Ποιος θα βγάλει τα κάστανα από την φωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ: 4+1 υποψηφιότητες με διαφορετικά προφίλ
Μια μέρα μετά από την πολυτάραχη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, και ενώ ο κονιορτός της εσωκομματικής μάχης δεν έχει κατακάτσει ακόμη, αρχίζουν να αποκρυσταλλώνονται οι ισορροπίες σχετικά με τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος.
Μέχρι στιγμής, είτε με επίσημες αναφορές είτε με βάση πληροφορίες οι υποψηφιότητες είναι πέντε ή καλύτερα 4+1.
Παύλος Πολάκης: Το σήριαλ με το πολιτικό «πήγαινε-έλα» του Παύλου Πολάκη είχε ευτυχή κατάληξη για τον ίδιο προκαλώντας πολιτικό «σεισμό» στην Κουμουνδούρου. Ο κ. Πολάκης φαίνεται να παίρνει μια ιδιότυπη ρεβάνς και να βγαίνει αναβαθμισμένος μετά από όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα. Πλέον σηκώνει συντεταγμένα αντικυβερνητικά λάβαρα, κάτι που κανείς εκ των υπολοίπων «δελφίνων» δεν έχει κάνει σε αυτόν τον βαθμό.
Συνάμα ο αψύς Κρητικός αλλάζει προφίλ και από τη γροθιά στο μαχαίρι στρέφεται σε ενωτικές… μαντινάδες μην εγκαταλείποντας όμως και τις «μπαλωθιές».
«Προχωράμε ενωτικά, συντεταγμένα και σε σύντομο χρονικό ορίζοντα στην εκλογή νέου αρχηγού με προγραμματικό ξεκαθάρισμα και λαϊκά κατανοητό λόγο για την κοινωνική συμμαχία και εκλογική πλειοψηφία που θα ρίξει το νεοφιλελεύθερο καθεστώς Μητσοτάκη», ήταν η πρώτη αντίδρασή του μετά την Κεντρική Επιτροπή.
Σωκράτης Φάμελλος: Δεν έχει εκδηλώσει επίσημα ενδιαφέρον, αλλά οι πληροφορίες προς τα εκεί συγκλίνουν. Αποτελεί την ήρεμη δύναμη, και επιπλέον χαίρει της εκτίμησης του μεγαλύτερου τμήματος του κόμματος συμπεριλαμβανομένων των αμφισβητιών Κασσελάκη.
Θετικό για την υποψηφιότητά του είναι και το γεγονός πως έχει δοθεί η εντύπωση ότι αδικήθηκε από την «εκπαραθύρωσή» του από την θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο λόγος του είναι εμπεριστατωμένος και η άσκηση του αντιπολιτευτικού έργου συνεπής.
Νικόλας Φαραντούρης: Το πολιτικό του κεφάλαιο δεν είναι ακόμη μεστό, αλλά προβάλλεται ως ένα αν μη τι άλλο άφθαρτο πρόσωπο. Κατά πολλούς αποτελεί εμπόδιο ή απλώς ανασταλτικό παράγοντα η ιδιότητα του ευρωβουλευτή που κατέχει. Πρακτικά αυτό δεν είναι κάτι ξένο στην ελληνική πολιτική σκηνή με πιο πρόσφατο την περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη.
Οι πιθανότητές του να εκλεγεί είναι λιγοστές θεωρητικά, ωστόσο δύναται να αποτελέσει παράγοντα – «κλειδί» στις εσωκομματικές εξελίξεις πριν και μετά την κάλπη.
Απόστολος Γκλέτσος: Μπορεί να μην έχει σημασία πόσους ψήφους θα λάβει, αλλά κυρίως πόσες θα «κόψει» από άλλους και κυρίως από ποιους.
Στέφανος Κασσελάκης: Ο πολιτικός του εγωισμός δεν θα το αφήσει να εγκαταλείψει την μάχη τόσο άδοξα. Ωστόσο επειδή είναι απρόβλεπτος τίποτα δεν αποκλείεται στο προσεχές διάστημα. Στηρίζει τις ελπίδες του στο επικοινωνιακό του ταλέντο και θεωρεί ότι με τη «δύναμη του λαού» θα επανέλθει δριμύτερος.