Τα πρόσωπα - «κλειδιά» που οδήγησαν στην ήττα του συστήματος Κασσελάκη

Πνέει ένας νέος «αέρας» αισιοδοξίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα πρόσωπα - «κλειδιά» που οδήγησαν στην ήττα του συστήματος Κασσελάκη
6'

Από το μεσημέρι της Κυριακής, οπότε και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση μομφής σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπαίνει σε νέα τροχιά.

Την Τρίτη θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή της νέας ηγεσίας, ωστόσο από σήμερα στην Κουμουνδούρου πνέει ένας νέος «αέρας» αισιοδοξίας. Και αυτό, γιατί ο το σύστημα που απάρτιζε την ηγεσία από πέρσι τον Σεπτέμβριο, ως και χθες, έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα.

Πέρα από το αίσθημα αυτοσυντήρησης και την ιστορική αναγκαιότητα, για να μπορέσουν να νικηθούν -σε πρώτη φάση- οι μηχανισμοί που στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη, έπρεπε συγκεκριμένα πρόσωπα να «κονταροχτυπηθούν» μαζί του.

Τα πρόσωπα-«κλειδιά»

Χρήστος Σπίρτζης

1725827785589-693337911-spirtzis.jpg

Κακά τα ψέματα, ο πρώην κορυφαίος υπουργός του Αλέξη Τσίπρα ήταν ο άνθρωπος που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος σε αυτή τη «μάχη». Αφενός, διότι με -πολιτικά πάντα επιχειρήματα- απαντούσε δημόσια στην απόπειρα του Στέφανου Κασσελάκη να αλλάξει με το έτσι θέλω τον σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα του κόμματος και να το μετατρέψει σε έναν φιλελεύθερο «χυλό», που δεν είχε πρόβλημα να υιοθετήσει και τα συνθήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς.

Παράλληλα, παρά την προσπάθεια «φίμωσης» του με πειθαρχικά μέτρα και με τη «δαμόκλειο σπάθη» της διαγραφής να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του, ο Χρήστος Σπίρτζης αρνήθηκε με παρρησία να απολογηθεί στους «δικαστές» του. Αντίθετα, από «κατηγορούμενος», μετατράπηκε σε «κατήγορος».

Τέλος, χωρίς τη δική του οργανωτική δουλειά, δύσκολα θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν από το -μέχρι χθες- προεδρικό «στρατόπεδο», τόσα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής.

Παύλος Πολάκης

polakis.jpg

Όταν πριν από δυο εβδομάδες ο χανιώτης βουλευτής αμφισβητούσε ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη, κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας, οι περισσότεροι πίστευαν ότι το κάνει για να διαπραγματευτεί την επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος – ενδεχομένως και για να λάβει κάποια θέση στην ηγεσία.

Ο ίδιος διέψευσε τους πάντες. Ίσως και να είχε άλλη κατάληξη η ιστορία αυτή, αν η αλαζονική ομάδα της ηγεσίας δεν του ζητούσε δημόσια «δήλωση μεταμέλειας» για την αμφισβήτηση του προέδρου και το επεισόδιο με τη συνεργάτιδα του Άδωνη Γεωργιάδη, που οδήγησε στη διαγραφή του.

Παρότι φέρει μεγάλη ευθύνη για τη στήριξη και την επιβολή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δίστασε να πει ότι έσφαλε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής. Τώρα, πλεόν, θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία και έστειλε και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. «Μαζί μου δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα»…

Όλγα Γεροβασίλη

olga-gerovasili.jpg

Η «Σιδηρά Κυρία» του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν εκείνη που ύψωσε ανάστημα στο πρώτη στο σύστημα Κασσελάκη, κατά το Συνέδριο του Φεβρουαρίου. Τότε που οι διορισμένοι -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- σύνεδροι-οπαδοί της ηγεσίας, συμπεριφέρονταν σαν τραμπούκοι απέναντι σε όσους δεν αποδέχονταν την «μοναδική αλήθεια του ηγέτη».

Όλο αυτό το διάστημα, τόσο στα όργανα -κυρίως- όσο και δημόσια, δεν δίστασε ποτέ να απαντήσει στα όσα εκτός γραμμής και προσβλητικά έλεγε ο έκπτωτος -πλέον- πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ήταν η πρώτη που ζήτησε δημόσια από τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση, έτσι ώστε να «λυτρώσει» το κόμμα από την εσωστρέφεια – κάτι ο τελευταίος αρνήθηκε πεισματικά, αφού κρύφτηκε πίσω από τους «μηχανισμούς» και την «κομματική γραφειοκρατία», που δήθεν κατήγγειλε.

Κατερίνα Νοτοπούλου

notopoulou

Το σύστημα Κασσελάκη, εδώ και μήνες, πίστευε πως μια νέα, ωραία και πετυχημένη γυναίκα, θα αποτελούσε τον εύκολο στόχο του. Στοχοποιήθηκε από τα τρολς που στήριζαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όσο ελάχιστοι. Ακόμα και για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, δέχθηκε επιθέσεις από αυτό τον «βούρκο» των κοινωνικών δικτύων.

Όμως, η νεαρή θεσσαλονικιά βουλευτής, όχι μόνο δεν «μάσησε» από τις επιθέσεις και τις διαρροές ακόμα και περί διαγραφής της, αλλά αποδείχθηκε μία εκ των σκληρότερων αντιπάλων αυτού του συστήματος. Δεν δίστασε στιγμή να καταγγείλει στα όργανα και δημόσια τα κακώς κείμενα, ενώ κατάφερε να συσπειρώσει γύρω της και μια κρίσιμη ομάδα στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής, από τη Βόρεια Ελλάδα.

Γιώργος Βασιλειάδης

vasileiadis.jpg

Ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για την ομάδα Κασσελάκη. Κυρίως, γιατί σε κάθε ευκαιρία αναδείκνυε με επιχειρήματα την ανώμαλη εσωκομματική κατάσταση που είχε επιβάλει το καθεστώς Κασσελάκη.

Ήταν από τους βασικούς παίχτες στην οργανωτική δουλειά για την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και πάντα με ψυχραιμία, φρόντιζε να δίνει σωστές κατευθύνσεις ακόμα και όταν έμοιαζαν χαμένα. Υπερασπίστηκε δημόσια την κληρονομιά του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Χρήστο Σπίρτζη, όταν βρέθηκε στο στόχαστρο της «φράξιας» Κασσελάκη.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος – Γιάννης Ραγκούσης – Κώστας Ζαχαριάδης

theoxaropoulos-kasselakis

Έδωσαν δημόσια, αλλά και στα όργανα τη μάχη εναντίον του μηχανισμού της -ως τα χθες- ηγεσίας του κόμματος. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απολύθηκε εκδικητικά για την πολιτική του δράση, ο Γιάννης Ραγκούσης στοχοποιήθηκε για δήθεν συμφωνία του με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κώστας Ζαχαριάδης παρουσιάζονταν ως δήθεν «υπαρχηγός» του Χάρη Δούκα, στην κούρσα για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Όλα αυτά, από τους ανώνυμους συκοφάντες του διαδικτύου.

Γιάννης Μπουλέκος

BOULEKOS.jpg

Το νεαρό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστός – λογικό, λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Ωστόσο, στον νεαρό δικηγόρο άνηκε η ιστορική ευθύνη να διαβάσει ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής την πρόταση μομφής που οδήγησε στην έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη και της κλίκας του, από την ηγεσία του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί η οργανωτική του ικανότητα τις κρίσιμες ώρες πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της ιστορικής συνεδρίασης, οι δυναμικές παρεμβάσεις του, αλλά και η σφοδρή και αμιγώς πολιτική κριτική εναντίον του συστήματος Κασσελάκη.

Βασίλης Σμπώκος

SBOKOS.jpg

Κάποιοι θεωρούν τον ανωγειανό κτηνοτρόφο -και πρώην αντιδήμαρχο Ανωγείων- ως το alter ego του Παύλου Πολάκη. Η αλήθεια είναι, πως ο «αψύς κρητικός» σέβεται και εκτιμά τον συμπατριώτη του, που δεν τον «πούλησε» ποτέ.

Σε σχέση, πάντως, με τον Πολάκη, είναι πολύ πιο ψύχραιμος. Και αυτό, σύμφωνα με μαρτυρίες, έγινε εμφανές κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όταν και «έσβησε» πολλές εστίες σύγκρουσης. Επίσης, ήταν μέλος του προεδρείου και είχε πολλές καταλυτικές παρεμβάσεις, με κυριότερη εκείνη αργά το βράδυ του Σαββάτου. Όταν και κατάφερε να πείσει και τα τρία στρατόπεδα (Πολάκη, ομάδα «100» και «κασσελίστας») ότι η ψηφοφορία επί της προτάσεως μομφής, θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής και όχι εκείνο το βράδυ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή