ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα της κρίσης έφτασε – Πρόταση μομφής από Πολάκη και «87»

Έτοιμη η πρόταση μομφής του Πολάκη

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Eurokinissi

Τα ψέματα τελείωσαν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται απέναντι στην κρισιμότερη στιγμή από την ίδρυση του, το 2013 - οπότε και δημιουργήθηκε το ενιαίο κόμμα.

Σήμερα, στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της θα αποφασίσουν για το αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα παραμείνει στην ηγεσία, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του ίδιου του κόμματος ή αν θα ανατραπεί, οπότε και τα μέλη θα κληθούν ξανά στις κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Όπως και να έχει, όλες οι πλευρές ετοιμάζονται για μια σκληρή σύγκρουση. Και όλοι αντιλαμβάνονται, ότι η λύση πρέπει να έρθει άμεσα, προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη λύτρωση. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο…

Ο Πολάκης «πυροδοτεί τη βόμβα»

Παρά την επιχείρηση «εξευμενισμού» του Παύλου Πολάκη, από την πλευρά της ηγεσίας, ο χανιώτης βουλευτής είχε λάβει της αποφάσεις του εδώ και καιρό. Παρά το γεγονός ότι εκείνος επέβαλε -επί της ουσίας- τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία, μετά τις ευρωεκλογές κατάλαβε ότι η πορεία ήταν καθοδική και χωρίς επιστροφή.
Έκρινε ότι η σύγκρουση με το άλλοτε πολιτικό του τέκνο, ήταν πλέον επιβεβλημένη. Και μάλιστα, αρκετά πριν τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι λοιπόν, φτάνουμε στη σημερινή ημέρα. Εκεί όπου ο Παύλος Πολάκης ετοιμάζεται να «πατήσει το κουμπί», καταθέτοντας πρόταση μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.

Μάλιστα, πρόσωπα που συνομιλούν συχνά μαζί του, αναφέρουν ότι η κίνηση θα γίνει. Και μάλιστα, ότι η δική τους πλευρά θα ζητήσει να στηθεί κάλπη για μυστική ψηφοφορία, καθώς η μομφή θα γίνει για συγκεκριμένο πρόσωπο – και έτσι ακριβώς προβλέπεται στο καταστατικό.

Με τη μομφή οι «87»

Στην παρούσα φάση, η ομάδα των «87» -η οποία αναμένεται στην Κεντρική Επιτροπή να εμφανιστεί ενισχυμένη, με νέο πολιτικό κείμενο με πάνω από 110 υπογραφές επομένως δεν χωράει αμφιβολία για το τι θα πράξει- έχει έναν και μόνο στόχο. Να αμφισβητήσει ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη.

Επομένως, δεν χωρά αμφιβολία ως προς το τι θα πράξει. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα στηρίξει την «εκπαραθύρωση» του Στέφανου Κασσελάκη, από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, καταθέτοντας κι αυτή από τη μεριά της πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Κασσελάκης

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, οι πληροφορίες από το στρατόπεδο της ηγεσίας, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθούσε να παίξει «κατενάτσιο» και να κάνει τα πάντα για να αποφύγει την έξωση του από τον προεδρικό θώκο.

Από τη στιγμή που δεν μπορεί μπλοκάρει μια πρόταση μομφής εναντίον του, έχει επενδύσει όλες τις δυνάμεις του στο να καταψηφιστεί. Γι αυτό και το γραφείο του προσπαθεί να «χαρτογραφήσει» τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και να φέρει κοντά του όσο περισσότερους μπορεί.

Είναι δεδομένο ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να μην στηθούν κάλπες για μυστική ψηφοφορία. Έτσι, θεωρεί ότι θα «μπλοκάρει» τυχόν διαρροές από την πλευρά της προς την ομάδα Πολάκη.

Πάντως, επειδή ο Στέφανος Κασσελάκης είναι απρόβλεπτος -το ανέφεραν ακόμα και χθες οι στενοί του συνεργάτες- ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια κίνηση αιφνιδιασμού από τη μεριά του. Δηλαδή, είτε να ζητήσει εκείνος ψήφο εμπιστοσύνης από το όργανο -αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται- ή να προκαλέσει ο ίδιος τις εσωκομματικές εκλογές.

Οι συσχετισμοί

Όλες οι πλευρές, μετρούν και ξαναμετρούν τις δυνάμεις τους. Η προεδρική ομάδα, πιστεύει ότι έχει δίπλα της τουλάχιστον 130 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Οι «87», εκτιμούν ότι μπορεί να συγκεντρώσουν ακόμα και 110 υπογραφές, ενώ η μεριά Πολάκη θεωρεί ότι 25 μέλη του οργάνου είναι δικά της.

Επομένως, υπάρχουν περίπου 30 πρόσωπα που παραμένουν «αχαρτογράφητα». Και αυτά είναι που εν πολλοίς, θα κρίνουν το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή που θα κάνουν.