Μαρινάκης: Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Παρακολουθήστε την ενημέρωση των συντακτών από τον Παύλο Μαρινάκη

Παρακολουθήστε την ενημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

«Συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις τόσο για την αξιοκρατική και ταχεία στελέχωση του Δημοσίου μαζί με το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής του ανθρώπινου δυναμικού του, όσο και για τη βελτίωση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί την πρώτη γραμμή επαφής του κράτους με τους πολίτες, περιλαμβάνουν οι διατάξεις των δυο νομοθετικών παρεμβάσεων του υπουργείου Εσωτερικών που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Στο νομοσχέδιο που αφορά στην επιτάχυνση των προσλήψεων, στόχος είναι η σύντμηση των προθεσμιών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την προκήρυξη των θέσεων μέχρι την πλήρωσή τους.

Ακόμη, με το προτεινόμενο πλαίσιο αυξάνεται δραστικά η μοριοδότηση της εντοπιότητας των υποψηφίων σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους, που κατά περίπτωση φτάνουν έως και τον τριπλασιασμό της σχετικής πριμοδότησης.

Ταυτόχρονα, γίνεται υποχρεωτική η παραμονή στη θέση στον φορέα και στον τόπο διορισμού, για 15 χρόνια.

Από την άλλη, για όσους προσληφθούν αλλά δεν αποδεχτούν τον διορισμό ή παραιτηθούν εντός του πρώτου έτους από αυτόν, θεσπίζεται κώλυμα με το οποίο δεν θα μπορούν για τρία χρόνια να συμμετάσχουν σε νέα διαδικασία.

Το νομοσχέδιο επίσης, εστιάζει στον κρίσιμο παράγοντα για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες, την αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας.

Με τη θέσπιση του ενιαίου συστήματος ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, επιδιώκεται η παρακίνηση του μόνιμου προσωπικού για την επίτευξη προσδιορισμένων στόχων, αλλά και η επιβράβευσή τους γι' αυτήν την επίτευξη.

Οι διατάξεις του δεύτερου νομοσχεδίου εστιάζουν στη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων, με τις κυριότερες παρεμβάσεις να αφορούν στη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με καταβολή σε έως 60 δόσεις, για οφειλές που βεβαιώθηκαν ως 31 Αυγούστου 2024.

Ειδικά για τους ευάλωτους οφειλέτες, θεσπίζεται, επιπλέον, απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%.

Στόχος της ρύθμισης είναι, αφενός η διευκόλυνση των οφειλετών που θα την αξιοποιήσουν, λαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό φορολογική ενημερότητα, και, αφετέρου, η βελτίωση της εισπραξιμότητας των Δήμων, καθώς το ύψος των οφειλών προς τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ αγγίζει σήμερα τα 3,6 δις ευρώ.

Για κάθε οφειλή προς τους Δήμους άνω των 10.000 ευρώ θεσπίζεται πάγια δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Επίσης, διευκολύνεται ο συμψηφισμός των οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. με αυτές των Δήμων, χωρίς την προσκόμιση ενημερότητας, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Ακόμη απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κτηρίων από δημοτικά τέλη, εφόσον προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση περί μη ηλεκτροδότησης και εφόσον δεν έχουν οφειλές πριν κάνουν την αίτηση.

Με τις διατάξεις τριπλασιάζεται το πρόστιμο για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις από τη μη συμμόρφωση των παραβατών.

Παράλληλα, διευκολύνονται οι Δήμοι προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες προσαρμογές για την αδειοδότηση των δημοτικών παιδικών και βρεφικών σταθμών.

Με τις διατάξεις που φέρνει το Υπουργείο Εσωτερικών επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των χερσαίων συνοριακών σταθμών και ορίζονται οι οικείες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας ως αρμόδιες για τα ζητήματα αναβάθμισης, συντήρησης, επέκτασης, λειτουργίας και κατασκευής των σταθμών.

Αύξηση στις δηλωμένες υπερωρίες παρατηρείται με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, βάση των στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Χάρη στην ψηφιακή κάρτα εργασίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης υπερωριακής εργασίας, οι υπερωρίες πλέον καταγράφονται και πληρώνονται κανονικά.

Το πρώτο 7μηνο του 2024, οι καταγεγραμμένες ώρες υπερωριών έφθασαν τις 1,53 εκ., σημειώνοντας αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο 7μηνο των προηγούμενων ετών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης των δηλωθεισών υπερωριών ανά κλάδο αποτελούν τα σούπερ-μάρκετ όπου, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση ύψους 61,2%.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθότι έτσι παρακολουθείται ο πραγματικός χρόνος εργασίας και καταπολεμώνται οι καταχρηστικές πολιτικές των αδήλωτων υπερωριών και των παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου.

Από το 2022, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται με επιτυχία στις τράπεζες και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, από το 2023 στις ασφαλιστικές εταιρίες, στις ΔΕΚΟ και στις εταιρίες φύλαξης, ενώ, από την 1η Ιουλίου 2024, η εφαρμογή της επεκτάθηκε στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, κλάδους στους οποίους εργάζονται περίπου 750.000 εργαζόμενοι. Εκτιμάται δε ότι, με την επέκταση της εφαρμογής του μέτρου σε εστίαση και τουρισμό, η οποία πιλοτικά θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει συνολικά σε περίπου 1.500.000 εργαζόμενους.

