Μεταναστευτικό - Μητσοτάκης σε Γερμανία: «Μην πετάτε το μπαλάκι σε εμάς»

Ο εφιάλτης του μεταναστευτικού και τα εγκληματικά λάθη της Γερμανίας
Αρχείου - Eurokinissi

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία η οποία κλείνει τα σύνορά της και μεταφέρει το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών στις μεσογειακές χώρες είναι αποτέλεσμα των τραγικά λανθασμένων χειρισμών της πρώην Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία με σύμμαχο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ακολουθώντας την πολιτική των ανοικτών συνόρων, μετά το 2015, διέλυσαν την Ευρώπη και μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ένα απέραντο hot spot.

Η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη μετέτρεψε εκείνη την περίοδο την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών και στρατοπέδων μεταναστών, όσων προσφύγων δεν ήθελε να κρατήσει η Γερμανία.

Τώρα ο Όλαφ Σολτς διαπιστώνει τα εγκληματικά λάθη της προκατόχου του και κλείνει τα σύνορα της Γερμανίας μεταθέτοντας πάλι το πρόβλημα στις χώρες της Μεσογείου και συγκεκριμένα στην πολύπαθη Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο κατά την επίσκεψή του στην Αυστρία όσο και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Τalk Radio 98,9 έστειλε ηχηρό μήνυμα προς τις κινήσεις της Γερμανίας στο μεταναστευτικό που ουσιαστικά δείχνουν κατάργηση της Συνθήκη Σένγκεν.

«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου. Γι’ αυτό υπήρξε αντίδραση και από χώρες που έχουν χερσαία κοινά σύνορα με τη Γερμανία. Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων».

Όπως θύμισε «η κυβέρνηση της ΝΔ από τότε που μας εμπιστεύτηκε ο λαός έχει ακολουθήσει δίκαιη και αυστηρή πολιτική προστασίας των συνόρων της χώρας. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο και ήταν το πρώτο βήμα σε μια συστηματική προσπάθεια να πείσουμε όλη την ΕΕ ότι αν δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αριθμό που περνούν τα σύνορα δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των δευτερογενών ροών. Και από τότε η Ευρώπη προσαρμόστηκε στο ζήτημα αυτό.

Αυτή η πολιτική είχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι είσοδοι μεταναστών από τα σύνορα και να εξομαλυνθεί η εικόνα στα νησιά. Τώρα θα σας μιλήσουν για τους Τούρκους που έρχονται με fast track βίζα. Στείλαμε μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Εκατοντάδες διακινητές είναι πλέον στη φυλακή και θα αντιμετωπίσουν αυστηρές ποινές. Το μεταναστευτικό δεν απασχολεί τους Έλληνες αλλά απασχολεί την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία που ακολουθούσε χαλαρή μεταναστευτική πολιτική. Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη στο ζήτημα και είναι ικανοποιητική καθώς έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν θα γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ειδικά, δε, για το λιμενικό είπε ότι «έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη θάλασσα, με αυτοθυσία. Προσβλητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας για pushbacks. Από την άλλη να είμαι σαφής ότι η ενεργητική αποτροπή αποτελεί αποστολή που το Λιμενικό πρέπει να την επιτελεί. Όταν ξεκινά κάποιος από την Τουρκία, πρέπει να επιστρέψει στην Τουρκία με ασφάλεια. Το Λιμενικό δεν είναι μια υπηρεσία υποδοχής παράνομων μεταναστών».

Σχετικές ειδήσεις