Χριστοδουλίδης: Πρόοδος για την ηλεκτρική διασύνδεση - Στις 19 Σεπτεμβρίου συνάντηση με Μητσοτάκη

Οι συζητήσεις  προχωρούν θετικά, εργαζόμαστε επί συγκεκριμένων πτυχώνμ πάρχει πρόοδος και θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις στη βάση ενός και μόνο παράγοντα, να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Χριστοδουλίδης: Πρόοδος για την ηλεκτρική διασύνδεση - Στις 19 Σεπτεμβρίου συνάντηση με Μητσοτάκη
3'

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι υπάρχει πρόοδος σε σχέση με τις συζητήσεις για τον Great Sea Interconnector (GSI), ενώ σημείωσε και το ενδιαφέρον που υπάρχει από άλλες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά και τη χθεσινή επίσκεψη του στη χώρα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα για να συζητήσουν το έργο.

Στο περιθώριο εκδήλωσης της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων στη Λάρνακα, κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις επικρίσεις που διατυπώνονται για τη μη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα, Great Sea Interconnector. Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι κάποιοι σκέφτονται τις επόμενες εκλογές, ενώ η Κυβέρνηση σκέφτεται «τις επόμενες γενεές».

«Βλέπω αυτές τις έντονες τοποθετήσεις -δεν αναφέρομαι τώρα στα κόμματα- πολύ υπέρ, πολύ εναντίον. Διερωτούμαι από πού προκύπτουν όλα αυτά; Εν πάση περιπτώσει, δεν με αφορούν καθόλου. Οι συζητήσεις μας προχωρούν θετικά, εργαζόμαστε επί συγκεκριμένων πτυχών. Υπάρχει πρόοδος και θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις στη βάση ενός και μόνο παράγοντα, να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού», τόνισε.

Αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αφορά τις μελλοντικές γενεές και το οποίο ενδιαφέρει την Κυβέρνηση, σημείωσε ότι οι αποφάσεις θα είναι και συνετές και θα λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα, ό,τι και αν λένε κάποιοι περί καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων.

Σημείωσε επίσης ότι στις 19 Σεπτεμβρίου θα είναι στην Αθήνα για να δει τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ένα από τα βασικά θέματα θα είναι και αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης. «Είμαστε σε καθημερινή επαφή. Και χθες και προχθές για το θέμα αυτό», είπε.

Σε παρατήρηση ότι το Ισραήλ εξέφρασε την στήριξή του για το έργο ο Πρόεδρος ανέφερε ότι έχει δει τη σχετική δήλωση του Ισραηλινού Υπουργού, ωστόσο σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Συζητάμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, έχουμε πρόοδο, θέλω να το επαναλάβω και υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες χώρες. Δεν ήταν τυχαίο και το χθεσινό μου ταξίδι», είπε.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του την Τετάρτη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είπε ότι συζητήθηκαν τόσο θέματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, όσο και το συγκεκριμένο έργο.

Ερωτηθείς για τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας για την συμφωνία συνεργασίας στον αμυντικό τομέα μεταξύ και Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η αναγνώριση από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας.

«Πάντα εργαζόμαστε στη βάση μιας θετικής προσέγγισης. Δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει τις αποφάσεις μας, ούτε και είναι αντίδραση στο τι κάνει ή δεν κάνει η Τουρκία», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή