Σε 15νθήμερο περιδίνησης ο ΣΥΡΙΖΑ - Έκπτωτος πρόεδρος ο Κασσελάκης - Παρών ο Πολάκης για την ηγεσία

Το χρονοδιάγραμμα της εκλογής νέου επικεφαλής στον ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποφάσισε τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Κατ' αρχήν αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει το κόμμα στην ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς.

Μέσα στο επόμενο διήμερο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα αποφασίσει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε δεκαπέντε μέρες.

Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει τις ημερομηνίες για την διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου. Στο Συνέδριο, όμως, θα γίνει και πολιτική συζήτηση για το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία, έχει εκδηλώσει δημοσίως ο Παύλος Πολάκης.

Επίσης ο Νικόλας Φαραντούρης σε δηλώσεις του έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα.

Πριν από την απόφαση, τα στελέχη του κόμματος συζήτησαν –στον απόηχο της επιτυχημένης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, που απουσίαζε από την αίθουσα– για το πώς θα πρέπει να κινηθούν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκος Σκορίνης, πρότεινε να πάει το κόμμα σε έκτακτο Συνέδριο, με όλες τις αρμοδιότητες.

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, φέρεται να ζήτησε την άμεση συνεδριάση της Πολιτικής Γραμματείας, έτσι ώστε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, εκ νέου, προκειμένου να αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα.

Από τη μεριά του, ο Παύλος Πολακης –είναι ο μόνος που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής έναν πολιτικό «σκελετό» για το «αύριο» του κόμματος, σύμφωνα με τος ίδιες πηγές, ζήτησε σε ενάμιση μήνα να έχουν γίνει οι εκλογές. Παράλληλα, θεωρώντας έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη, πρότεινε στη ΔΕΘ, τον ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς.

Advertisement

Το Συνέδριο να επικυρώσει μόνο υποψηφιότητες, όπως έγινε πέρυσι, ζήτησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος, φέρεται να σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει πρόταση διεξόδου και πριν τις εκλογές να υπάρξει προγραμματικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, πρότεινε το Συνέδριο να πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου ή 4 στις Οκτωβρίου.

Ο Πάνος Ρήγας, στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και σύμμαχος του έκπτωτου προέδρου, ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτο Συνέδριο «για να μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος με πέρσι».

Η πρόταση αυτή, προκάλεσε την αντίδραση Πολάκη, που φέρεται να απάντησε «Σοβαρά τώρα;» – καθώς ζητάει να επαναληφθεί η περσινή διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς ζήτησε από όλους να επιδείξουν ψυχραιμία, τονίζοντας πως «το καταστατικό είναι το δικό μας Σύνταγμα». Επίσης, ζήτησε να είναι σφικτές οι διαδικασίες. Τέλος, άφησε σαφείς αιχμές προς τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε και το αύριο όσοι μιλάμε από το βήμα της ΚΕ.