Τέλος τα… ήρεμα νερά στο ΠΑΣΟΚ

Η  εσωκομματική ανακωχή στο ΠΑΣΟΚ όπως αναμενόταν κράτησε πολύ λίγο.

Μετά τη ραστώνη του Αυγούστου και την φιέστα για τα 50 χρόνια του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται σε ρυθμούς εσωκομματικής περιδίνησης χωρίς ακόμα να φτάνουν σε επίπεδα ΣΥΡΙΖΑ…

Οι κόντρες και οι αψιμαχίες ξεκίνησαν δια αλληλογραφίας όπως η επιστολή που έστειλαν τρία μέλη της ΕΔΕΚΑΠ (Παντελής Κάμας, Γιώργος Αναγνώστου, Ειρήνη Σενετάκη), επιρροής του Χάρη Δούκα, προς τους συναδέλφους τους στην Επιτροπή, με τη οποία αφήνουν αιχμές κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για τις πρακτικές που ακολουθεί στη διαδικασία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών.

Καταφέρονται εναντίον της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής που πρόσκεινται στον Νίκο Ανδρουλάκη, σημειώνοντας πως «Οι οργανωτικοί όροι διεξαγωγής των εκλογών, πρέπει να αποτρέψουμε, να αποτελέσει, ένα ''πάρε-δώσε'', μεταξύ υποψηφίων προέδρων και ανοίκειων οργανωτικών συμφωνιών» προσθέτοντας ότι «η λογική των πλειοψηφιών και των μειοψηφιών και το κλείσιμο όλων των όρων διεξαγωγής των εκλογών, με όρους πλειοψηφίας και μειοψηφίας, από τη σημερινή πλειοψηφία των Κεντρικών και των Περιφερειακών Οργάνων, δεν εγγυάται, την ομαλή, και κυρίως αδιάβλητη, διεξαγωγή της Εκλογικής Διαδικασίας» ενώ ζητούν και αύξηση των εκλογικών τμημάτων.

“Η αύξηση των εκλογικών Τμημάτων, με δεδομένο ότι για Τεχνικούς Λόγους, είναι περίπου 25% και οριακά θα φθάσει το 30%, θα απορροφηθεί σχεδόν αποκλειστικά, από το Λεκανοπέδιο της Αττικής, το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης καθώς και από τις Πρωτεύουσας των Νομών της Χώρας. Δηλαδή από τα Αστικά Κέντρα, στα οποία είχαμε μεγάλο το φαινόμενο των ουρών στην τελευταία εκλογική διαδικασία” λένε χαρακτηριστικά.

Στο επίκεντρο η καθυστέρηση των debate

Παράλληλα, εντείνεται καθημερινά πλέον η πίεση προς τη σημερινή ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη και δη στην ΕΔΕΚΑΠ προκειμένου να ανοίξει τη διαδικασία για την διαμόρφωση του πλαισίου που θα διέπει τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις μεταξύ των υποψηφίων. Ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν τον ουσιαστικό διάλογο, αποφεύγουν να πάρουν θέση για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. «Απουσιάζει η συζήτηση επί του συγκεκριμένου.

Κανείς δεν λέει πως θα επιστρέψουν στην κάλπη και θα μας εμπιστευτούν τα 3,5 εκ. πολίτες που γύρισαν την πλάτη σε όλο το πολιτικό σύστημα στις ευρωεκλογές και δεν ψήφισαν, απλά γιατί δεν είχαν τι να ψηφίσουν. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πει με ποιους είναι και με ποιους δεν είναι. Ας αφήσουμε λοιπόν τις υπεκφυγές και ας μιλήσουμε συγκεκριμένα, γιατί με λόγια του αέρα και ευχολόγια το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να έχει μέλλον…Και αν γίνει debate, αυτό να είναι πραγματικό και ουσιαστικό και όχι να διεξαχθεί σε ένα προστατευμένο περιβάλλον για να καλυφθεί η ένδεια θέσεων ή και πιθανές κρυφές ατζέντες», είπε χαρακτηριστικά.

“Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αυτόνομη πορεία και ν’ ανοίξει την αγκαλιά του σ’ αυτή την κοινωνική πλειοψηφία. Όμως, η πόρτα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ερμητικά κλειστή, σε όσα στελέχη έδωσε Υπουργεία και αξιώματα και την κρίσιμη στιγμή, έφυγαν απ’ αυτό και τώρα επειδή δεν έχουν ρόλο κοιτούν ξανά προς το ΠΑΣΟΚ” υποστήριξε η Νάντια Γιαννακοπούλου που και αυτή κινείται σε υψηλούς τόνους.

“Η εσωκομματική μας διαδικασία, πρέπει ν’ αφορά την κοινωνία. Δεν πρέπει να είναι μια μάχη μηχανισμών και συστημάτων. Γι’ αυτό τον λόγο, πρέπει να διεξαχθεί debate. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται τον διάλογο.”πρόσθεσε αναφορικά με τη διεξαγωγή debate.

Η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε και αυτή στο ζήτημα της τηλεμαχίας λέγοντας ότι θα περίμενε να γίνουν τουλάχιστον 5 με 6 debate ενώ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη στα πλαίσια της προεκλογικής της εκστρατείας.

«Είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Δήμαρχο Αγγελόυδη. Αφενός για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης – της πόλης που μεγάλωσα, σπούδασα και πάντα έχω στη καρδιά μου, αφετέρου γενικότερα για τα θέματα της αυτοδιοίκησης και τα τεράστια προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει. Μιας κατ’ όνομα αυτοδιοίκησης που ασφυκτιά κάτω από την εξάρτηση και τον έλεγχο της Κεντρικής εξουσίας. Ενημέρωσα τον Δήμαρχο για τις δίκες μου θέσεις – ενόψει και των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ.

Πιστεύω ακράδαντα σε μια αυτοδιοίκηση, αυτόνομη, ανεξάρτητη, με αποκεντρωμένες αποφάσεις και πόρους , με κοινωνικό έλεγχο, με σαφές πολιτικό πλαίσιο, κοντά στον πολίτη και κομματικά ακηδεμόνευτη” είπε χαρακτηριστικά.

Μεθοδικά κινείται και ο Παύλος Γερουλάνος που όπως είπε χθες: «Η αλλαγή αρχηγού από μόνη της, δεν πρόκειται να προκαλέσει καμία αλλαγή».

Τα επιτελεία των υποψηφίων μελετούν μεθοδικά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και προβληματίζονται κυρίως για το πόσοι θα προσέλθουν στις πράσινες κάλπες. Όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές η μικρή συμμετοχή ευνοεί τον κ. Ανδρουλάκη που φαίνεται να ελέγχει τους μηχανισμούς. Από την άλλη μεριά έχει σημασία και η ανθρωπογεωγραφία των όσων θα πάνε να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ.