ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση δύο πολιτικών σχεδίων – Οι αναπάντητες κλήσεις του Κασσελάκη στον Τσίπρα
Στην Κουμουνδούρου ο χρόνος μετράει αντίστροφα για μια ακόμα εσωκομματική σύγκρουση
Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, διήρκησε λιγότερο από δύο ώρες. Οι λάτρεις της στατιστικής θα την καταχωρίσουν ως την πιο σύντομη συνεδρίαση οργάνου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην πραγματικότητα, όμως, κατέδειξε ότι στην Κουμουνδούρου ο χρόνος μετράει αντίστροφα για μια ακόμα εσωκομματική σύγκρουση. Μάλιστα, αρκετοί έμπειροι κομματικοί παράγοντες ισχυρίζονται πως τη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στο κόμμα.
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θεωρούν πως το τοπίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει. Είτε με την απόλυτη επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη, είτε με την «εκπαραθύρωση» του από την ηγεσία. Αν και κανένα από τα δύο σενάρια δεν είναι εύκολο στο να υλοποιηθεί, τα ίδια πρόσωπα ισχυρίζονται πως απλά θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή τη «φαγωμάρα».
Αυτό, βέβαια, που αποκρύπτουν όσοι μιλούν στο όνομα της «ενότητας» του κόμματος, είναι ότι συγκρούονται δύο -ή και τρία- διαφορετικά πολιτικά σχέδια και ότι δεν πρόκειται για ένα απλό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ανάμεσα σε διαφορετικές «φατρίες».
Το σχέδιο Κασσελάκη: Ένα δικό του κόμμα, με «άρωμα» Δημοκρατικών
Από τη μία πλευρά, βρίσκεται το σχέδιο του Κασσελάκη, που προβλέπει τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι άλλο από αυτό που είναι. Οι επικριτές του, μιλάνε για ένα κόμμα του «αρχηγού», χωρίς δομές, χωρίς όργανα και χωρίς καμία λογοδοσία, πουθενά και σε κανέναν.
Κρίνοντας από τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμεί να πάρει πλήρες διαζύγιο από τον πρώην πρωθυπουργό. Μάλιστα, του επιτέθηκε και χθες, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία. «Ακόμη και μέσα στον Απρίλιο, μετά την εκδήλωση για τις ευρωεκλογές, του έστελνε μηνύματα για να συντονίσουν κοινές πρωτοβουλίες, όπως για τις γυναικοκτονίες αλλά εκείνος τηρούσε σιγή ιχθύος», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Με απλά λόγια, ο Στέφανος Κασσελάκης επιβεβαίωσε ενώπιον των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, αυτό που λέει εδώ και μήνες στους στενούς του συνομιλητές. Ότι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν του απαντάει στο τηλέφωνο. Και όχι, δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά κυριολεκτεί, σύμφωνα με πηγές του Newsbomb.gr.
Είναι, όμως, αλήθεια ότι δεν τον στήριξε ο Αλέξης Τσίπρας; Παρά το γεγονός ότι πολλές φορές είχε αφήσει αιχμές εναντίον του, ο πρώην πρωθυπουργός πήγε στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα, ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον διάδοχο του – κίνηση που ενόχλησε τα στελέχη του κόμματος που εξακολουθούν να έχουν τον Αλέξη Τσίπρα, ως σημείο αναφοράς.
Επίσης, πήγε και την παραμονή των ευρωεκλογών στην προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, εκεί που ο Στέφανος Κασσελάκης τον χαρακτήρισε «ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, αρκετοί πιστεύουν ότι η παρουσία του εκεί βοήθησε τα μάλα στο να πιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 14% και να «βυθίσει» τη Νέα Αριστερά στο 2.5%.
Παράλληλα, όμως, είναι σαφές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να πάρει αποστάσεις και από την κληρονομιά της «πρώτης φοράς Αριστερά», αλλά και από κάθε προσπάθεια ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης. Έτσι, θα έχει ελεύθερα τα χέρια του να φτιάξει ένα κόμμα που θα προσομοιάζει στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ.
Με απλά λόγια, να ψηφίζει εξοπλιστικά προγράμματα χωρίς να ξέρει αν είναι αναγκαία για την άμυνα της χώρα. Να χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ «ιερή συμμαχία». Να υιοθετεί εμφυλιοπολεμικά συνθήματα της Δεξιάς. Να σιωπά επί 8 μήνες για το έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης. Να προτείνει μετοχές αντί για αυξήσεις στους εργαζόμενους και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο. Όλα αυτά, υπό τον «μανδύα» της στήριξης των ατομικών δικαιωμάτων.
Το σχέδιο των «87»
Η αλήθεια είναι πως η ομάδα των «87» δεν αποτελεί ομάδα με συνεκτική ιδεολογική πλατφόρμα. Ωστόσο, έχουν συγκεκριμένες αναφορές που βρίσκονται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη του Στέφανου Κασσελάκη.
Αρχικά, υπερασπίζονται τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα – τα οποία δεν ήταν και λίγα. Δεύτερο και πολύ σημαντικό, θεωρούν ότι χρειάζεται να παραμερίσουν προσωπικές διαφορές των περασμένων ετών και να ξεκινήσει η διαδικασία σύγκλισης με της άλλες προοδευτικές δυνάμεις.
Χωρίς αστερίσκους και αποκλεισμούς και με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εντάξει, προφανώς και οι ίδιοι δεν διεκδικούν πλέον τον τίτλο της «Ριζοσπαστικής Αριστεράς», έχουν όμως κατά νου ένα πλαίσιο αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας, που ωστόσο θα συνεχίσει να έχει σε πρώτο πλάνο -έστω και στα λόγια- την αντίθεση Κεφαλαίου-Εργασίας.
Το σχέδιο Πολάκη
Ο Παύλος Πολάκης, φέρει μεγάλη ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στον πολιτικό του χώρο και στην απαξίωση στην οποία οδηγείται, ως πολιτικός μέντορας του Στέφανου Κασσελάκη. Ωστόσο, δείχνει να έχει και πολιτικές διαφωνίες με τον μέχρι πρόσφατα προστατευόμενο του.
Έχει πολλές φορές μιλήσει για την ανάγκη να μην αποτελεί προμετωπίδα του κόμματος η ατζέντα των δικαιωμάτων, μόνο, αλλά να μπει σε πρώτο πλάνο τα λαϊκά προβλήματα, το οποίο έχει ονομάσει «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» χωρίς ωστόσο να έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη πλατφόρμα – κάτι που λογικά θα κάνει το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, επιμένει να μιλάει για σύγκρουση με τη διαπλοκή -την οποία, μάλλον, πιστεύει ότι δεν κάνει ο Κασσελάκης- και έχει επαναφέρει την πλατφόρμα του για το κράτος – εκείνη που είχε οδηγήσει