Από την ΚΟ στην «έκπτωση» Κασσελάκη: Οι 13 ημέρες που συγκλόνισαν τον ΣΥΡΙΖΑ - Η επόμενη μέρα

Το χρονοδιάγραμμα και οι υποψήφιοι πρόεδροι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης χαιρετά μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024. Υπερψηφίστηκε από τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ η πρόταση μομφής κατά του Στ. Κασσελάκη, με 163 ναι, 120 όχι και 3 άκυρα-λευκά. Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επί της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες επί συνόλου 295 μελών της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν με φυσική παρουσία στην κάλπη 210 άτομα ενώ 64 μέλη ψήφισαν τηλεφωνικά. Επίσης 21 μέλη δεν απάντησαν στο τηλέφωνο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
© 2024 ΑΘΗΝΑΙΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη νέα κατάσταση στην οποία εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζονται να «ιχνηλατήσουν» τα στελέχη της Κουμουνδούρου, μετά την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία – σε μια εντελώς πρωτόγνωρη κίνηση για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα.

Ήδη, οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι για την ηγεσία έχουν εμφανιστεί, ενώ όλα δείχνουν πως η διαδικασία από δω και πέρα, θα έχει σχετικά μεγάλο χρονοδιάγραμμα και ορίζοντα τη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η αρχή του τέλους

Πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες, τις παραμονές του γάμου του και ενώ απουσίαζε στα Χανιά, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγες ώρες αργότερα, επιβεβαιώθηκαν όσοι πίστευαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κάτι ετοίμαζε, καθώς ζήτησε την «καρατόμηση» του Σωκράτη Φάμελλου από την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την αντικατάσταση του από τον Νίκο Παππά.

Ο εξ Αμερικής ορμώμενος επιχειρηματίας πίστευε ότι με αυτή την κίνηση θα αιφνιδίαζε τους πάντες και παράλληλα, η συμμαχία με τον Νίκο Παππά -που διέθεται ισχυρά ερείσματα στην Κεντρική Επιτροπή- θα τον διατηρούσε στην ηγεσία του κόμματος και θα απέκρουε μια πιθανή απόπειρα καθαίρεσης του.

Στην πραγματικότητα, η κίνηση αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, ήταν η αρχής του τέλους για τον ίδιο, καθώς έστρεψε απέναντι του την πλειοψηφία των βουλευτών του, κάτι που φάνηκε από την οριακή πλειοψηφία με την οποία πέρασαν οι αλλαγές που εισηγήθηκε. Ακόμα και βουλευτές που τον είχαν στηρίξει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο επίλογος και ο νέος ορίζοντας

Ο επίλογος σε αυτή τη ταραχώδη πορεία των 12 μηνών, κατά την οποία βρέθηκε στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, έπεσε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, του Σαββατοκύριακου.

Αν και κανείς δεν πίστευε από την πλευρά της ηγεσίας ότι η πρόταση μομφής θα περάσει, η πραγματικότητα τους διέψευσε. Αρχικά, γιατί το κείμενο της ομάδας των «87», υπογράφηκε από 100 μέλη του οργάνου, εν τέλει, δημιουργώντας μια εντελώς διαφορετική δυναμική.

Παράλληλα, φάνηκε πως η «απόσχιση» των οπαδών του Παύλου Πολάκη από την ομάδα των «κασσελίστας» ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να εκπέσει ο πρόεδρος από τη θέση του. Ωστόσο, δεν αρκούσαν μόνο αυτές οι δύο πράξεις.

Η ομάδες των «87» και Πολάκη, αριθμούσαν συνολικά, 120, περίπου μέλη του οργάνου. Τη μομφή κατά του Στέφανου Κασσελάκη, υπερψήφισαν 163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα πως σε επίπεδο μεσαίων στελεχών, υπήρχε ένας σημαντικός αριθμός που «ασφυκτιούσε» από τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν στο κόμμα - με αποκλειστική, σχεδόν, ευθύνη της ηγεσίας.

Πρόεδρος Παππάς, μόνο για τη ΔΕΘ

Με αυτά που διαδραματίστηκαν το Σαββατοκύριακο, η θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έμεινε κενή, μόλις λίγες ημέρες πριν την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Την Κουμουνδούρου στη συμπρωτεύουσα, αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραστεί με μεταβατικό πρόεδρο στη ΔΕΘ – ενδεικτικό της κρίσης που μαστίζει τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Όμως, από την πλευρά της νέας πλειοψηφίας που αναδείχθηκε από την Κεντρική Επιτροπή, κατέστη σαφές ότι ο ρόλος του προέδρου του Νίκου Παππά -εκτός φυσικά των καθηκόντων του στη Βουλή- θα αρχίσει και θα τελειώσει με την παρουσία του στη ΔΕΘ.

Από εκεί και πέρα, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από ένα πιο ευρύ σχήμα, μέχρι και την εκλογή νέας ηγεσίας.

Το χρονοδιάγραμμα

Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα. Τη Τρίτη, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, ενώ θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε δύο εβδομάδες, για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες από εδώ και μπρος.

Παρά τις διαρροές από το στρατόπεδο Κασσελάκη, περί του αντιθέτου, η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί Έκτακτο Συνέδριο στο οποίο θα ανακηρυχθούν μόνο οι υποψήφιοι για την προεδρία και η πολιτική συζήτηση επί προγραμμάτων.

Το Συνέδριο θα προκηρυχθεί το νωρίτερο για τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ θα χρειαστεί και μια προεκλογική περίοδο τουλάχιστον 40 ημερών, γεγονός που σημαίνει ότι οι κάλπες του πρώτου γύρου θα στηθούν περίπου, στο τέλος Νοεμβρίου. Άρα ο δεύτερος γύρος, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Επομένως, ο ρεαλιστικός στόχος για την πρώτη εμφάνιση του νέου αρχηγού, θα είναι η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, στα τέλη του χρόνου.

Οι πιθανοί υποψήφιοι πρόεδροι

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαρίσει το αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, ξανά. Όλα, όμως, δείχνουν πως θα διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του κόμματος – παρά το γεγονός ότι φοβήθηκε να προσφύγει στη βάση, όταν του το ζήτησαν οι αμφισβητίες του, καθώς επέλεξε να κρυφτεί πίσω από τους μηχανισμούς που δήθεν καταγγέλλει.

Ο Παύλος Πολάκης έχει εκδηλώσει ήδη την πρόθεση του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία, όπως και ο πρώην δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πληροφορίες για δύο ακόμα πιθανές υποψηφιότητες. Μία από τον Σωκράτη Φάμελλο και μία από τον Νίκο Φαραντούρη.

Σχετικές ειδήσεις