσουν δυο πράγματα:

- πρώτον ότι ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία είναι 477 ευρώ/μήνα (σε δωδεκάμηνη βάση) ενώ στην Ελλάδα είναι 968 ευρώ/μήνα (σε 12μηνη βάση) ή 830 ευρώ/μηνα (σε 14μηνη βάση). Η Βουλγαρία έχει τον χαμηλότερο θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό στην ΕΕ.

- το δεύτερο που θα διαπιστώσουν είναι ότι η Ελλάδα χάρη στην καλύτερη πορεία της οικονομίας και των αυξήσεων που δόθηκαν στον κατώτατο μισθό από 650 σε 830 ευρώ/μήνα, βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των 22 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Δηλαδή ακριβώς στη μέση.

Αναλυτικά η ανάρτηση του υπουργού: