Οικονόμου: Η κοινωνία περιμένει απαντήσεις μόνο από την ΝΔ

«Η περιδίνηση της Αντιπολίτευσης δεν είναι καλό και αυτό φαίνεται και από τις φυγόκεντρες δυνάμεις που υπάρχουν», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο Βουλευτής ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι η κοινωνία περιμένει απαντήσεις μόνο από την ΝΔ.

Θα είναι συγκεκριμένες οι εξαγγελίες και οι πολιτικές που θα πείσουν την κοινωνία ότι μέσα ένα από ένα ουσιαστικό πλέγμα παρεμβάσεων θα δει απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα βελτίωσης στην καθημερινότητα και το βιοτικό επίπεδο.

Είτε έχουν να κάνουν με στοχευμένες βελτιώσεις στο εισόδημα, είτε με σημειακές θεσμικές παρεμβάσεις σε μια σειρά από παθογένειες, όπως η λειτουργία του ΑΣΕΠ, είτε με ουσιαστικές παρεμβάσεις βελτίωσης σε θέματα που απασχολούν τις οικογένειες -ετοιμάζεται να εξαγγελθεί ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων για την κτηριακή σχολική υποδομή- πολύ σημαντικό ζήτημα και ο κ. Λιβάνιος σε μία ερώτηση που του είχα κάνει, είχε υπονοήσει κάτι τέτοιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό που η κοινωνία περιμένει μέσα σε ένα κλίμα γενικής περιδίνησης της Αντιπολίτευσης -τέτοιας που αδυνατεί να παίξει και τον θεσμικό της ρόλο, πράγμα που δεν είναι θετικό για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος- είναι να δει ένα σχέδιο που θα εστιάσει στα μεγάλα και τις προτεραιότητες που απασχολούν την κοινωνία, χωρίς υπερβολές, χωρίς εξωραϊσμούς, αλλά και χωρίς να αρνιόμαστε την πραγματικότητα: ότι ο κόσμος είναι κουρασμένος από τα προβλήματα της καθημερινότητας, με υψηλές απαιτήσεις από μία Κυβέρνηση που ξέρει ότι είναι η μόνη πολιτική οντότητα που μπορεί να δράσει, να παρέμβει.

Εκείνο που οι πολίτες γνωρίζουν και ξέρουν είναι ότι έχουν έναν Πρωθυπουργό που ποτέ δεν εξαγγέλλει μέτρα που δεν είναι καλά ζυγισμένα, είτε αυτό αφορά στη δυνατότητα της οικονομίας είτε στην εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου για την αποτελεσματικότητά τους.

Από την άλλη πλευρά, αυτή η ΔΕΘ -και έτσι πρέπει να το δούμε και στη ΝΔ και στην Κυβέρνηση- είναι μια ευκαιρία ανασύνταξης μετά από μια περίοδο που πήραμε τα μηνύματά μας. Είναι, όμως και ένας ενδιάμεσος σταθμός, καθώς έχουμε μπροστά μας τρία χρόνια διακυβέρνησης, έναν ορίζοντα που πρέπει να παρουσιάσουμε και το σχέδιό μας για το πώς θα πάμε καλύτερα μέσα σε ένα κόσμο, όπου οι αβεβαιότητες μεγαλώνουν.

Η περιδίνηση της Αντιπολίτευσης δεν είναι καλό και αυτό φαίνεται και από τις φυγόκεντρες δυνάμεις που υπάρχουν. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αποκτήσει μια ισορροπία.

Το βασικό πρόβλημα είναι κατά τη γνώμη μου η έλλειψη ενός ρεαλιστικού αφηγήματος και η αδυναμία να επικεντρώσουν σε θέματα που εξόφθαλμα ήταν εκτός πραγματικότητας, όπως π.χ. να μηδενίζουν, να κυνηγούν μάγισσες.

Από τις εκλογές και έπειτα έχουμε μια μετατόπιση του δείκτη αξιολόγησης των πολιτών. Μέχρι τότε είχαμε μια Αντιπολίτευση που θεωρούσε ότι μπορούσε να κερδίσει, να ανατρέψει τον Μητσοτάκη, αν είναι καλύτερος ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης. Μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών πλέον έχει εξαφανιστεί η πιθανότητα άλλης προοπτικής -επιβεβαιώθηκε αυτό- και πλέον έχουμε τη μετατόπιση του άξονα ανάμεσα στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα προβλήματα καθημερινότητας, η οποία είναι δύσκολη μάχη.

Σε αυτή τη μετατόπιση του άξονα, πρέπει να βρούμε και εμείς έναν πιο πειστικό βηματισμό, αλλά να είμαστε ρεαλιστές και ξεκάθαροι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση.