Αλέξης Χαρίτσης στη ΔΕΘ: Οι έξι προτάσεις για ενα Λαϊκό Μέτωπο

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς ανέφερε χαρακτηριστικά τους έξι προγραμματικους άξονες: Ακριβεια- Υγεια-Εργασια- Κλιματική κρίση/Πολιτική προστασία- Στέγη- Εργασία

Την ανάγκη για ένα Λαϊκό Μέτωπο που θα δώσει αριστερή διέξοδο από την κυβέρνηση της δεξιάς μίλησε ο Αλέξης Χαρίτσης στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς τόνισε ότι απέναντι στα φαινόμενα εκφυλισμού, στην απουσία πολιτικής και προγραμματικής συζήτησης χρειάζεται πρόγραμμα ευθέως αντιπαραθετικό με τη δεξιά. "Την πολιτική της δεξιάς θα την νικήσει η πολιτική της αριστεράς. Η αριστερά βέβαια δεν μπορεί μόνη της, χρειάζονται συνεργασίες", είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε τους έξι άξονες για ένα Λαϊκό Μέτωπο στην Ελλάδα πάνω σε προγραμματική βάση και σε συγκεκριμένα μέτωπα, "ως ένα αρχικό πεδίο για να δούμε αν και που μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις με άλλες δυνάμεις". Ένα πρόγραμμα που ξέρει με ποιους θέλει να πάει και ποιους έχει απέναντι. Ξέρει ποιους θέλει να εκπροσωπήσει και με ποιους θέλει να συγκρουστεί. Αυτό που απουσιάζει σήμερα στη χώρα μας, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς ανέφερε χαρακτηριστικά τους έξι προγραμματικους άξονες: Ακριβεια- Υγεια-Εργασια- Κλιματική κρίση/Πολιτική προστασία- Στέγη- Εργασία

1) Ακρίβεια. Θα μιλήσουμε για έλεγχο τιμών και πλαφόν σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας για να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια που παρατηρούμε σήμερα στα σουπερμάρκετ; Θα μιλήσουμε για τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά ήδη διαβίωσης όπως έγινε στην Ισπανία; Θα μιλήσουμε για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αυξήσεις μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πάνω από το επίπεδο του πληθωρισμού για να μην ροκανίζονται οι αυξήσεις από τον τιμάριθμο;

2) Υγεία. Έχουμε διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεωργιάδη. Για να σταθεί το ΕΣΥ στα πόδια του, για να παραμείνουν οι γιατροί, χρειάζεται γενναία μισθολογική αύξηση, διπλασιασμό των αποδοχών των γιατρών. Δημοσιονομικό κόστος 500 εκατ. ευρώ ετησίως, είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής αν θα στηρίξεις το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του.

Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Προσλήψεις για να καλυφθούν τα 20.000 κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο σύστημα. Αυτά θα μας φτάσουν στον μέσο όρο πανευρωπαϊκά στο επίπεδο δαπάνης στην υγεία.

3) Ενέργεια. Πλαφόν στη λιανική και χονδρική τιμή του ρεύματος. Αυτό που γίνεται στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα δεν έχει αντίστοιχο σε όλη την Ευρώπη. Μπαίνουν 8 το βράδυ οι ηλεκτροπαραγωγοί και βάζουν ότι τιμή θέλουνε. Πέντε και έξι φορές πάνω από το κόστος, κλειδώνουν αυτή τη τιμή και αισχροκερδούν απέναντι στην κοινωνία και την οικονομία.

Δημόσιος σχεδιασμός των ΑΠΕ με την κοινωνία μπροστά, με ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ που εκκρεμεί εδώ και 5 χρόνια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για να μπορούν να λυμαίνονται την αγορά συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, πρωταγωνιστικός ρόλος της κοινωνίας με ενεργειακές κοινότητες οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παραγωγικές μονάδες, να δοθεί η δυνατότητα στην παραγωγή να βάλουν ΑΠΕ. Και φυσικά, το κρίσιμο, διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των δικτύων στην ηλεκτρική ενέργεια και στο αέριο.

3) Στέγη. Ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο απασχολεί αυτή τη στιγμή νέα ζευγάρια, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, αστυνομικούς, δημόσιος υπαλλήλους. Κατάργηση της Golden Visa. Δραστικός περιορισμός του Airbnb σε όλη την επικράτεια. Ενίσχυση της προσφοράς κατοικίας. Έχουμε πρόβλημα με την προσφορά και η κυβέρνηση έχει αφήσει και την ευκαιρία του ταμείου Ανάκαμψης ανεκμετάλλευτη, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία. Στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία δημόσιου οργανισμού κατοικίας για να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα αυξήσει την προσφορά. Αναβάθμιση φοιτητικών εστιών και προγράμματα μαζί με τους δήμους για να στηριχθεί η φοιτητική στέγη.

Και φυσικά, ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, που αφορά το ότι σήμερα οικογένειες μπορεί να χάσουν το σπίτι τους για λίγες χιλιάδες ευρώ. Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και αναδιάρθρωση του πτωχευτικού κώδικα για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.

5) Πολιτική Προστασία και Κλιματική Κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία. Το βλέπουμε στη Θεσσαλία, το βλέπουμε στην Κρήτη. Εκεί που προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν τους φορείς διαχείρισης του νερού. Καμία ιδιωτικοποίηση σε φορέα διαχείρισης υδάτων. Καμία κερδοσκοπία στο φυσικό αγαθό του νερού. Έργα υποδομής που λείπουν και ως προς την Πολιτική Προστασία με τη φωτιά στην Αττική που έφτασε στο Χαλάνδρι να σβήσει. Αυτό που χρειάζεται είναι η ενοποίηση όλων των υπηρεσιών δασοπροστασίας κάτω από μια αρχή, να μπει ένα τέλος στον κατακερματισμό. Να μπει ένα τέλος σε αυτή τη σκανδαλώδη διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία μερίμνησε ώστε το 1% να πάει στην Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατάφερε μέχρι και τον Ιούνιο να απορροφήσει το 1%. Το 1% του 1%.

6) Εργασία. Αυτό που χρειάζεται είναι συλλογικές συμβάσεις με καθολική εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους. Μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, με πρώτο αυτό για την εξαήμερη εργασία. Αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, το ΣΕΠΕ να επιστρέψει στο υπουργείο Εργασίας.

"Αυτές είναι κάποιες προγραμματικές προτάσεις που μιλούν για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία και μπορούν αν ανοίξουν ένα διάλογο όσων λένε ότι επιθυμούν να πέσει η κυβέρνηση της δεξιάς αλλά δεν έχουν και την ανάλογη προγραμματική πρόταση για να πείσουν την κοινωνία πως υπάρχει άλλος δρόμος της κυβέρνησης της δεξιάς", είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης.