Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Τρεις διαψεύσεις και μία πρόβλεψη

Θα εξαντλήσω την τετραετία και δεν θα βγω στη σύνταξη - Τι είπε για όσους δεν πήγαν στην ΔΕΘ - Για Σαμαρά και Καραμανλή, αλλά και για όσους γαλάζιους διαφωνούν με την στρατηγική του

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Τρεις διαψεύσεις και μία πρόβλεψη
4'

Στην χθεσινή του συνέντευξη Τύπου από την 88η ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, την μετακίνησή του σε ευρωπαϊκό αξίωμα και προέβλεψε ότι είναι εφικτή μια νέα αυτοδυναμία της ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε δηλαδή τη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να υλοποιήσει όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες και στις εκλογές του 2027 η Νέα Δημοκρατία θα αναδειχθεί και πάλι αυτοδύναμη. Ο ίδιος έσπευσε, δε, να τηρήσει σαφείς αποστάσεις από τα σενάρια που τον θέλουν να αλλάζει τον εκλογικό νόμο κάτι που όπως είπε δεν έκανε ουτε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Διέψευσε παράλληλα και το σενάριο των πρόωρων εκλογών, λέγοντας: «Είμαι παλιός και έμπειρος και πάντα μου γινόταν η ερώτηση των πρόωρων εκλογών και πάντα διαψευδόταν. Θα διαψευστεί και τώρα. Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας και προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση με προοπτική να κερδίζει».

Μίλησε και για τις επόμενες εκλογές σημειώνοντας ότι βιάζονται όσοι προεξοφλούν ότι η ΝΔ δεν θα έχει αυτοδυναμία, θυμίζοντας ότι τα ίδια έλεγαν κάποιοι και στις εκλογές του 2023.

«Σε όσους υποστηρίζουν ότι η αυτοδυναμία πλέον είναι άπιαστο όνειρο, συνιστώ λίγη υπομονή. Αν το 2027 έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε θα είναι καλή κυβέρνηση; Άρα περιμένετε. Είναι αυτάρεσκο να μιλάω για τον εαυτό μου» και πρόσθεσε: «Αν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε το 2023, θα είναι μια καλή κυβέρνηση και θα αξίζει την εμπιστοσύνη του λαού; Η δική μου απάντηση είναι θετική. Άρα, περιμένετε να δούμε τι θα γίνει το 2027».

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για την συζήτηση και την ονοματολογία που γίνεται γύρω από τον ποιον ή ποια θα προτείνει για την θέση του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

<<Σέβομαι και τιμώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αλλά είναι άδικο που ανακυκλώνεται μια συζήτηση για τον επόμενη ή την επόμενη. Ζητώ σεβασμό από όλους. Θα γίνει η συζήτηση όταν έρθει η ώρα. Πρόθεση του προτείνοντος θα πρέπει να είναι να σεβαστεί το Σύνταγμα», είπε ακόμη επισημαίνοντας πως η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο.

Για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τρίτη θητεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη;».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε: «Δεν έχω σχέδιο μεταπήδησης σε ευρωπαϊκή θέση». Ακόμη, συμπλήρωσε πως ό,τι παραπάνω πει για διεκδίκηση και τρίτης πρωθυπουργίας θα ήταν αλαζονικό.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «είναι καλό για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος να υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και σήμερα δεν υπάρχει». «Σήμερα, δεν βλέπω να υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας» συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενώ για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Να πω μια κουβέντα για το ΠΑΣΟΚ, που είναι υποτίθεται δύναμη εκσυγχρονιστική, αλλά καταψήφισε όλες τις μεταρρυθμίσεις που φέραμε, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τον δικαστικό χάρτη κ.ά. Η αντιπολίτευση που επενδύει στην καταστροφολογία δεν δικαιώνεται».

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά από την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Είπε ότι ακούει πάντοτε τις απόψεις των πρώην πρωθυπουργών, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί πάντοτε μαζί τους. Η ΝΔ μια χαρά είναι, ψάξτε σε άλλα κόμματα τέτοια προβλήματα, προέτρεψε.

«Υπερασπίζομαι τις πολιτικές επιλογές τις οποίες κάνω και θα προσπαθώ να πείσω και την μειοψηφία στο εσωτερικό που διαφωνεί. Απορρίπτω τις συζητήσεις περί δεξιά στροφής. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο και στο πρόγραμμα για το οποίο ψηφιστήκαμε. Από την άλλη ακούω και σέβομαι κάθε άποψη. Λογικό είναι μετά από ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν το προσδοκώμενο να υπάρχει και μία γκρίνια. Αν υλοποιήσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, θα διαψεύσουμε όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή