Πώς διαβάζουν στη ΝΔ τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στο κυβερνών κόμμα παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ χωρίς ωστόσο να τοποθετούνται με δημόσιες δηλώσεις τους πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Πώς διαβάζουν στη ΝΔ τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
2'

Στη Νέα Δημοκρατία επιθυμούν να διατηρίσουν ένα πολιτικό fairplay για τα εσωτερικά της Κουμουνδουρου και της Χαριλάου Τρικούπη, όμως έχουν σχηματίσει μια εικόνα για τα όσα τεκταίνονται στα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πρακτικά θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βαίνει ολοταχώς σε νέα διάσπαση ή ακόμα και σε διάλυση. Θεωρούν ότι ο πιο αδύναμος κρίκος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης στον οποίο δεν προσδίδουν καμία πολιτική βαρύτητα έτσι κι αλλιώς.

Διαβλέπουν ότι τα πρόσωπα - κλειδιά για την επόμενη μέρα στον διασπασμένο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Παππάς και στο βάθος ο Αλέξης Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση δεν βλέπουν καμία ανάκαμψη του συγκεκριμένου χώρου, αλλά πολυδιάσπαση η οποία έρχεται σε αντίθεση με την πολυπόθητη ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς.

Παράλληλα, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα στο ΠΑΣΟΚ αφού εκεί τουλάχιστον υπάρχει ένας πολιτικός πολιτισμός στην εσωτερική μάχη των υποψηφίων. Όπως λένε τα γαλάζια στελέχη στον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ βλέπουν το Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα, ενώ θεωρούν υπολογίιμη δύναμη και τον Παύλο Γερουλάνο. Προφανώς στη ΝΔ θα προτιμούσαν για πρόεδρο του Κινηματος Αλλαγής το Νίκο Ανδρουλάκη που έχει μετρηθεί εκλογικά και δεν μπορεί να εκτοξεύσει όπως φάνηκε το ΠΑΣΟΚ σε ισχυρό αντίπαλο της ΝΔ.

Τα παραπάνω σενάρια ενισχύουν ακόμα περισσότερο τους προβληματισμούς της ΝΔ ότι η πολιτική σκακιέρα δεν βγάζει έναν ισχυρό παίκτη απέναντι στη ΝΔ, αλλά πολλούς μικρούς σχημτισμούς διαμαρτυρίας του 3% με 5%. Νέο κόμμα εξουσίας με προοπτική δικυβέρνησης δεν προκύπτει από πουθενά.

Η έλλειψη συσχετισμών διπολισμού δυσκολεύει σαφέστατα και τη ΝΔ να αυξήσει τα ποσοστά της και να πατήσει το ψυχολογικό όριο του 30% που την ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή. Χωρίς αντίπαλο δεν μπορεί να διεξαχθεί ντέρμπι και δεν μπορεί να προκληθεί το ενδιαφέρον της εκλογικής βάσης να συμμετάσχει σε εκλογικές διαδικασίες.

Στη γαλάζια παράταξη επίσης θεωρούν ότι κανένα από τα πρόσωπα που ακούγονται σήμερα τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εμπνεύσει την κεντροαριστερά και να προκαλέσει συνταρακτικές εξελίξεις ικανές να μεταβάλλουν το πολιτικό τοπίο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή