Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Eλλάδας, Κύπρου και Ισραήλ - Τι προβλέπει

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τον ΑΔΜΗΕ, αυτό επετεύχθη κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών και κυπριακών Αρχών

Στην υλοποίηση της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ μπορεί να οδηγήσει κατ' αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τον ΑΔΜΗΕ, αυτό επετεύχθη κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών και κυπριακών Αρχών.

Η συμφωνία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προβλέπει να εκδοθούν δύο αποφάσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου μέσα στην εβδομάδα (Τετάρτη και Παρασκευή) για τον βαθμό απόδοσης της επένδυσης, που συμφωνήθηκε στο 8,3% για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου και ανάκτηση ποσού ύψους 125 εκατ. ευρώ από την κυπριακή πλευρά (μέσω του λογαριασμού των ρύπων, κατά τις πληροφορίες) για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου και της επιπλέον συμμετοχής της ίδιας πλευράς κατά την περίοδο της λειτουργίας.

Πηγές του Διαχειριστή ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι, εφόσον υλοποιηθούν οι προβλέψεις της συμφωνίας, το έργο θα καταστεί βιώσιμο. Πάντως, σε διαφορετική περίπτωση διαφαίνεται οριστικό ναυάγιο. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως υπήρξε επαφή με τον κατασκευαστή του καλωδίου για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της συνεργασίας εφόσον προχωρήσει η υλοποίηση της χθεσινής συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή.

Σχετικές ειδήσεις