Μητσοτάκης: Στο μεταναστευτικό η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, την παιδεία, τις αμοιβές, τις ανεμογεννήτριες
INTIME NEWS

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ακολουθήσει πιο αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Talk Radio, ο κ. Μητσοτάκης έφερε το παράδειγμα της κρίσης στον Έβρο, σημειώνοντας ότι πρέπει να λύσουμε το ζήτημα των ευρωπαϊκών συνόρων.

«Σήμερα στο ανατολικό Αιγαίο δεν μιλούν για μεταναστευτικό πρόβλημα», τόνισε και πρόσθεσε πως δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές και εκατοντάδες εξ αυτών είναι στη φυλακή.

Σημείωσε επίσης ότι σε πρώτη φάση η απόφαση της Γερμανίας δεν μας αφορά, ενώ υπογράμμισε την συνεργασία με την Τουρκία, η οποία "έχει πάρει το μήνυμα πως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή".

Τόνισε δε, ότι στο μεταναστευτικό η απάντηση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν.

«Το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα, είναι προσβλητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας. Από την άλλη η ενεργητική αποτροπή είναι η αποστολή που επιτελεί το Λιμενικό, και την επιτελεί με μεγάλη προσήλωση. Δεν είναι υπηρεσία υποδοχής μεταναστών το Λιμενικό. Δεν υπάρχουν push backs, μιλησα για ενεργητική αποτροπή», είπε.

Για τα κινητά στα σχολεία:

«Θα ήθελα να δώσω αυτονομία στα σχολεία. Δεν θα είχα αντίρρηση να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Οι έφηβοι μας είναι υπερβολικά εξαρτημένοι από τις πλατφόρμες που είναι φτιαγμένες για να δημιουργούν εθισμό».

Είπε ότι θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος.

Για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών:

«Αυτή η κυβέρνηση έχει προσλάβει σχεδόν 40.000 εκπαιδευτικούς. Αντικαθιστούμε αναπληρωτές με μόνιμους. Βλέπω ικανοποίηση. Έχουμε ελάχιστα κενά»

Σημείωσε δε ότι οι διαδραστικοί πίνακες θα μπουν σε 30.000 τάξεις.

Για τη στεγαστική κρίση

«Το ζήτημα παροχής στέγης σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς, Σώματα Ασφαλείας είναι πραγματικό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Απέδωσε ευθύνες στις τοπικές κοινωνίες, φέρνοτας παράδειγμα την περίπτωση ένός παθολόγου σε ένα νησί. «Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί ολόκληρος Δήμος να μην μπορεί να βρει μια αξιοπρεπή στέγη»

Για τις αμοιβές

Σε ερώτημα αν θα μπουν οι πυροσβέστες στα βαρέα και ανθυγιεινά απάντησε πως αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε άλλες ομάδες: «Από πέρυσι έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για αύξηση των απολαβών στο Δημόσιο». Πρόσθεσε πως στο μέλλον μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο.

Για τις φωτιές

«Τα συνολικά στοιχεία δείχνουν πως φέτος είχαμε πολύ λιγότερες καμένες εκτάσεις. Από τις 4.000 φωτιές μια ξέφυγε και πρέπει να καταλάβουμε τι έγινε. Είναι κάτι που δεν πρέπει να ξαναγίνει. Θα απαντήσω στη Βουλή σε σχετική ερώτηση»

Για τις αυθαιρεσίες δόμησης

«Θα προστατευτεί το ευαίσθητο οικοσύστημα των νησιών, υπάρχουν αποφάσεις για την άναρχη δόμηση. Έχουμε πια τα τεχνολογικά εργαλεία να ξέρουμε αν χτίζεται κάτι αυθαίρετο. Αν πάμε να κάνουμε κατεδαφίσεις, όπως πχ στη Μύκονο που χτίστηκαν πρόσφατα, μην έρθετε να πείτε τι είναι αυτά που γίνονται»

Για τις ανεμογεννήτριες

«Επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις να μπουν ανεμογεννήτριες σε δασικές εκτάσεις. Διακινούνται απίστευτες θεωρίες συνωμοσίες»

Για την στέγαση

«Έχουμε εξασφαλίσει 2 δισεκατομμύρια, παραπάνω για το «Σπίτι μου 2», θα λάβουμε σοβαρά υπόψιν προτάσεις να επεκτείνουμε τα κριτήρια»

Για την περιφέρεια

«Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν ευκαιρίες εργασίας στην περιφέρεια», είπε και έφερε παράδειγμα τα Ιωάννινα. «Δεν γίνονται το μοντέο της χώρας να είναι 4 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή της Αττικής»

Για το νερό

«Δεν πάμε σε αυξήσεις στο νερό, δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια», διευκρίνισε ο πρωθυπυοργός και αναφέρθηκε στο σχέδιο της ΕΥΔΑΠ για τα αποθέματα νερού.

«Η Αττική δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας. Τα νησιά έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά θα υπάρξει κεντρική στρατηγική. Μιλάμε πάντα για την ύδρευση όχι για την άρδευση»

«Το 85% του νερού πηγαίνει για την άρδευση. Η ύδρευση είναι κάτι παραπάνω από το 10%. Να χρησιμοποιήσουμε πιο έξυπνα την τεχνολογία για την άρδευση»

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες

«Είναι πάντα προτεραιότητα σε όλα τα προγράμματα»

Για την ακρίβεια

«Η αύξηση του ονομαστικού μισθού και η μείωση τω επιβαρύνσεων είναι ο μόνος τρόπος, αν ξέρει κανείς άλλο τρόπο να έρθει να μου το πει»

Τόνισε δε πως έχουν δίκιο να μας λένε πως οι αυξήσεις των μισθών έχουν εξαλειφθεί από την ακρίβεια.

Για την κοινωνική πολιτική

«Θέλουμε να εξορθολογίσουμε τα επιδόματα για να τα παίρνουν αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη. Δεν θα ζήσουμε όμως με επιδόματα. Αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται δεν πρόκειται να υπάρχει πλούτος. Καλύτερη επιδοματική πολιτική είναι η αναπτυξιακή πολιτική που δημιούργησε θέσεις εργασίας»

«Δεν είμαι Αριστερός, ούτε κομμουνιστής, ούτε σοσιαλιστής, είναι φιλελεύθερος» , υπογράμμισε.

Για τη φοροδιαφυγή

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να συνδέσουμε τις βάσεις δεδομένων για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Έχουμε περιορίσει το μαύρο χρήμα, δεν το εξαφανίσαμε, άλλωστε υπάρχει σε όλες τις οικονομίες του κόσμου»

Για την Παιδεία

«Ο Πανελλαδικές εξετάσεις είναι σύστημα αδιάβλητο, αξιοκρατικό και δίκαιο. Αλλά το Λύκειο έχει μετατραπεί σε σύστημα προετοιμασίας. Θέλουμε να αποσυνδέσουμε το απολυτήριο Λυκείου από την είσοδο στα Πανεπιστήμια, αλλά ένας μηχανισμός εξετάσεων θα πρέπει να υπάρχει. Το Ψηφιακό Φροντιστήριο είναι ένα βήμα. Όσο καλύτερο είναι τόσο θα ανταγωνίζεται το κανονικό φροντιστήριο»

Για Τουρκία

«Η Ελλάδα οφείλει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις της. Πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί την κυριαρχία της .Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά με τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η χώρα δεν πρόκειται να κάνει έκπτωση στο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν έχει αλλάξει»

Σχετικές ειδήσεις