ΠΑΣΟΚ: Υπογραφές και μάχη των εντυπώσεων από τους υποψήφιους αρχηγούς

Στο τελευταίο κατοστάρι μπαίνουν πλέον οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά την `ολοκλήρωση των καταστατικών τους υποχρεώσεων με την κατάθεση των υπογραφών στην αρμόδια επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ).

ΠΑΣΟΚ: Υπογραφές και μάχη των εντυπώσεων από τους υποψήφιους αρχηγούς
5'

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν ο καθένας από την πλευρά του να μαζέψουν όσες περισσότερες υπογραφές μπορούν για να κάνουν επίδειξη ισχύος στο δρόμο για τις κάλπες.

Σήμερα θεωρητικά θα γίνει ο δειγματοληπτικός έλεγχος ενώ η επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων θα γίνει την Κυριακή στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Μπορεί να φαίνεται μια τυπική διαδικασία όμως έχει τη δική της συμβολή στην μάχη των εντυπώσεων που δίνεται σε επίπεδο εντυπώσεων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να κάνει μια επίδειξη εσωκομματικής ισχύος καταθέτοντας 24.810 υπογραφές μελών του ΠΑΣΟΚ και 170 μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Με ένα βίντεο, που ανάρτησε στα social media περιέγραψε αυτό που κατά τη γνώμη του είναι το κεντρικό διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών . Επέλεξε μάλιστα να μαγνητοσκοπηθεί στην τοπική οργάνωση της Αιανής Κοζάνης που ήταν από τις πρώτες οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ το 1974 στον νομό και άνοιξε ξανά τα γραφεία της πριν ένα χρόνο.

Ο Χάρης Δούκας έκανε τη δική του κίνηση στη πράσινη σκακιέρα καταθέτοντας 100 υπογραφές μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής -του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει το δίπολο με τον Νίκο Ανδρουλάκη στην προεκλογική κούρσα. Όπως επισημαίνουν από το επιτελείο του οι υπογραφές αυτές είναι διπλάσιες του ορίου 15% των μελών της ΚΠΕ που προβλέπει το άρθρο 28 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνουν πως “Ήδη έχουμε συλλέξει πολλές χιλιάδες υπογραφές στήριξης από μέλη του ΠΑΣΟΚ, διαδικασία που συνεχίζεται σε συνάρτηση με τις περιοδείες του Χάρη Δούκα. Ο τελικός αριθμός θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες”.

Με 14.000 υπογραφές για την υποψηφιότητα του, πέρασε το κατώφλι της Χαριλάου Τρικούπη ο Μιχάλης Κατρίνης καταθέτοντας ο ίδιος τις υπογραφές στην επιτροπή έκανε λόγο για μια ηχηρή απάντηση στις προσπάθειες χειραγώγησης των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ “Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ‘’ευχαριστώ’’ στους 14.000 πολίτες που υπέγραψαν και στηρίζουν την υποψηφιότητα μου. Η αγάπη και η εμπιστοσύνη τους είναι η δύναμη μου.Η συμμετοχή των πολιτών είναι η δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Είναι η απάντηση σε κάθε προσπάθεια χειραγώγησης και ελέγχου. Συνεχίζουμε, με αισιοδοξία και ελπίδα, για μια μεγάλη παράταξη, δημοκρατική και νικηφόρα.’’ είπε χαρακτηριστικά.

Ο Παύλος Γερουλάνος κατέθεσε ένα “πακέτο” 8000 υπογραφών δίνοντας έμφαση στις προγραμματικές του προτάσεις που παρουσίασε χθες στην Θεσσαλονίκη. Μιλώντας στο “ΟΤ” αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του σχεδίου του «Αναγέννηση» που όπως είπε είναι η συγκρότηση των «καλών προτάσεων σε ένα ενιαίο όραμα που θα γίνει διακριτό», η σωστή επικοινωνία του ΠΑΣΟΚ με τα νοικοκυριά, η προσέγγιση ανθρώπων, οι οποίοι έχουν άμεση επαφή με διάφορες κοινωνικές ομάδες (Επιμελητήρια, συνδικαλιστές κλπ) και τέταρτον η διαμόρφωση μιας ηγετικής ομάδας που «να εμπνέει πως ό,τι λέμε θα το κάνουμε πράξη».
Σχετικά με την ελληνική οικονομία, ο κ. Γερουλάνος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι υπάρχει ζήτημα με τις εισοδηματικές ανισότητες με αρκετούς πολίτε που «βγάζουν δε βγάζουν τον μήνα».

Η Άννα Διαμαντόπουλου κινήθηκε στο φάσμα των 6.000 υπογραφών επενδύοντας στην ουσία της διαδικασίας, εμμένοντας στη ανάγκη να υπάρξει μια ηγεσία που θα βάλει το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητική τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό επέκρινε το περιεχόμενο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ λέγοντας πως “είναι η αγωνία του Πρωθυπουργού πριν από το πέναλτι”. Όπως είπε χαρακτηριστικά “Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη ΔΕΘ 45 μέτρα ύψους 3,5 δις ευρώ που αναφέρονται σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών. Ψέλλισε και κάτι για μεταρρυθμίσεις, όπως αποκαλεί τις αποσπασματικές ρυθμίσεις. Χωρίς καμία αναφορά σε συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο που να ενισχύει την παραγωγή και ταυτόχρονα την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Παροχολογία και τρόμος απέναντι στο πολιτικό κόστος. Η επιδοματολογία ως εμβαλωματική και πρόσκαιρη λύση απέναντι στην ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο” για να προσθέσει με νόημα πως “Είναι φανερό ότι το «πέναλτι» είναι μια νέα εναλλακτική προγραμματική και κυβερνητική λύση, από ένα μεγάλο και Κυβερνών με αντίληψη 21ου αιώνα ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ πού είναι πλέον εμφανές ότι είναι ο μόνος αντίπαλος παίκτης στο πολιτικό σύστημα”.

Σε υψηλά ποσοστά κινήθηκε και η Νάντια Γιαννακοπούλου που κατέθεσε 8.500 υπογραφές. Από την Ήπειρο όπου περιοδεύει κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία και να μην αφήσουν να γίνει μάχη μηχανισμών, για να γίνει το ΠΑΣΟΚ ξανά η φωνή του λαού.«Αυτές οι εσωκομματικές εκλογές είναι μία μοναδική ευκαιρία και δεν μπορεί να τη χάσει το ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ να μη βολευτεί και να μην ωραιοποιήσει τις καταστάσεις, όπως έγινε με την άνοδο κατά 0,94% των εκλογικών ποσοστών της τελευταίας κάλπης” είπε χαρακτηριστικά. Ο Γιάννης Κανελλάκης όπως αναμενόταν δεν κατέθεσε υπογραφές κάνοντας λόγο για προσωπικά δεδομένα και με ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να βρει ανάλογη λύση όπως έγινε με το ασυμβίβαστο του Χάρη Δούκα προκειμένου να είναι υποψήφιος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή