Quo Vadis ΣΥΡΙΖΑ; – Οι «μνηστήρες» της αρχηγίας – Τα φώτα πέφτουν στον Τσίπρα

Σε εσωκομματικές εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου-μέσα Νοεμβρίου οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi

Μετά την έγκριση της πρότασης μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, με 163 ψήφους «Ναι» από 286 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ψήφισαν την Κυριακή, το κύριο ερώτημα είναι ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος από τη βάση.

Οι «87» και ο Παύλος Πολάκης νιώθουν δικαιωμένοι από τις εξελίξεις και εκτιμούν πως ήταν η μόνη και ικανή συνθήκη να ανατρέψει τη δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Άγνωστες παραμένουν οι επόμενες του Στέφανου Κασσελάκη και αν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Επίσημα έχουν ανακοινώσει υποψηφιότητες ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος δήλωσε την πρόθεσή του στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς και ο Νικόλας Φαραντούρης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, ενδέχεται επίσης να είναι υποψήφιος, όπως δήλωσε μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Επισήμανε ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επιθυμούν μια νέα πολιτική πρόταση και ότι όλοι θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της νέας πορείας του κόμματος.

Ο Νίκος Παππάς κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του. Έστειλε μήνυμα ηρεμίας και δημοκρατικού διαλόγου στον προοδευτικό κόσμο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις και αν θα θέσει υποψηφιότητα και για την προεδρία του κόμματος.

Σε δεκαπέντε ημέρες θα αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών για την εκλογή νέου προέδρου, μετά από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα ανακοινωθούν επίσημα και οι υποψηφιότητες.

Ωστόσο, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται οποιαδήποτε αντίδραση ή νεύμα του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου τα στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του να καθορίσουν από κοινού τις κινήσεις τους.

Μέχρι την οριστική εκλογή νέου αρχηγού, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς.