Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Έρχονται σύντομα μέτρα για την οδική ασφάλεια στην Κρήτη

Την ανακοίνωση νέων μέτρων για την αντιμετώπιση των τροχαίων στην Κρήτη προανήγγειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
INTIME NEWS

Τα αυξημένα τροχαία που καταγράφονται στην Κρήτη και η οδική ασφάλεια, τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας που επίσης παρουσιάζουν αύξηση, θέματα που αφορούν στη δημόσια ασφάλεια καθώς και η παραβατικότητα των ανηλίκων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και στα θέματα της εγκληματικότητας καθώς και στα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική αστυνόμευση», επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, προσθέτοντας ότι το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος του νησιού τις επόμενες ημέρες θα υπαχθεί στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος που εδρεύει στην Αθήνα.

«Ένα σημαντικό ζήτημα για εμένα ως υπουργό προστασίας του πολίτη και ως πολιτικό προϊστάμενο της αστυνομίας αφορά η δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος , το οποίο αποτελεί για εμάς υψηλή προτεραιότητα. Οι υπηρεσίες της Κρήτης αυτή την στιγμή κάνουν εξαιρετική δουλειά. Οι υπηρεσίες ασφαλείας και το τμήμα του οργανωμένου εγκλήματος που εδρεύει στα Χανιά και είναι υπεύθυνο για όλη την Κρήτη , το οποίο μετεξελίσσεται πλέον σε μια υπηρεσία που θα αφορά όλο το νησί και θα είναι σε λίγες ημέρες παράρτημα της νέας υπηρεσίας της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος που εδρεύει στην Αθήνα, έχει ένα παράρτημα στην Θεσσαλονίκη και ακριβώς το τμήμα της Κρήτης. Είναι η μεγάλη προσπάθεια που θέλουμε να κάνουμε περαιτέρω για εξαρθρώσουμε εγκληματικές ομάδες οι οποίες δρουν στο νησί και επηρεάζουν την κοινωνική ειρήνη. Προβλέπουμε να κάνουμε κάποιες μεταρρυθμίσεις νομοθετικές έτσι ώστε να διευκολύνουμε περαιτέρω το έργο των υπηρεσιών και είμαι βέβαιος ότι αυτή η προσπάθεια με τους αφοσιωμένους αξιωματικούς θα αποδώσει», τόνισε ο Υπουργός.

Για την εγκληματικότητα

«Η εγκληματικότητα στο νησί είναι χαμηλή , οι υπηρεσίες δουλεύουν, εξιχνιάζουν τα μικροαδικήματα , τις κλοπές, τις διαρρήξεις και είμαστε σε καλό δρόμο. Θέλω να εξάρω την προσπάθεια που κάνει το προσωπικό εδώ οι αξιωματικοί και οι αστυνομικοί όλων των βαθμών εδώ στο νησί».

Για την Ενδοοικογενειακή βία

«Τα θέματα υποτονικής αστυνόμευσης υπάρχει κάτι εξαιρετικά ευχάριστο, κάτι εξαιρετικά αισιόδοξο. Και είναι οι καταγγελίες που αναδεικνύονται μέσα από την ενθάρρυνση που η ελληνική αστυνομία επιδιώκει να ανοίγουν τα στόματα των θυμάτων, των γυναικών στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας. Έχουμε 608 περιστατικά μέχρι σήμερα, το οκτάμηνο δηλαδή και οι υπηρεσίες έχουν συλλάβει 738 κακοποιητές πολλοί εκ των οποίων είναι στη φυλακή ως κρατούμενοι. Από αυτές τις 738 περιπτώσεις και τα 608 περιστατικά έχουμε σωματική βία στα 263 περιστατικά και ψυχολογική βία στα 418 περιστατικά. Είναι εξαιρετικά θετική και αισιόδοξη αυτή εξέλιξη γιατί τίποτα δε μένει πίσω κρυμμένο από τις πόρτες των σπιτιών και τα θύματα επιτέλους μπορούν να απευθύνονται στην αστυνομία», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές να panic button και έχουν χορηγηθεί πολλά επιπλέον από αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί και είχαν χορηγηθεί μέχρι τώρα.

Για την βία των ανηλίκων

Αναφορικά με τη βία των ανηλίκων , ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι το τρέχον έτος έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες έλεγχοι. «Θετική είναι η εξέλιξη και στο θέμα της βίας ανηλίκων. Είναι χιλιάδες οι έλεγχοι που έχουν κάνει οι υπηρεσίες μας αυτό το οκτάμηνο τα τμήματα και ο Υποδιοικητής Ασφαλείας ελέγχουν χιλιάδες παιδιά και σε περιπτώσεις οποίου υπάρχει παραβατικότητα εγκαλούνται και οι γονείς , όταν υπάρχει ανήλικος για τον οποίο ευθύνεται -σε ότι φορά την επιμέλεια του -για παραμέληση της επιμέλειας, ο πατέρας ή η μητέρα», ανέφερε.

Για τα τροχαία

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι τα τροχαία ατυχήματα, Η τροχονομικοί έλεγχοι έχουν αυξηθεί σημαντικά στο νησί. Δυστυχώς έχουμε τα ατυχήματα και μάλιστα το τελευταίο καιρό στον ΒΟΑΚ και μάλιστα συγκεκριμένα σημεία. Γίνεται ένας πιο πυκνός και πιο στοχευμένος σχεδιασμός έτσι ώστε η παρουσία της τροχαίας να είναι στα σημεία εκείνα στα οποία παρατηρούνται δυστυχώς αυτά τα ατυχήματα που χάνονται νέοι άνθρωποι στο δρόμο. Δυστυχώς ο ΒΟΑΚ είναι ένας δρόμος Με πολύ μεγάλες και πολυποίκιλες δραστηριότητες, ανθρώπινες αλλά και βιομηχανικές και εμπορικές και πολλές άλλες και πιστεύω ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού θα ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα οδικής ασφαλείας και παρεμβάσεις, έργα, έτσι ώστε μέχρι την ολοκλήρωση του δρόμου να εξαλείψουμε κατά το δυνατόν η να μειώσουμε τις πιθανότητες της πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων που χάνονται ζωές» ανέφερε ο Υπουργός.