Τι είχες ΣΥΡΙΖΑ, τι είχα πάντα: Ολοταχώς προς νέες εκλογές με βαθύ ρήγμα

Το νέο επεισόδιο στη σαπουνόπερα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φτάσει μέχρι τις νέες κάλπες 

Ολοένα και περισσότερο άρχισε να ακούγεται το σενάριο για νέες εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες ανατρεπτικές πολιτικές εξελίξεις.

Σειρά στελεχών τείνουν προς την νέα κάλπη και κατά πως φαίνεται και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το σκέφτεται. Αυτό υποδεικνύει και μια σειρά κινήσεων που κάθε άλλο παρά τυχαίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Με την αντικατάσταση Φάμελλου ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε να «δέσει» τη συμμαχία του με τον Νίκο Παππά, ο οποίος είναι εξαιρετικά έμπειρος στο πεδίο των εσωκομματικών, για να γλιτώσει το «ατύχημα».

Στη συνέχεια, ο Στέφανος Κασσελάκης έριξε... δίχτυα στον Παύλο Πολάκη. Αυτό που είχε κάνει δηλαδή ο Κασσελάκης είναι να μην τον εντάξει στο κάδρο της κριτικής και να μην συζητήσει ποτέ την αποπομπή του από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ζητούσαν οι «87». Συνάμα του έκανε το...χατίρι με τη διαγραφή Λινού.

Επομένως τα πιόνια φαίνεται να στήνονται εκ νέου και τα πρώτα δείγματα θα φανούν στην Κεντρική Επιτροπή στις 7-8 Σεπτεμβρίου. Επισημαίνεται πως πρόσφατα και η εκπρόσωπος του κόμματος κα Βούλα Κεχαγιά άνοιξε παράθυρο για νέα εκλογική αναμέτρηση.

Άλλωστε, να καταθέσουν πρόταση μομφής προκάλεσε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, δηλώνοντας από τα Χανιά πως «όπως έχει πει ξεκάθαρα, εάν αμφιβάλλουν για τη στήριξη που έχω από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ας με προκαλέσουν, δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Συσσωρευμένες αντιδράσεις

Την άποψη ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση διατύπωσε πρώτη η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κάλεσε τον κύριο Κασσελάκη να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εσωκομματική κάλπη, είτε για την επανεκλογή του είτε για την εκλογή ενός άλλου προσώπου στην ηγεσία του κόμματος. Όπως είπε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, «η αγωνία μου είναι μην φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά στο 3%», με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίζεται πέμπτο κόμμα στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού και ενόψει μεγάλης κινητικότητας στην προοδευτική παράταξη, λόγω και των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.


Υπέρ της προσφυγής στην κομματική βάση τάχθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας πως «έχω ανοίξει ξεκάθαρα θέμα πολιτικής της ηγεσίας», για να προσθέσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συλλογικές διαδικασίες και δεν έχει σε τίποτα να φοβηθεί τα μέλη του. Έχω θέσει θέμα πολιτικής της ηγεσίας. Και εσείς μπορείτε να το μεταφράσετε όπως θέλετε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νικόλας Φαραντούρης υπερασπίστηκε τις νέες κάλπες χθες, αναφέροντας πως «οι εκλογές για την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κρίση». «Αυτό που επείγει δεν είναι να βγούμε κάποιοι και να πούμε "κύριε, κύριε, είμαι κι εγώ εδώ"» παρατήρησε, αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Προφανώς και υπάρχουν ζητήματα και θέματα ηγεσίας που τίθενται και δημιουργούν την αίσθηση του σπιράλ απαξίωσης. Λύσεις υπάρχουν και βεβαίως η εκτόνωση μιας τέτοιας κρίσης με την προσφυγή στη λαϊκή βούληση με την αναβάπτιση ή οποιαδήποτε άλλη λύση θα μπορούσε να εκτονώσει την κατάσταση. Αν αυτό λειτουργήσει εκτονωτικά και λυτρωτικά, τότε ναι. Μάλιστα αυτό δεν το έχει αποκλείσει ούτε ο πρόεδρός μας, ο Στέφανος Κασσελάκης», κατέληξε ο κύριος Φαραντούρης.


Με το αίτημα για νέες κάλπες συμπαρατάχθηκε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, λέγοντας σήμερα στον ΣΚΑΙ: «Να σταματήσουμε να παίζουμε την κολοκυθιά και να πάμε σε εσωκομματικές εκλογές»

Άλλη άποψη οι «Κασσελίστας»

Το σενάριο για νέες κάλπες δεν συμμερίζονται πάντως οι «Κασσελίστας». Ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρο Παππά να τονίζει πως «δεν βρίσκω τον λόγο γιατί πρέπει να ταλαιπωρηθεί ξανά ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με αυτή τη διαδικασία και να προσέλθουν στις κάλπες. Έντεκα μήνες πριν εκλέξαμε έναν καινούριο πρόεδρο, έξι μήνες πριν αμφισβητήθηκε ξανά αυτός ο πρόεδρος, επαναεπιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου». ««δεν πρέπει να γίνουν εκλογές. Αν κάποιος έχει κάποιον Μεσσία στο συρτάρι ή αν κάποιος θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 15% στο 35%, ας το καταθέσει. Ας κάνουν πρόταση μομφής, ας αναλάβουν το κόστος απέναντι στον κόσμο που είναι εξοργισμένος με την εικόνα που δείχνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ας καταθέσουν πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή, όπως προβλέπεται. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το θέμα είναι ότι αυτή η άποψη δοκιμάστηκε στο Συνέδριο, αποδοκιμάστηκε τελικώς, διότι το Συνέδριο αποφάσισε ότι δεν θα πάμε σε νέα εκλογή, ο Πρόεδρος ο εκλεγμένος, ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε την επαναβεβαίωση του Συνεδρίου και πραγματικά δε βρίσκω κανένα λόγο να ζούμε με εξάμηνα και κάθε έξι μήνες να ζητάνε όσοι διαφωνούνε με τον Κασσελάκη την προσφυγή σε κάλπες για την επαναβεβαίωση του ως Προέδρου ή οτιδήποτε άλλο» δήλωσε και η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίνα Κασιμάτη.