Χατζηδάκης: Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι η Ελλάδα πλούτισε ξαφνικά

«Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια πάει μπροστά με ταχύτητα που, αν δεν είναι η μεγαλύτερη, είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης

Χατζηδάκης: Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι η Ελλάδα πλούτισε ξαφνικά
2'

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, τονίζει «ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι η Ελλάδα πλούτισε ξαφνικά, ότι έγινε Ελβετία και Σουηδία».

Όπως σημειώνει η οικονομική πολιτική αντανακλάται στην ανάπτυξη της Ελλάδας, και προσθέτει «η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια πάει μπροστά με ταχύτητα που, αν δεν είναι η μεγαλύτερη, είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27».

Μάλιστα, παραθέτει στοιχεία της Κομισιόν, του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών που δείχνουν ανάμεσα στα άλλα τα ακόλουθα:

Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση στη μείωση του ποσοστού ανεργίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε.Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση στην ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων.Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση στη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους ως προς ΑΕΠ.Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση στην αύξηση μεριδίου στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών.Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση στην αύξηση επιπέδου ανταγωνισμού, όπως αυτό ορίζεται και μετριέται από τον ΟΟΣΑ.Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση όσον αφορά τη μείωση της διαφοράς απόδοσης (spread) έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου.Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον χαμηλότερο σωρευτικό πληθωρισμό σε όλη την ΕΕ. Ακόμα και στον πληθωρισμό τροφίμων, που πράγματι υπάρχει σοβαρό θέμα, το πρόβλημα είναι ελαφρώς μικρότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (αύξηση 25,8% έναντι 26,1%).

Ο υπουργός, απαντώντας περαιτέρω κριτική διερωτάται:

«Μπορεί άραγε κανείς να αμφισβητήσει ότι έχουν βρει δουλειά, με βάση το ΕΡΓΑΝΗ, 500.000 Έλληνες την τελευταία πενταετία; Είναι μικρό πράγμα; Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο κατώτατος μισθός ανέβηκε από 650 ευρώ το 2019 σε 830 ευρώ το 2024 και ότι αυτό είναι μια αύξηση 27%, ενώ ο πληθωρισμός σωρευτικά θα έχει ανέβει 16,5%; Αμφισβητήσει κανείς ότι, με βάση τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα έχει αυξηθεί 7,7% την τελευταία πενταετία, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (3,3%) και σχεδόν τριπλάσιο της ευρωζώνης (2,3%)».

«Ακόμα μια φορά υπογραμμίζω προβλήματα υπάρχουν πολλά και σημαντικά. Αλάθητοι δεν είμαστε. Αλλά αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε, να ανεβάσουμε δηλαδή την ελληνική οικονομία ψηλότερα, το πετυχαίνουμε κάθε μέρα. Και κάτι ακόμα: Αλαζόνες δεν είμαστε, αλλά δεν πρόκειται να προσχωρήσουμε και εμείς στο εθνικό μοιρολόι ορισμένων που έχουν κάνει την κλάψα επάγγελμα! Δεν θα αγνοούσαμε μόνο τη δική μας δουλειά και όσα λένε οι διεθνείς οργανισμοί, θα αγνοούσαμε και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού!».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή