Μαντζουράνης: Δεν θα γίνω υποτακτικός του κ. Κασσελάκη

Ο κ. Μαντζουράνης χαρακτήρισε την αρχική και τη δεύτερη ομιλία του Κασσελάκη ως «εμπρηστικές» και «εξοργιστικές»
Φωτ.: Eurokinissi

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Γιάννης Μαντζουράνης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, και αναφέρθηκε στη στήριξή του προς τον Στέφανο Κασσελάκη.

Διευκρίνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η στήριξή του αφορούσε την επιλογή του Κασσελάκη από την πλειοψηφία των μελών του κόμματος και όχι προσωπικά τον ίδιο.

Ο κ. Μαντζουράνης επεσήμανε ότι, αν και θεωρούσε τον Κασσελάκη έναν νέο και μορφωμένο άνθρωπο, χωρίς μεγάλη εμπειρία στην πολιτική, πίστευε πως του αξίζει μια ευκαιρία.

Τα λάθη και οι δηλώσεις Κασσελάκη

Ο Γιάννης Μαντζουράνης εξήγησε ότι παρά την αρχική στήριξή του, η συνεχής αδυναμία του Κασσελάκη να διορθώσει τα λάθη του και οι επανειλημμένες διευκρινιστικές δηλώσεις δημιούργησαν προβλήματα. Ο κ. Μαντζουράνης χαρακτήρισε την αρχική και τη δεύτερη ομιλία του Κασσελάκη ως «εμπρηστικές» και «εξοργιστικές», καταδικάζοντας τη χρήση του όρου «κουκούλες» για την περιγραφή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορείς να απευθύνεσαι σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που έχουν εκλεγεί με μυστική ψηφοφορία, όπως εξελέγη ο ίδιος από όλα τα μέλη, και να λες ότι σας φόρεσαν κουκούλες», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κεντρική Επιτροπή και η δημοκρατική διαδικασία

Ο κ. Μαντζουράνης υπερασπίστηκε τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας, σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατικής διαδικασίας. Επισήμανε ότι η ονομαστική ψηφοφορία είναι εξαιρετική και δεν προβλέπεται γενικά για την εκλογή εσωκομματικών θέσεων. «Η μυστικότητα της ψηφοφορίας είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ που κατοχυρώνει την ελευθερία της ψήφου», ανέφερε ο ίδιος.

Η αναγκαιότητα συγκρότησης νέου φορέα

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μαντζουράνη, η αποσαθρούμενη κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα που θα ενώνει τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Ο κ. Μαντζουράνης αναφέρθηκε στη συνεργασία με άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και άλλοι φορείς της προοδευτικής παράταξης, ως αναγκαία για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση της αντιπολίτευσης. «Πρέπει να γίνουν προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός νέου φορέα, έτσι ώστε να έχει και το μπόνους του εκλογικού νόμου που θα ενώνει και θα ανασυγκροτεί τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη», υπογράμμισε.

Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα και οι μελλοντικές στρατηγικές

Ο Γιάννης Μαντζουράνης εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να παρέμβει εάν το επιθυμεί, αλλά προτιμά να μην κάνει καμία παρέμβαση.

Τόνισε ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως της στάσης του προς τον Κασσελάκη, και θα συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις και τις διαφωνίες του χωρίς να αποδεχτεί την υποταγή του στις υπάρχουσες πολιτικές συνθήκες.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνω υποτακτικός του κ. Κασελάκη. Θα εκφράζω τη διαφωνία μου, θα εκφράζω την κριτική μου και όπως και πριν, αν συμφωνώ με κάτι θα συμφωνώ μαζί του», δήλωσε.