Στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης τη Δευτέρα

Στην πολύπαθη Θεσσαλία ανεβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να επιτηρήσει τα έργα για τον Θεσσαλικό κάμπο

Στη Θεσσαλία θα βρεθεί για πολλοστή φορά την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παρουσιάσει, από κοινού με υπουργικό κλιμάκιο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα τα αντιπλημμυρικά έργα για τον θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος υπέστη πρωτοφανή σε έκταση καταστροφή λόγω της κακοκαιρίας Daniel, πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλίας θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στις 17.00, στο Δημαρχείο Νίκαιας, στη Λάρισα.

Πρόκειται για μια επίσκεψη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία έχουν επιδοθεί σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου, προκειμένου να επουλωθούν στον ταχύτερο δυνατό χρόνο οι πολυεπίπεδες πληγές που άφησε πίσω του η περσινή κακοκαιρία στην ευρύτερη περιοχή.

Τον συντονισμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού θα έχει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ παρόντες θα είναι οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει αυτό που έχει πει και σε προηγούμενες επισκέψεις του στην περιοχή: «Να μην αισθάνεται κανείς πολίτης της Θεσσαλίας, όσο γεωγραφικά απομονωμένος και αν είναι, ότι δεν έχει τη φροντίδα του κεντρικού κράτους. Γι’ αυτό και δεν λογαριάσαμε, σε καμία περίπτωση, τεχνοκρατικές προσεγγίσεις κόστους-ωφέλειας».

Για την κυβέρνηση, η οργανωμένη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δυσκολότερα στοιχήματα της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας και από το κυβερνητικό επιτελείο εκφράζεται συγκρατημένη ικανοποίηση για το γεγονός ότι μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, όλα κινούνται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του (ΕΡΤ1) ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογιώργης, τη Δευτέρα θα παρουσιασθεί ένα μέρος του σχεδίου ανασυγκρότησης, που θα αφορά τα βασικά έργα υδρονομίας, τα φράγματα και τα αρδευτικά, τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού αλλά και με την αντιπλημμυρική προστασία, που είναι μείζον ζήτημα.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας αναγνωρίζουν πως «έχει καταβληθεί μια μέγιστη δυνατή προσπάθεια στο σκέλος της κρατικής αρωγής και της στεγαστικής συνδρομής». «Συνολικά, η κρατική μηχανή διαχειρίσθηκε περίπου 200.000 αιτήσεις και η υπόθεση έχει κοστίσει 4 δισεκατομμύρια». Και στο δια ταύτα, «αυτό που έχει σημασία είναι η ζωή να βρει γρήγορα, πάλι, τους κανονικούς ρυθμούς», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντογιώργης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στον θεσσαλικό κάμπο τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Daniel ως τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή την οποία έπρεπε να διαχειριστεί το ελληνικό κράτος στην ιστορία του και εκτίμησε ότι το συνολικό κόστος της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας θα ξεπεράσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Έχουμε καταναλώσει μεγάλη προσπάθεια και διαπραγματευτική δύναμη, και νομίζω ότι και το κύρος της χώρας βοηθάει, για να μπορούμε να διεκδικούμε τέτοιου είδους στήριξη από την Ευρώπη, έτσι ώστε να υπάρχει και μια πρόσθετη ευρωπαϊκή ανακούφιση στον πολύ σημαντικό εθνικό λογαριασμό τον οποίο θα χρειαστεί να καταβάλουμε για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας» είχε τονίσει τότε ο Κ. Μητσοτάκης.

101,5 εκατ. ευρώ η ευρωπαϊκή βοήθεια

Δύο μήνες αργότερα, το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον πρωθυπουργό μεταβαίνει στη Θεσσαλία, έχοντας εξασφαλίσει, μετά από πολύμηνες συντονισμένες την παροχή βοήθειας από την Ε.Ε. προς τη χώρα μας, ύψους 101,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πλημμυρών του περασμένου Σεπτεμβρίου, κυρίως στη Θεσσαλία από τον Daniel. Τη σχετική εισήγηση έκανε προ ημερών η Κομισιόν και η βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. και θα εντάσσεται σε ένα συνολικό πακέτο στήριξης, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, που προορίζεται επίσης για την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και τη Γαλλία, να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των σοβαρών πλημμυρών που τις έπληξαν το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη για την Ελλάδα η Επιτροπή είχε εγκρίνει προκαταβολή 25,3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης (ΤΑΕΕ) τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, το πακέτο ενισχύσεων κατανέμεται ως εξής: 378,8 εκατ. ευρώ στην Ιταλία για τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια τον Μάιο του 2023 και άλλα 67,8 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που υπέστη η περιφέρεια της Τοσκάνης στις πλημμύρες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2023· 428,4 εκατ. ευρώ στη Σλοβενία και 5,2 εκατ. ευρώ στην Αυστρία για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών του Αυγούστου 2023· 101,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023· και 46,7 εκατ. ευρώ στη Γαλλία για τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην περιφέρεια Hauts-de-France τον Νοέμβριο του 2023.

Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. και εντάσσονται σε πακέτο 1 δισ. για Ιταλία, Σλοβενία, Αυστρία, Γαλλία και Ελλάδα.

Η συνδρομή του ΤΑΕΕ θα καλύψει μέρος του κόστους των ενεργειών έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής κατεστραμμένων υποδομών, της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεξαγωγής επιχειρήσεων καθαρισμού.