Μητσοτάκης από Βιέννη για μεταναστευτικό: «Θα συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε τον φράχτη στον Έβρο»

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ. «Το βάρος της φύλαξης των συνόρων πρέπει να επιμερίζεται δίκαια», υπογράμμισε αναφερόμενος στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Μητσοτάκης από Βιέννη για μεταναστευτικό: «Θα συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε τον φράχτη στον Έβρο»
EUROKINISSI.
2'

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στη Βιέννη, όπου είχε σήμερα (11/09) συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ. Πρόκειται για την πρώτη διμερή επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στη νέα ευρωπαϊκή περίοδο και πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 17 – 18 Οκτωβρίου.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου (ανταγωνιστικότητα, άμυνα, ενέργεια κ.ά.), καθώς και ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό, αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες παραχώρησαν δηλώσεις στον Τύπο.

«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μόνη στην προτασία των συνόρων της Ευρώπης. Βρισκόμαστε υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, αυτό εξυπηρετεί την κοινή ασφάλεια. Ακόμη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πολιτικά θέματα. Σε συνεργασία με την Ουγγαρία και τη Σερβία, λειτουργούμε για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης. Οι Παλαιστίνιοι είναι κι εκείνοι όμηροι της Χαμάς, δεν θέλουμε να υπάρξει ανάφλεξη στη Γάζα. Ως φίλοι με την Ελλάδα, πρέπει να υπάρχει κοινή στάση έναντι των προκλήσεων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νεχάμερ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είμαστε μέλη της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρέπει να έχουμε συνεχείς επαφές για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις. Αισθάνομαι ευγνώμων για την Αυστρία, καθώς στάθηκε στο πλευρό της πατρίδας μας, το 2020, όταν υπήρξε μία απόπειρα παραβίασης των συνόρων από μεταναστευτικά κύματα, την οποία αποκρούσαμε αποτελεσματικά. Δεν μπορούν να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιοι θα εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης τίθεται ως απόλυτη προτεραιότητα, κάτι που έχει γίνει κοινός στόχος. Απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό, διότι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα. Θα συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε τον φράχτη στον Έβρο».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή