Φάμελλος: «Κάναμε βήματα πίσω και αυτό αφορά και τον Κασσελάκη» - Τι είπε για Τσίπρα

Αιχμές από τον Σωκράτη Φάμελλο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ 
INTIME NEWS

Στις τελευταίες εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος.

Mιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι «έχουμε κάνει βήματα προς τα πίσω. Αυτό περιλαμβάνει και την ηγεσία».

«Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πολύ μεγάλη αναζήτηση και δεν βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε μεγάλη αναζήτηση και ίσως έχει περάσει και πολύς καιρός και καθυστερούμε» πρόσθεσε σημειώνοντας πως την ώρα που το κόμμα διανύει την εσωκομματική του κρίση, η κυβέρνηση «καταστρέφει και ξεπουλάει».

«Κάναμε ένα συνέδριο τον Φεβρουάριο, όπου επιλέξαμε και πολιτικό πρόγραμμα και οργανωτικό μοντέλο, όχι καταστατικό, γιατί αποφασίσαμε να κάνουμε συνέδριο καταστατικού, αλλά το πώς θα λειτουργούμε, δηλαδή τα όργανά μας στη συλλογικότητά μας το καταγράψαμε. Ναι, υπάρχει θέμα στη λειτουργία των οργάνων. Υπάρχει υποτίμηση της λειτουργίας των οργάνων.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό του κόμματος που είναι να έχεις ομάδα που δίνει υπεραξία και να έχεις συντροφικότητα, να στέκεσαι δίπλα στον σύντροφό σου και ταυτόχρονα να πετυχαίνεις περισσότερα προς την κοινωνία για να περνάς και ένα μοντέλο στην κοινωνία, ότι μαζί πετυχαίνουμε τις μεγάλες αλλαγές, δεν είναι η ατομική λύση, δεν είναι ο καναπές, δεν είναι η αποξένωση, το social media διέξοδος ούτε για τα παιδιά ούτε για τους μεγάλους. Αυτό νομίζω το καταλαβαίνετε σαν μοντέλο μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Αυτό εμείς έχουμε καθυστερήσει να το υλοποιήσουμε.

Έχουμε βήματα προς τα πίσω. Αυτό περιλαμβάνει και την ηγεσία. Περιλαμβάνει και τον Στέφανο Κασσελάκη. Ναι, δεν έχουμε πετύχει τη συλλογικότητα και τη συντροφικότητα που αποφάσισε το συνέδριο να έχουμε και που επιβάλλεται όχι απλά σε ένα αριστερό κόμμα, σε ένα κόμμα γενικώς. Ταυτόχρονα έχω εντοπίσει πολλές φορές δημόσια και το έχω πει, ότι υπάρχει και οργανωτική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ορατή η απογοήτευση

Ο Σωκράτης Φάμελλος ομολόγησε με αφορμή και τις δημοσκοπήσεις, ότι υπάρχει ορατή απογοήτευση των μελών και των στελεχών.

«Και υπάρχει και ένας κίνδυνος αλλοίωσης του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μένω στο όνομα γιατί περιμένω να δω και την εισήγηση και είναι μια διαφορετική συζήτηση επί του συμβόλου. Κατ’ εμέ προτεραιότητα έχει η πολιτική και μετά το όνομα, έχει το σύμβολο, αλλά περιμένω και την εισήγηση» συνέχισε, ενώ παραδέχτηκε πως όλες οι πλευρές στο κόμμα οφείλουν να «σταματήσουν» την απαξίωση αυτή «γιατί χρειαζόμαστε μία προοδευτική, δυνατή, αξιόπιστη, σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση».

Τι είπε για την αντικατάστασή του

Ακόμη, αναφερόμενος στην απόφαση αντικατάστασής του από την ΚΟ, είπε:

«Πέρα από τη δική μου εμπλοκή σε αυτό, διότι ήταν μια εσωστρεφής συζήτηση που αφαιρεί δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ αντί να προσθέτει, άρα στο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε, δίπλα στην κοινωνία αφαιρούνται δυνάμεις. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό. Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Όπως καταλαβαίνετε, την πολιτική μου άποψη και την πρότασή μου θα την πω στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου. Όπως έχω πει και το τι πρέπει να κάνουμε και πριν την Κεντρική Επιτροπή.

Με τη χθεσινή διαδικασία θα μπω πρώτα απ’ όλα στην κοινοβουλευτική διαδικασία ότι πέρα από το αυτό καθαυτό περιεχόμενο, δηλαδή την επανένταξη ή μη του Παύλου Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπάρχει και ένα ζήτημα που μας είναι πάρα πολύ σημαντικό, που είναι ο σεβασμός στα όργανα του κόμματος και στην Κοινοβουλευτική ομάδα» απάντησε.

Για τις αλλαγές στο καταστατικό, ανέφερε ότι «η αντίληψη η οποία πρέπει να έχουμε και προτείνω εγώ, είναι να βρούμε τον τρόπο ώστε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχο της πολιτικής αλλαγής που πρέπει να γίνει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχουμε δυνατές οργανώσεις, δυνατή δημοκρατία, έτσι ώστε να είμαστε παρόντες όχι μόνο στους δήμους, στα συνδικάτα, σε όλες τις κοινωνικές λειτουργίες που πρέπει να συμμετέχουμε για να στηρίζουμε την κοινωνία».

«Δεν θα πω εγώ τι πρέπει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας»

Τέλος, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε:

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα, εκ των πραγμάτων έχει πολύ ισχυρή παρουσία στην πολιτική σκηνή, είναι βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς δεν θα πω εγώ τι πρέπει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, του οποίου ήμουν και υπουργός και σέβομαι πάρα πολύ το έργο που κάναμε μαζί. Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει την επάρκεια της πολιτικής ανάγνωσης και να συμβάλει αν χρειαστεί και να κρίνει.

Δεν θα του πούμε εμείς πάντως τι θα κάνει. Γιατί ξέρετε κάτι; Αυτό δημιουργεί και ένα έλλειμμα σε όλους τους άλλους. Εμείς δεν έχουμε άποψη, δεν μπορούμε να μιλήσουμε; Νομίζω σας είπα ξεκάθαρα μια πολιτική άποψη η οποία προσφέρει. Δεν αδυνατίζει, Προσφέρει και στο ΣΥΡΙΖΑ και στην ελληνική κοινωνία».