Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης: Οικογένεια και επιδόματα στο επίκεντρο του πρωθυπουργού

«Ότι λέμε το κάνουμε αλλά δεν θα ρισκάρουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα», είναι το μήνυμα που θα στείλει από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης: Οικογένεια και επιδόματα στο επίκεντρο του πρωθυπουργού
5'

Ο Πρωθυπουργός τόσο κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με φορείς της πόλης, όσο και στην ΔΕΘ, θα στρέψει τους προβολείς στον οδικό χάρτη για στήριξη της οικογένειας, με νέα μέτρα, αλλά και αναβάθμιση των παλαιών βοηθημάτων υπέρ των μονογονεϊκών, των τριτέκνων με αιχμή τα εφόδια προς τους νέους που θέλουν να κάνουν οικογένεια με ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, ενόψει της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα: «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη / Παρουσίαση Ψηφιακής Πλατφόρμας erga.gov.gr», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Ούτε αυτή τη χρονιά, όπως και τις προηγούμενες, δεν θα δούμε έναν Πρωθυπουργό να βγάζει ένα καλάθι, να τα δίνει όλα, όπως έχουμε ακούσει στο παρελθόν, υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών. Θα ακουστούν, όμως, πολύ συγκεκριμένες προτάσεις αφού έχουμε και έναν απολογισμό, που θέλουμε να έχουν συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε δε: «Η Κυβέρνηση εξελέγη πριν από περίπου έναν χρόνο και τρεις μήνες, με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο στόχος είναι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό και για αυτό θα κριθούμε το 2027. Είχαμε και ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο μας είπε κατά κανόνα να τρέξουμε πιο γρήγορα και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

«Η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει τη δημοσιονομική σταθερότητα, δεν κάνει παρεμβάσεις για να τις κάνει, δεν θα δούμε τον πρωθυπουργό να βγάζει καλάθι παροχών υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών, αλλά θα εξαγγείλει στοχευμένες παρεμβάσεις», υπογράμμισε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει ένα απολογισμό, παρουσιάζοντας τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν σε εξίσου κρίσιμους τομείς για την καθημερινότητα, όπως εκείνοι της Παιδείας, της Υγείας και της Δικαιοσύνης καθώς επίσης τις παρεμβάσεις στην οικονομία. Όπως αναμένεται να υπογραμμίσει, αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να βαδίζει σε δρόμους σταθερότητας και ανάπτυξης και να διαφυλάξει τη δημοσιονομική τάξη.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση του, δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε μια διαδικασία πλειοδοσίας, την οποία διαχρονικά θέλει η Αντιπολίτευση και, ειδικά, ο χώρος της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Σε κάθε περίπτωση, από την Ηρώδου Αττικού, ξεκαθαρίζουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα διαμορφωθούν με βάση αυτά τα περιθώρια, τα οποία σύμφωνα με την πρόταση της Ε.Ε. θέτουν ως ταβάνι για τις δαπάνες του 2025 τα επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2024, και ενώ γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν. Από την άλλη οι προβλέψεις για το 2025, έχουν 850 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες - κυρίως λόγω παραλαβής των Belharra, 1 δισεκατ. για τη χρηματοδότηση τακτικών δαπανών στους τομείς της υγείας και της παιδείας αλλά και 1 δισεκατ. αυξήσεις για τις συντάξεις.

Αλλαγές στα επιδόματα

Στην αιχμή του κυβερνητικού σχεδίου θα βρίσκεται ο ανασχεδιασμός όλων των κοινωνικών επιδομάτων.

«Τα επιδόματα θα πρέπει να πιάνουν τόπο και στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίζει πραγματικά τους πιο αδύναμους», λένε στην κυβέρνηση. Για τα κοινωνικά επιδόματα μεταξύ αυτών και το επίδομα ανεργίας θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές στον τρόπο που δίνονται. Για το επίδομα ανεργίας διακηρυγμένος στόχος από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο εργασίας, ειδικά σε μια περίοδο που η μείωση της ανεργίας είναι αισθητή, καθώς για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες περιορίστηκε σε μονοψήφια επίπεδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο η ανεργία μειώθηκε στο 9,6% από 17,5% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ο αριθμός των απασχολούμενων την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 405.000 άτομα φτάνοντας στα 4.293.000 άτομα από 3.898.000 το 2019. Και ενώ από το 2019 έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας και οι αριθμοί της αγοράς εργασίας αρχίζουν να επανέρχονται στα προ κρίσης επίπεδα η κρατική δαπάνη για τα επιδόματα βαίνει αυξανόμενη.

Στο πλαίσιο αυτό το επίδομα εργασίας θα έχει ένα σταθερό τμήμα και ένα μεταβλητό που θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο με βάση τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές του. Επιπλέον θα «διορθωθούν» οι προϋποθέσεις ένταξης στην περίμετρο του επιδόματος ανεργίας που τροποποιήθηκε επί κορονοϊού, το 2020 ώστε να κλείσουν «παράθυρα», με εργαζόμενους που εργάζονται για κάποιους μήνες και στη συνέχεια «μετακινούνται» στο επίδομα ανεργίας, ενώ παράλληλα κάνουν ευκαιριακές δουλειές, πολλές φορές με «μαύρες» αμοιβές.

Ανακοινώσεις θα υπάρξουν και για όλα τα υπόλοιπα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα – στόχος η πιο στοχευμένη απονομή τους, γι’ αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Άρα αναμένονται διορθώσεις στην περίμετρο των δικαιούχων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις π.χ. στο επίδομα τέκνων θα υπάρξει και ονομαστική αύξηση του ποσού.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή