Ζέττα Μακρή: Δεν θα πάρουμε πίσω τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία λόγω αντιδράσεων
Όλες οι αλλαγές στην Παιδεία σύμφωνα με την υφυπουργό Ζέττα Μακρή
Μία ημέρα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολειά της χώρας για φέτος η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή αναφέρθηκε στις συνθήκες με τις οποίες θα λειτουργήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και τις αλλαγές που έρχονται στον χώρο της παιδείας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN η υφυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις συγχωνεύσεις τμημάτων, ξεκαθαρίζοντας ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω λόγω αντιδράσεων.
«Κάθε χρόνο γίνεται ένας εξορθολογισμός, δυστυχώς το δημογραφικό πλήττει και τα σχολεία, μειώνεται ο μαθητικός πληθυσμός. Έχουμε 61.000 τμήματα και συγχωνεύεται κάτω από το 1,6%», είπε και πρόσθεσε ότι «Τα μεγάλα κέντρα δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, στις περιφέρειες, στις απομακρυσμένες περιοχές είναι διαφορετική η αντιμετώπιση», ενώ ξεκαθάρισε ότι για τη μεταφορά των μαθητών είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια και όχι το υπουργείο.
Όπως είπε, ένα τμήμα κλείνει όταν έχει κάτω από 15 μαθητές, ενώ σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορει να πάρει πίσω το υπουργείο κάποια απόφαση συγχώνευσης, απάντησε ότι «Δεν πρόκειται να πάρουμε πίσω τις συγχωνεύσεις εξαιτίας αντιδράσεων. Αν έχουμε περισσότερες εγγραφές θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε διόρθωση αν υπάρχει λόγος».
Η Ζέττα Μακρή αναφέρθηκε ακόμα στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ λέγοντας ότι πρόκειται για μία συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Εσωτερικών, για την αναβάθμιση των κτηριακών εγκατάστασεων των σχολείων.
Όπως ανέφερε, θα δημιουργηθεί μία ειδική πλατφόρμα, στην οποία οι δήμοι θα καταγράφουν τα προβλήματα στις εγκαταστάσεις των σχολείων και από τις αρχές του 2025, σε συνεργασία με την ΚΤ.ΥΠ θα γίνουν οι εργασίες επιδιορθώσεων όπου χρειάζεται.
Παράλληλα θίχθηκε ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα, αυτό της στέγης των εκπαιδευτικών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις διορίζονται και δεν έχουν πού να μείνουν.
Η υφυπουργός «πέταξε το μπαλάκι» στους δήμους λέγοντας ότι θα μπορούσαν να πάρουν πρωτοβουλίες για τη διαμονή τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γιατρών και των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για αρμοδιότητα του υπουργείου.
Κλείνοντας η κα Μακρή είπε ότι τα σχολεία φέτος ανοίγουν με σαφώς καλύτερες συνθήκες και με τις 11 αλλαγές που θα γίνουν, τις οποίες χαρακτήρισε «απαραίτητες».