Γεωργιάδης: Με οικονομικά και θεσμικά κίνητρα θα έχουμε επιτέλους γιατρούς όπου τους χρειαζόμαστε

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το ΕΣΥ.

Γεωργιάδης: Με οικονομικά και θεσμικά κίνητρα θα έχουμε επιτέλους γιατρούς όπου τους χρειαζόμαστε
6'

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Πρωθυπουργό, για την ικανοποίηση του αιτήματος για τη θέσπιση του αφορολόγητου, των αμοιβών των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, διαχρονικά κορυφαίο αίτημα όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και δικό μου», είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews.

«Δίνεται έτσι η δυνατότητα έμπρακτης απόδειξης στους γιατρούς του ΕΣΥ ότι όχι μόνο δεν θέλουμε το σύστημα να το διαλύσουμε ή να το ιδιωτικοποιήσουμε, όπως μας κατηγορούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, αλλά θέλουμε να το κάνουμε ξανά όσο πιο ισχυρό γίνεται, παρά τις διεθνώς αντίξοες συνθήκες», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι από τον επόμενο μήνα τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα ανέλθουν σε 40.000.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι μια από τις πλουσιότερες κυρίες του Ηνωμένου Βασιλείου, επέλεξε να χειρουργηθεί στο ΚΑΤ για ορθοπεδικό πρόβλημα.

«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που η θέσπιση του αφορολόγητου, των αμοιβών των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥγίνεται επί θητείας μου στο Υπουργείο Υγείας και ευχαριστώ γι αυτό τον κύριο Πρωθυπουργό», είπε ο υπουργός Υγείας υπενθυμίζοντας ότι υπογράφηκε ΚΥΑ όπου δίνονται «τα μεγαλύτερα κίνητρα για τις άγονες περιοχές.

Σε συνέχεια των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που ξεκινάει άμεσα και θα τους δώσουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης πολλά εκατομμύρια ευρώ σε όσους δουλέψουν στις χειρουργικές ομάδες. Αυτή την εβδομάδα έχω καλέσει να δω την ΕΙΝΑΠ, τον ΠΙΣ ώστε να έχουμε ένα διάλογο για τα θεσμικά κίνητρα,τώρα που πρέπει να ψηφίσουμε για την πρόσληψη γιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία ώστε να κλείσουμε όλο το πακέτο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Τροπολογία για τα θεσμικά κίνητρα

Βγάλαμε την ΚΥΑ για τα οικονομικά κίνητρα στις άγονες περιοχές και τους δίνουμε έως και 7.200 ευρώ το χρόνο για να πάνε σε περιφερειακά νοσοκομεία. Αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των συζητήσεων με τους φορείς θα φέρω τροπολογία στη Βουλή για τα θεσμικά κίνητρα. Τα μόρια για τα χρόνια παραμονής σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο ώστε να μην αισθάνεται κάποιος ότι θα μείνει για πάντα εκεί, ή οι εκπαιδευτικές άδειες ήταν θεσμικά κίνητρα. Ταυτόχρονα, όταν έχουμε δύο και τρεις και τέσσερις κενές οργανικές θέσεις, θα κάνουμε όλα αυτά που μας προτείνουν οι γιατροί εδώ και πάρα πολλά χρόνια για να προσελκύσουμε επιτέλους γιατρούς εκεί που τους έχουμε ανάγκη, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σχετικά με το ενοίκιο για γιατρούς, υπενθύμισε ότι από τον Ιούλιo έχει ψηφιστεί ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να πληρώνει ή εν μέρει εν όλω το ενοίκιο ενός γιατρού. «Μέσα στο μήνα θα πάω στη Μύκονο, όπου με τη δωρεά ιδιώτη την οποία αξιοποιήσαμε, φτιάξαμε διαμερίσματα για γιατρούς. Το ίδιο μοντέλο θέλω να ακολουθούμε και σε άλλα νησιά», είπε ο υπουργός δηλώνοντας ειδικά για τη Λήμνο ότι η έλλειψη σπιτιών είναι εντυπωσιακή, λόγω διάθεσης σε βραχυχρόνια μίσθωση.

Καμία μεγάλη συγκέντρωση δεν έγινε, καμία μεγάλη παλλαϊκή αντίδραση δεν υπάρχει, τόνισε ο υπουργός, μιλώντας για όσα δημοσιεύτηκαν σχετικά με τη συγκέντρωση «κατά της ελεύσεως του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για να διαμαρτυρηθούν για τα κακώς κείμενα στην Υγεία». «Διαβάζω στα sites μεγάλες νίκες των υγειονομικών, συγκρούσεις με τα ΜΑΤ. Παίρνω τον πίνακα να δω πόσοι υγειονομικοί συμμετείχαν στη στάση εργασίας και στους 10.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος, βλέπω ότι συμμετείχαν 73, δηλαδή τίποτα», ανέφερε.

