Άλλο κόμμα, νέο κόμμα ή παρατεταμένο «κώμα»; Ανακατεύεται η τράπουλα στον ΣΥΡΙΖΑ

Δηλώσεις επί δηλώσεων για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πλαίσιο μοιάζει ασφυκτικό 

Πρωτοφανής σύγχυση επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής.

Στην Κουμουνδούρου το προεδρικό γραφείο έκλεισε, οι συνεργάτες του κ. Κασσελάκη παραιτήθηκαν και οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται για την επόμενη μέρα, η οποία οδηγεί σε έναν δρόμο, αυτόν των εκλογών.

Ως γνωστόν το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία.

Οι ισορροπίες στο κόμμα

Αρχικά σε δύο εβδομάδες θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να καθορίσει τις διαδικασίες. Την ίδια στιγμή στη γραμμή της αφετηρίας για την θέση του προέδρου πιάνουν θέση ο ένας μετά τον άλλον οι υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο.

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται χολωμένος και προκαλεί εντύπωση ότι δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση, ούτε έχει δραστηριοποιηθεί στα social media, όπως συνήθιζε, ενώ μέχρι πρόσφατα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

«Όσο περισσότεροι είναι οι υποψήφιοι τόσο το καλύτερο», είπε σήμερα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά την ίδια στιγμή ο κίνδυνος νέας διάσπασης είναι κάτι παραπάνω από ορατό. Για παράδειγμα ο εκ των «Κασσελίστας» Πέτρος Παππάς διεμήνυσε ότι αν εκλεγεί ο Παύλος Πολάκης, ο ίδιος θα φύγει από το κόμμα.

Αυτή η στάση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έκκληση για ενότητα και σύμπνοια, η οποία επαναλαμβάνεται από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ τα σενάρια, που θέλουν τον Στέφανο Κασσελάκη αν ηττηθεί να προχωράει στην ίδρυση νέου κομματικού σχηματισμού δίνουν και παίρνουν. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές στους παροικούντες τη Ιερουσαλήμ ότι ο έκπτωτος πρόεδρος δεν θα ρίξει «λευκή πετσέτα». Κύκλοι του στο μεταξύ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Νίκου Παππά και της Ρένας Δούρου, την οποία επίσης κάποιοι προσεγγίζουν για να κατέβει υποψήφια.

Πώς ορίζονται οι διαδικασίες

Επί της διαδικασίας αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ορίζεται στο καταστατικό του κόμματος στο άρθρο 20 (παράγραφοι 4 και 5): «Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο. Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής» .

Το χρονοδιάγραμμα δείχνει κάλπες περί τον Νοέμβριο με Δεκέμβριο. Ωστόσο δεν αποκλείεται μια ριζικότερη αλλαγή. Σήμερα η κα Κασιμάτη ζήτησε μαζί με την εκλογή προέδρου να διεξαχθεί και αντίστοιχη διαδικασία για τα όργανα σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απονομιμοποιημένα.»

Το ζήτημα επομένως είναι αν την επόμενη μέρα θα προκύψει ένα νέο κόμμα ή ένα άλλο κόμμα ή η παράταξη θα παραμείνει σε παρατεταμένο «κώμα».

Σχετικές ειδήσεις