ΣΥΡΙΖΑ: Ο «αδιαμεσολάβητος Στέφανος» γαντζώθηκε στους κομματικούς μηχανισμούς – Οργανώνονται οι «87»

Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, μοιάζει να «οχυρώνεται» πίσω από τους «αρχιερείς» της κομματικής γραφειοκρατίας, ποντάροντας στον «μηχανισμό» τους
Αρχείου - Eurokinissi

Ο Στέφανος Κασσελάκης συστήθηκε στους ψηφοφόρους, ως ο πολιτικός που θα παράκαμπτε την κομματική γραφειοκρατία και θα δημιουργούσε μια νέα, «αδιαμεσολάβητη» σχέση με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Έναν, σχεδόν, χρόνο μετά την εκλογή του στην ηγεσία της Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να αφήνει στην άκρη αυτές τις υποσχέσεις – που παρεμπιπτόντως, προσομοιάζουν με άλλους πολιτικούς χώρους που αναζητούν «ηγέτη» και όχι με την Αριστερά, σε οποιαδήποτε έκφραση της.

Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, μοιάζει να «οχυρώνεται» πίσω από τους «αρχιερείς» της κομματικής γραφειοκρατίας, ποντάροντας στον «μηχανισμό» τους, προκειμένου να διατηρήσει την αρχηγία, αφού αρνείται να προσφύγει στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, για να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του.

«Να προσφύγεις στη βάση»

Από τη στιγμή που η κρίση στην Κουμουνδούρου γενικεύτηκε, αφότου απώλεσε την εμπιστοσύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, από πολλές και διαφορετικές πτέρυγες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προσφύγει σε εσωκομματικές κάλπες.

Η Όλγα Γεροβασίλη, μέσω του Action24, πέταξε το «γάντι» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να προσφύγει άμεσα στη βάση, απευθύνοντας δραματική έκκληση για το μέλλον του κόμματος. «Θα ήταν λυτρωτική κίνηση η προσφυγή στην κάλπη. Να πάρει την ευθύνη ενός αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να δώσει λύση», είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής.

Με την μάχη συσχετισμών στην Κουμουνδούρου να μαίνεται, αρκετά κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Νίκος Φαραντούρης, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συντάσσονται με την άποψη της κ.Γεροβασίλη.

Στην ίδια κατεύθυνση, της αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη, κινείται και ο Σωκράτης Φάμελλος, παρά το γεγονός ότι το ονομάζει «αμφισβήτηση των πολιτικών της ηγεσίας». Στην πραγματικότητα, εννοεί ακριβώς το ίδιο πράγμα, απλά το θέτει κομψότερα, αναμένοντας να δει το αν τελικά θα τεθεί στην πράξη θέμα ηγεσίας.

Αμύνεται η ηγεσία

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, θα περίμενε κανείς ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα σήκωνε το «γάντι» και θα προσέφευγε στη βάση, άμεσα. Άλλωστε, αυτοσυστήθηκε ως «αδιαμεσολάβητος» ηγέτης. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει.

Αντίθετα, η συμμαχία με τον Νίκο Παππά και η προσπάθεια που καταβάλει για να κατευνάσει τον Παύλο Πολάκη, μόνο άνθρωπο που στηρίζει την ηγεσία δεν φανερώνει. Αντίθετα, δείχνει έναν πρόεδρο που «οχυρώνεται» πίσω από τους μηχανισμούς, τους οποίους και καταγγέλλει σε κάθε ευκαιρία.

Ήδη, στελέχη που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία, όπως ο Πέτρος Παππάς και η Νίνα Κασιμάτη, δήλωσαν ότι δεν πρέπει να γίνουν εκ νέου εκλογές, αφήνοντας αιχμές εναντίον όσων το προτείνουν

Σύσκεψη των «87»

Με την μάχη συσχετισμών στην Κουμουνδούρου να μαίνεται, τα στελέχη της ομάδας των «87» πραγματοποίησαν σύσκεψη, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους, με ορίζοντα, πάντα, την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις 07-08 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα υπάρξει νέα, πανελλαδική μαζική σύσκεψη, όπου εκεί θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πως θα κινηθούν. Το ενδεχόμενο της κατάθεσης πρότασης μομφής είναι πάντα πάνω στο τραπέζι, όμως χωρίς τη συμβολή του Παύλου Πολάκη, δύσκολα θα μπορέσει να βρεθεί ο απαραίτητος αριθμός 151 μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Η στάση του χανιώτη βουλευτή, θα καθορίσει εν πολλοίς το τοπίο. Πάντως, από το προεδρικό στρατόπεδο θεωρούν ότι είναι ζήτημα ημερών το να επιστρέψει στο «μαντρί» του στρατοπέδου Κασσελάκη, τερματίζοντας εδώ την πολυδιαφημισμένη «ανταρσία» του.

Ωστόσο, συνομιλητές του Παύλου Πολάκη δεν επιβεβαιώνουν τα όσα σχολιάζουν από την Κουμουνδούρου, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.