Ναι, υπάρχουν προβλήματα πραγματικά, τα οποία όπως βλέπετε ασχολούμαι πολύ σοβαρά για να τα λύσουμε.
Τα οποία όπως βλέπετε ο πρωθυπουργός τα έβαλε πρώτη προτεραιότητα γιατί τα προβλήματα είναι πραγματικά.
‘Αλλο όμως τα πραγματικά προβλήματα των γιατρών, νοσηλευτών και του κόσμου που θέλουμε να λύσουμε και άλλο η εικόνα ενός συστήματος που καταρρέει, γιατρών που δεν αντέχουν και νοσηλευτών που λιποθυμούν», επισημαίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ντροπή να λέμε καταρρέουν τα νοσοκομεία»

«Η αναμονή στα επείγοντα δεν είναι ζήτημα του παρόντος χρόνου για να αποτελεί είδηση, είναι ένα διαχρονικό διαρθρωτικό πρόβλημα των νοσοκομείων. Επίσης για να μη δημιουργούμε, πάλι στρεβλή εικόνα, αυτό δεν είναι ο κανόνας.
Αναμονή για 8 ώρες το 10 ώρες μπορεί να είναι στα μεγάλα νοσοκομεία, κυρίως της Αττικής, τις μέρες της εφημερίας γιατί εκεί πάει όλος ο κόσμος. Άρα πρέπει να πας σε άλλο νοσοκομείο μικρότερο που εφημερεύει», είπε εν συνεχεία, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Για το νοσοκομείο «Αττικόν», που εντάσσεται στα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης ο χρόνος παράδοσης είναι ο Μάρτιος του 25, για 5.000 τετραγωνικά μέτρα, επιπλέον, « ώστε να μην επικρατεί συνωστισμός», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Σχετικά με τη δισεκατομμυριούχο του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι έπεται και ανάρτηση για την επέμβαση της προχθές στο ΚΑΤ. «Είναι μια χαρά σήμερα και της εύχομαι περαστικά. Άνθρωποι δισεκατομμυριούχοι λένε εγώ θα πάω στο ΚΑΤ.

Ε, πως δηλαδή το ΕΣΥ καταρρέει, όπως κάποιοι λένε», διερωτήθηκε.

Την πενταετία Μητσοτάκη, οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ αυξήθηκαν 20% μεγαλύτερο από κάθε άλλο κλάδο του δημοσίου.
Στην αρχή αυτού του χρόνου αυξήθηκαν 20% οι εφημερίες, ενώ τώρα πάμε σε αυτοτελή φορολόγηση αυτού του 20% αυξημένου ποσού. Ντροπή να βρίζουμε το ΕΣΥ και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και να λέμε καταρρέουν τα νοσοκομεία», τόνισε, τέλος ο κ. Γεωργιάδης.

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Ακολουθούσαν το ρητό πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του

«Θέλανε κάποιον να κερδίσει τον Μητσοτάκη. Είδαν κάποιον λαμπερό, όμορφο, νέο, επιτυχημένο και άφθαρτο και τον προτίμησαν από τους προηγούμενους υποψήφιους. Έτσι βγήκε και ο Κασελάκης. Δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι αρχηγός αντιπολίτευσης και ενός κόμματος που έχει τα χαώδη χαρακτηριστικά που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ εκ κατασκευής.

Ο Κασελάκης, που επαναλαμβάνω ήρθε ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων, δεν έχει κάνει κάτι σωστά, όλα τα έχει κάνει θάλασσα», είπε ο υπουργός Υγείας καθώς τού ζητήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις:

«Αν κατέβαινε υποψήφιος αυτή τη στιγμή θα ήταν το φαβορί, εκτίμησε ενώ μιλώντας για τους δύο βασικούς ηλεκτρονικούς λογαριασμούς του ΣΥΡΙΖΑ «που έδιναν γραμμή είπε ότι ότι αδυνατεί να περιγράψει όσα λένε ο ένας εναντίον του άλλου», είπε και πρόσθεσε:

«Ο Νίκος Παππάς είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ελέω Κασσελάκη. Αλλά θέλω να σχολιάσω και τη δήλωση του Πέτρου Παππά, ο οποίος βγήκε και είπε ότι η χθεσινή ψηφοφορία ήταν καραγκιοζιλίκια.

Επίσης να σχολιάσω τη δήλωση του κυρίου Ραγκούση, αντίπαλος του κυρίου Κασελάκη, ο οποίος είπε ότι οι εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει ευρωεκλογών, εάν ποτέ υλοποιούνταν, θα οδηγούσαν τη χώρα ξανά σε μνημόνια».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή