ΣΥΡΙΖΑ: Εν αναμονή των αποφάσεων Κασσελάκη – Τα σχέδια Γεροβασίλη – Δούρου

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, με τα βλέμματα να στρέφονται στις αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη, που βρίσκεται απομονωμένος στις Σπέτσες.

Την ίδια στιγμή, η Όλγα Γεροβασίλη -που δέχεται πιέσεις αρκετών στελεχών του κόμματος, προκειμένου να είναι υποψήφια- άνοιξε διάπλατα την πόρτα της συνεργασίας με τον Σωκράτη Φάμελλο.

Πιέσεις στην Όλγα

Δεν είναι κρυφό ότι η Όλγα Γεροβασίλη αποτελεί την ιδανική επιλογή των «87» και πολλών «ουδέτερων» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Όπως έχει αναφέρει το Newsbomb.gr, η «Σιδηρά Κυρία» δεν δείχνει -στην παρούσα φάση- διατεθειμένη να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Το είπε, άλλωστε, η ίδια χθες στο Action24, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει σκεφτεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, αυτό που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, είναι τα θερμά λόγια που χρησιμοποίησε για τον Σωκράτη Φάμελλο, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο «παραθυράκι» πιθανής στήριξης του στην εσωκομματική κάλπη.

Τα ζυγίζει ο Κασσελάκη

Το μεγάλο ερώτημα των ημερών, είναι το τι θα πράξει ο -απομονωμένος στις Σπέτσες- Στέφανος Κασσελάκης. Ο ίδιος, έχει μιλήσει τις τελευταίες 48 ώρες ελάχιστα με τους στενούς του συνεργάτες. Οι τελευταίοι, με τη σειρά τους, αποκλείουν ένα μόνο ενδεχόμενο. Εκείνο του να εγκαταλείψει την πολιτική, μετά την αποτυχημένη θητεία του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήνουν, δηλαδή, ανοιχτή την πιθανότητα να επαναδιεκδικήσει τη θέση του προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και το ενδεχόμενο να ιδρύσει δικό του κόμμα. Πάντως, οι αντικειμενικές δυσκολίες ενός νέου εγχειρήματος, οδηγούν αρκετούς στο συμπέρασμα ότι θα προσπαθήσει να επιστρέψει στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.

Ο παράγοντας που αλλάζει τα δεδομένα

Μια απόφαση η οποία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της εσωκομματικής αναμέτρησης της 24ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη νέου προέδρου, είναι εκείνη του να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής την ίδια ημέρα. Και αυτό διότι θα προκαλέσει, αντικειμενικά, μεγαλύτερη κινητοποίηση μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πάνε να ψηφίσουν όχι μόνο για πρόεδρο, αλλά και για τα στελέχη που στηρίζουν.

Το ποια πλευρά θα ευνοήσει αυτή η διαφοροποίηση των αρχικών σχεδίων, δεν είναι ακόμα καθαρό. Όμως, μεγάλος χαμένος αναμένεται να είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. Παρά τις μεγαλοστομίες περί «αδιαμεσολάβητης νίκης από τη βάση», χρωστάει την εκλογή του -εν πολλοίς- στους μηχανισμούς διαφόρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στήριξη που έλαβε από πρόσωπα όπως ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Θάνος Μωραΐτης, δεν μπορεί να μην υπογραμμιστεί. Ευνοήθηκε, επίσης, από την «ουδετερότητα» κορυφαίων στελεχών, όπως η Ρένα Δούρου και από την ευθεία ενίσχυση που έλαβε στον δεύτερο γύρο από τον Νίκο Παππά και πολλούς βουλευτές της περιφέρειας.

Το μεγάλο του πρόβλημα είναι ότι σήμερα, αρκετοί από τους παραπάνω του έχουν γυρίσει ή ετοιμάζονται να του γυρίσουν την «πλάτη». Ο Παύλος Πολάκης, είναι ήδη διεκδικητής της ηγεσίας, διαθέτοντας ένα πανελλαδικό δίκτυο αφοσιωμένων οπαδών και την Κρήτη ολόκληρη, που μπορεί να του προσφέρει τεράστια ώθηση – η οποία θα εκλείψει από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος.

Οι σκέψεις της Δούρου

Παράλληλα, δύσκολα θα βρει στήριξη ξανά από τη Ρένα Δούρου. Μπορεί το περιβάλλον της να μην επιβεβαιώνει την πρόθεση της να είναι υποψήφια, αλλά εκείνοι που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της Κουμουνδούρου, αναφέρουν ότι η βουλευτής δέχεται πολλαπλές κρούσεις από αρκετά στελέχη και ψηφοφόρους του κόμματος, που της ζητούν να διεκδικήσει την ηγεσία. Και αυτό δεν είναι μυστικό.

Δεν μπορεί, επίσης, να περάσει απαρατήρητο, ότι τόσο εκείνη, όσο και ο Νίκος Παππάς, δέχονται συκοφαντικές επιθέσεις από τον διαδικτυακό «βούρκο» που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, ως δήθεν «προδότες» που «πούλησαν» τον έκπτωτο πρόεδρο του κόμματος. Με απλά λόγια, μπήκαν και αυτοί στην μακρά λίστα των φανταστικών «υπονομευτών» της προηγούμενης τάξης πραγμάτων που επικρατούσε στην Κουμουνδούρου.

«Φρέσκος αέρας» στην Κουμουνδούρου

Μπορεί τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται στον «αέρα», ωστόσο στην Κουμουνδούρου πνέει ένας «άνεμος» αλλαγής και θετικής αύρας μετά την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη. Όχι σε πολιτικό επίπεδο, αλλά στους -απλήρωτους- εργαζόμενους, οι οποίοι φαίνεται ότι βίωναν πρωτόγνωρες συνθήκες τον τελευταίο ένα χρόνο.

«Επιτέλους, άνοιξαν ξανά οι πόρτες στα γραφεία και οι άνθρωποι μιλούν μεταξύ τους χωρίς τον φόβο να μεταφερθούν τα όσα λένε στον 7ο όροφο. Και μάλιστα διαστρεβλωμένα από τους “πρόθυμους” της νέας τάξης πραγμάτων», είπε στο Newsbomb.gr ένας εκ των εργαζόμενων στην έδρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό ήταν το γενικό κλίμα που επικρατούσε, χθες, στην Κουμουνδούρου, γεγονός που φανερώνει ότι επί των ημερών του συστήματος Κασσελάκη υπήρχε βαθύτατο πρόβλημα από τη συμπεριφορά μερίδας «τοποτηρητών» του έκπτωτου προέδρου. Πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν αναφέρονταν σε στελέχη με πολιτική ευθύνη, ούτε στους εργαζόμενους του γραφείου Τύπου.

Σχετικές ειδήσεις