Οι «87» και ο Φάμελλος: Οι πιθανότητες συνεργασίας και το «αγκάθι» του Φεβρουαρίου

Το «όχι» της Όλγας Γεροβασίλη, τα βλέμματα στον Φάμελλο και το εκρηκτικό σκηνικό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi

Οι 12 μήνες, παρά λίγες ημέρες, της θητείας του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαθιές «πληγές». Η εσωστρέφεια, το lifestyle, η προσβλητική και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του, σε συνδυασμό με την ακραία φιλελεύθερη πολιτική ρητορική που «αγκάλιαζε» ακόμα και τα «μαύρα» συνθήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς, προκάλεσαν μια ζημιά που δύσκολα θα μπορέσει να διορθωθεί.

Η «επιδιόρθωση» του ραγισμένου προφίλ του κόμματος, αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο όλων των πλευρών που συνασπίστηκαν για να αποπέμψουν τον Στέφανο Κασσελάκη από την ηγεσία της Κουμουνδούρου. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η πλευρά των «87», που το Σάββατο έγιναν «100», αναζητά ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να εγγυηθεί την επιστροφή στη σοβαρότητα και την πολιτική, ώστε να στηρίξουν στην εσωκομματική εκλογική «κούρσα».

«Όχι» από την Όλγα

Η ιδανική περίπτωση υποψήφιας αρχηγού για την ομάδα των «87», θα ήταν η Όλγα Γεροβασίλη. Χωρίς δεύτερη συζήτηση. Άλλωστε, η «Σιδηρά Κυρία» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που βγήκε μπροστά στο πρόσφατο Συνέδριο, μέσα σε μια «αρένα» που κυριαρχούσαν οι -κατά βάση διορισμένοι- σύνεδροι-οπαδοί του τότε προέδρου.

Όμως, ο Σεπτέμβριος δεν είναι Φεβρουάριος. Οι έκτακτες συνθήκες εκείνες των ημερών έχουν εκλείψει. Και η αντιπρόεδρος της Βουλής δεν επιθυμεί να μπει στη «μάχη». Όχι γιατί φοβάται, αλλά διότι δεν έχει τέτοια φιλοδοξία, δείχνοντας ότι παρά τα «γαλόνια» της, παραμένει μια απλή «στρατιώτης» του πολιτικού της χώρου.

Το σενάριο στήριξης Φάμελλου

Πληροφορίες από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, συγκλίνουν στο ότι ο Σωκράτης Φάμελλος σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην προεδρεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αποτέλεσε πολλές φορές «αποκούμπι» για αρκετούς συναδέλφους του, που βίωναν την απαξίωση από τη μεριά της ηγεσίας.

Έτσι, κέρδισε πάρα πολλές συμπάθειες, ενώ η μεθοδική του δουλειά στο Κοινοβούλιο, αναγνωρίστηκε από το σύνολο, σχεδόν, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – με εξαίρεση τους «κασσελίστας», που εποφθαλμιούσαν τη θέση του.

Επομένως, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αρκετά στελέχη των «87» βλέπουν στο πρόσωπο του μια εξαιρετική επιλογή για την ηγεσίας του κόμματος. Ορισμένοι, μάλιστα, θεωρούν ότι μπορεί να συσπειρώσει μεγάλο τμήμα της βάσης, αλλά και «ουδέτερων» βουλευτών και να αποτελέσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα έχει όλες τις προοπτικές να κερδίσει τον Στέφανο Κασσελάκη στις κάλπες – σε περίπτωση που ο τελευταίος επαναδιεκδικήσει την ηγεσία.

Η «νάρκη» που πρέπει να ξεπεραστεί

Το θέμα είναι πως ορισμένα μέλη της ομάδας των «87», εξακολουθούν να παραμένουν σκεπτικά απέναντι του. Και ο λόγος δεν είναι άλλος, παρά η έμμεση στήριξη που παρείχε στον έκπτωτο πρόεδρο, κατά το θυελλώδες Συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Θεωρούν ότι με τη στάση του τότε, τους «γύρισε την πλάτη», προσφέροντας, τότε, σωτηρία στον Στέφανο Κασσελάκη – μαζί με τους Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά- οδηγώντας το κόμμα στην παρατεταμένη κρίση που βίωση.

Μάλιστα, οι πληροφορίες εκείνων των ημερών, ανέφεραν ότι είχε συναντηθεί με την Όλγα Γεροβασίλη και πως της είχε δηλώσει πως θα τη στήριζε – κάτι που εν τέλει δεν έκανε.

Πάντως, σε περίπτωση που ο Σωκράτης Φάμελλος θα είναι εν τέλει υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα οι «87» θα του γυρίσουν την πλάτη.

Σχετικές ειδήσεις