ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Κασσελάκης δεν προσφεύγει στη βάση και δεν σηκώνει το «γάντι» της αμφισβήτησης

Για πρώτη φορά αμφισβητείται τόσο έντονα, από τόσες πολλές και διαφορετικές πλευρές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Στην πιο άβολη θέση από την ημέρα που εξελέγη στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τα τελευταία 24ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης, που για πρώτη φορά αμφισβητείται τόσο έντονα, από τόσες πολλές και διαφορετικές πλευρές.

Αν και επικεφαλής του κόμματος συνηθίζει να αναφέρεται στην αποδοχή που πιστεύει ότι έχει από τη βάση της Κουμουνδούρου, αρνείται να σηκώσει το «γάντι» που του πετάνε οι αμφισβητίες του, γεγονός που από μόνο του είναι αντιφατικό και κατά τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, προδίδει αμηχανία.

«Ας με προκαλέσουν»

«Όποιος θέλει να με προκαλέσει, ας το κάνει», απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης σε ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφο του Mega, στη «τυχαία» συνάντηση που είχαν στα Χανιά. Με αυτό τον τρόπο, θέλησε να δείξει στους οπαδούς του ότι παραμένει ισχυρός και δεν φοβάται κανέναν.

Το ίδιο έκαναν το βράδυ της Τρίτης και οι συνεργάτες του, αμέσως μετά την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που απαντώντας στους «87» που υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει την υποστήριξη των βουλευτών του, απάντησαν ότι παραμένει πανίσχυρος στη βάση.

Όμως, από που ακριβώς τεκμαίρεται αυτή βεβαιότητα του επιτελείου Κασσελάκη; Ενδεχομένως από κάποια κρυφή που μπορεί να έχουν στα χέρια τους. Όμως, δημόσια, δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να παρουσιάζει τον αρχηγό τους ως τον απόλυτο κυρίαρχο του εσωκομματικού παιχνιδιού.

Ούτε φυσικά υπάρχει κάποια έρευνα που να δείχνει ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν την αντικατάσταση του. Το μόνο δεδομένο που υπάρχει, είναι ένα πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, που δεν ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό, καθώς και μια δημοσκόπηση που παρουσιάζει το κόμμα στο 8%, στην πέμπτη θέση, η οποία, όμως, διεξήχθη εν μέσω θέρους.

Δεν σηκώνει το «γάντι»

Παρά τη συνεχή επίκληση στη βάση, υπάρχει μια παράμετρος που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο Στέφανος Κασσελάκης προκλήθηκε ανοιχτά από τον Παύλο Πολάκη, που έθεσε ανοιχτά θέμα ηγεσίας και ο ίδιος αρνήθηκε να σηκώσει το «γάντι» που του πέταξε ο άλλοτε πολιτικός καθοδηγητής του.

Γενικά, όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη και έμπειροι παρατηρητές, κάνει ότι μπορεί για να «εξευμενίσει» την οργή του χανιώτη βουλευτή. Και εκεί θεωρούν πολλοί ότι εμπίπτει και η «θυσία» της Αθηνάς Λινού, την οποία και διέγραψε, χθες, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, δεν είναι μόνο ο Παύλος Πολάκης που τον αμφισβήτησε. Αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση από την ομάδα των «87». Η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Action 24, κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να πάει σε εκλογές από την βάση και αυτό θα είναι λυτρωτικό.

Στον «χορό» μπήκαν, πλέον, και οι μισοί βουλευτές του κόμματος, αλλά και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμμελος.

«Οχυρώνεται» ενόψει Κεντρικής Επιτροπής

Με δεδομένο ότι θεωρεί τον εαυτό τους τόσο «λαοφιλή», θα έπρεπε να έχει απαντήσει δυναμικά σε αυτές τις προκλήσεις. Να επαναλάμβανε το περιβόητο «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», που είχε εκστομίσει εναντίον των στελεχών που τον αμφισβήτησαν στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Τότε, έχοντας τη στήριξη χιλιάδων συνέδρων -διορισμένων, όχι εκλεγμένων, ως επί το πλείστον- το έκανε. Σήμερα, δείχνει να «οχυρώνεται» ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Ο σφιχτός «εναγκαλισμός» του με τον Νίκο Παππά, δείχνει πως φοβάται μια πιθανή πρόταση μομφής εναντίον του στην επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και με αυτό τον τρόπο έσπευσε να προσπαθήσει να τη μπλοκάρει, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την επιρροή του Παππά σε πολλά μέλη του οργάνου.

Ο Πολάκης επιστρέφει;

Από το απόγευμα της Τετάρτης, έχουν φουντώσει οι φήμες πως ο Παύλος Πολάκης ετοιμάζεται να επανακάμψει στην Κουμουνδούρου, όντας ικανοποιημένος από τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού.

Βέβαια, ο -κατά Τσίπρα- «αψύς κρητικός», δεν διακρίνεται για τη σταθερότητα των αποφάσεων του.

Επομένως, αν επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο αντιπροέδρου, όπως φημολογείται, δεν θα προκαλέσει καμία εντύπωση.

Σχετικές ειδήσεις