Πρώτη δήλωση Μπελέρη εκτός φυλακής: Ελεύθερος, υπερήφανος, αλλά όχι χαρούμενος για την Αλβανία

Ελεύθερος, επιτέλους, μετά από 16 μήνες ομηρίας από το καθεστώς Ράμα, είναι από σήμερα ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και ευρωβουλευτής Φρέντι Μπελέρης.

Ο αγώνας συνεχίζεται, για τον Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος πλήρωσε πολύ ακριβά το... τίμημα να εκλεγεί δήμαρχος Χειμάρρας, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, ο οποίος με μεθοδεύσεις και ψευδείς κατηγορίες προσπάθησε να τον βγάλει... νοκ άουτ, φυλακίζοντάς τον.

Έπειτα από 16 μήνες, ο Φρέντι Μπελέρης είναι ξανά ελεύθερος και στην πρώτη του δήλωση υπογραμμίζει ότι «η σημερινή απόφαση αποτελεί μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό της δικαίωσης που περιμένει μπροστά μας».

Ακολουθεί η δήλωση του Φρέντι Μπελέρη μετά την απελευθέρωση:

«Μετά από 16 μήνες συνεχόμενης κράτησης, είμαι πλέον ελεύθερος και υπερήφανος, αλλά σίγουρα όχι χαρούμενος. Γιατί το κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία στην Αλβανία δεν αποκαταστάθηκαν, οι θεσμοί δεν λειτούργησαν, η Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε με τον τρόπο που έπρεπε. Η σημερινή απόφαση αποτελεί μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό της δικαίωσης που περιμένει μπροστά μας.

Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει. Είναι αυτονόητο ότι θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όσα με πραξικοπηματικό τρόπο μου αρνήθηκε το αλβανικό καθεστώς. Αλλά και πλέον, ασκώντας τα καθήκοντα του Έλληνα Ευρωβουλευτή, θα μπορώ να εστιάσω στα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και κράτους Δικαίου, χωρίς φόβο παρά μόνο με πάθος. Σήμερα, θα βρεθώ ανάμεσα στα αδέρφια μου στη Χειμάρρα. Εκεί όπου ξεκίνησε η περιπέτεια μου και θεωρώ μόνο σωστό να βρίσκομαι.

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που με την θαρραλέα απόφαση του να με συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ άλλαξε την πορεία της ιστορίας μου. Και φυσικά τους στενούς μου φίλους, Άγγελο Συρίγο και Σταύρο Παπασταύρου για την αμέριστη συμπαράσταση τους. Ήταν πάντα εκεί, δε θα το ξεχάσω.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες που όλον αυτόν τον καιρό μου έδωσαν τη δύναμη να μη λυγίσω, να αντέξω και να συνεχίσω να μάχομαι».

Μάλιστα, στις 19.00 ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί στη Χειμάρρα συγκέντρωση καλωσορίσματος από τους υποστηρικτές του.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την αποφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη σημερινή (2/9) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Συμπλήρωσε ωστόσο πως «σε καμία περίπτωση δεν ξεχνάμε όλα όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες».

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως πλέον η εθνική μειονότητα της Αλβανίας θα έχει έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο στην Ευρωβουλή που θα μιλήσει για τα δικαιώματά της.

Η αποφυλάκιση και το χρονικό

Το πρωί της Δευτέρας, εκδικάστηκε το νέο αίτημα του Φρέντι Μπελέρη για αποφυλάκιση καθώς είχε εκτίσει τα 2/3 της ποινής του.

Η εξέταση του αιτήματος από το αρμόδιο δικαστήριο είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 31 Ιουλίου, όμως το δικαστήριο επικαλέστηκε κόλλημα εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και ανέβαλε την δική για σήμερα.

Το δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκισή του και πλέον ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας θα μπορεί αν ασκεί τα καθήκοντά του στην ευρωβουλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φρέντι Μπελέρης είχε εκλεγεί δήμαρχος Χειμάρρας στις 14 Μαΐου του 2023, ωστόσο δύο μέρες πριν το αποτέλεσμα συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Το χρονικό

Τον Μάιο του 2023, ο Μπελέρης - ο οποίος ανήκει στην ελληνική μειονότητα της περιοχής - εξελέγη δήμαρχος της παραλιακής πόλης στην αλβανική ριβιέρα μόλις δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του για εξαγορά ψήφων.

Ο Φρέντι Μπελέρης νίκησε τον αντίπαλό του με 19 ψήφους, αφού φέρεται να προσέφερε 40.000 αλβανικά λεκ (355 ευρώ τότε) για να αγοράσει οκτώ ψήφους. Αυτόν τον Μάρτιο καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση.

Το ειδικό δικαστήριο SPAK έκρινε ένοχο τον εκλεγμένο Ευρωβουλευτή με ΝΔ Φρέντι Μπελέρη. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο χρόνια για τον Φρέντι Μπελέρη.

Ο μοναδικός φυλακισμένος Ευρωβουλευτής που εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρέμεινε στη φυλακή στο Φιέρι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου...

Σχετικές ειδήσεις