20.500 έλεγχοι καταγγελιών πολιτών σε 630 παραλίες όλης της χώρας έγιναν από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε 60 ημέρες. Πρόκειται για τους πιο εκτεταμένους ελέγχους -και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- που έχουν διενεργηθεί ποτέ στις ελληνικές παραλίες, στους οποίους συνέδραμαν η εφαρμογή MyCoast καθώς και η χρήση drones και δορυφορικών εικόνων.

Το φετινό καλοκαίρι εφαρμόστηκαν από την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών οι αυστηροί κανόνες λειτουργίας και κατάληψης του δημόσιου χώρου και επιβλήθηκαν αυστηρές ποινές και διοικητικά μέτρα σε όσους παρανομούν.

Κατά τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν ελέγχθηκαν περισσότερες από 2.400 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 682 παραβάσεις. Συνολικά ελήφθησαν 400 διοικητικά μέτρα και εκδόθηκαν 55 διαταγές σφράγισης επιχειρήσεων, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν τα 8,5 εκατ. Ευρώ.

Δεσμευθήκαμε ότι θα επικρατήσει η νομιμότητα στις παραλίες και αυτό έγινε πράξη στην συντριπτική πλειονότητα των παραλιών.

Από σήμερα αρχίζει η διάθεση 67.652 αδιάθετων δελτίων των προγραμμάτων κοινωνικού Ιαματικού τουρισμού εκδρομών και θεάτρου, των οποίων η ισχύς διαρκεί έως τις 30 Μαΐου του 2025 και απευθύνονται στους δικαιούχους του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας δηλαδή σε αγρότες και τις οικογένειές τους, προγράμματα που υλοποιούνται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μέσω του ΟΠΕΚΑ.

Ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων δελτίων αφορά

  • 39.693 για τον Κοινωνικό Τουρισμό
  • 2.824 για τον Ιαματικό Τουρισμό
  • 5.372 για τον Εκδρομικό Τουρισμό και
  • 19.763 για τα Θέατρα

Δικαιούχοι στην διανομή των αδιάθετων δελτίων των προγραμμάτων κοινωνικού, ιαματικού τουρισμού - εκδρομών και θεάτρου είναι:

  • Όλοι όσοι κληρώθηκαν και δεν παρέλαβαν τα δελτία τους μέχρι και τις 30/8/2024
  • Όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στα παραπάνω προγράμματα και δεν κληρώθηκαν
  • Η εκ νέου διάθεση θα γίνει με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ και μέχρι εξαντλήσεως των δελτίων.

Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Ιαματικού Τουρισμού εντάξαμε όλες και όλους τους ασφαλισμένους αγρότες, ενώ μέχρι πρότινος δικαιούχοι, ήταν μόνον οι συνταξιούχοι.

Στα πρότυπα του προγράμματος που ακολουθήθηκε στη Β. Εύβοια και στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, λειτούργησε το πρόγραμμα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού στην Περιφερειακή ενότητα του Έβρου με περισσότερες μέρες και μηδενική συμμετοχή για τους ωφελούμενους ώστε να στηριχθεί η περιοχή.

Παράλληλα έτρεξαν για την αγροτική οικογένεια προγράμματα παιδικών κατασκηνώσεων, διάθεσης εισιτηρίων για θέατρο, παροχής δωρεάν βιβλίων και χορήγησης ποσού από 700 έως 1000 ευρώ στις μητέρες αγρότισσες με 3 ή και περισσότερα παιδιά.

Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων υπερβαίνει τις 125.000 και ο προϋπολογισμός όλων των προγραμμάτων ανέρχεται στα 15 εκ. ευρώ.

Μειώσεις στο αντίτιμο των διοδίων έως και 3 ευρώ για τους χρήστες ΙΧ, προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου 2024 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2025, ως αποτέλεσμα της αξιοποίησης του ποσού των 15,8 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο όφελος του Δημοσίου από την αναχρηματοδότηση του έργου «Αυτοκινητόδρομος Μαλιακός - Κλειδί».

Το όφελος που εξασφαλίσαμε για το Δημόσιο, επιστρέφει στην ελληνική κοινωνία μέσω σημαντικής και οριζόντιας μείωσης του κόστους διοδίων στους σταθμούς του αυτοκινητόδρομου, τόσο για τους χρήστες ΙΧ όσο και για τους επαγγελματίες.

Εργασίες πραγματοποιούνται σε σχολικά συγκροτήματα στην Νέα και Παλαιά Πεντέλη με στόχο την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά. Στόχος των παρεμβάσεων, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 500.000 ευρώ, είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου.

Οι εργασίες αποκατάστασης, μέσω σύμβασης των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ, έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους.

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη για την έναρξη της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στις 19:30, ενώ την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου θα παραχωρήσει την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου στις 12:00».