«Σπίτι μου 2»: Οι δικαιούχοι και τα ποσά – Τα νέα μέτρα για το στεγαστικό

Στα 2,4 δισ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για τα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.
INTIME.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος εξειδικεύτηκαν σήμερα (13/09) από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του προγράμματος «Σπίτι μου 2», το οποίο θα απευθύνεται και σε ανθρώπους έως 50 ετών.

Σύμφωνα με την κυρία Ζαχαράκη, μετά το τέλος των δύο κύκλων του προγράμματος, «πάνω από 30.000 άτομα και ζευγάρια θα έχουν βρει στέγη και δεν θα είναι πλέον στο ενοίκιο, αλλά στο δικό τους σπίτι».

Στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», διευρύνονται τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα έως 20.000€ για άγαμους, έως 28.000€ για ζευγάρια + 4.000€ ανά παιδί, έως 31.000€ για μονογονεϊκή οικογένεια και 5.000€ επιπλέον για κάθε παιδί. Αφορά ακίνητα που έχουν αξία συμβολαίου έως 250.000€, έως 150 τετραγωνικά μέτρα και κατασκευής έως και το 2007.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, ο συνολικός προϋπολογισμός για τα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 1,1 δισ. ευρώ από τραπεζικά κεφάλαια).

Ως προς το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», η κ. Ζαχαράκη γνωστοποίησε πως αυξάνεται η επιδότηση στο 60%, καθώς και το επιτρεπόμενο ποσό της ανακαίνισης σε περισσότερα από 13.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, το 75% είναι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 25% πόροι Τραπεζικών Ιδρυμάτων. Είναι ανοιχτό σε όλα τα φυσικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες κατοικίας (κύριας ή δευτερεύουσας).

Σχετικά με την κοινωνική στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες, η κ. Ζαχαράκη γνωστοποίησε πως «για πρώτη φορά θα ανακαινίσουμε κατοικίες ιδιωτών στην Αθήνα (70 διαμερίσματα) και ιδιωτικά δημόσια σπίτια στη Θεσσαλονίκη (30 διαμερίσματα)». Ακόμη, προβλέπεται ανακαίνιση και ένταξη μέρους του αδρανούς ιδιωτικού στεγαστικού αποθέματος σε ένα σχήμα οικονομικά προσιτής ενοικιαζόμενης κατοικίας.

Μιλώντας για τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων, η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι εφέτος οι ανάγκες στέγασης ιατρών, δασκάλων κ.ά. σε 31 νησιωτικούς Δήμους ανέρχονται σε 3.086.

Το μεγαλύτερο πλήθος, όπως σημείωσε, εντοπίζεται στη Σαντορίνη (464) και το μικρότερο στο Ληξούρι (4). «Αναζητούμε μεικτό σχήμα, ώστε πέραν των ανακαινίσεων, να αξιοποιήσουμε δημοτική ή δημόσια περιουσία για τον σκοπό αυτό (όπως κενών αστυνομικών τμημάτων και παλιών σχολείων)», τόνισε.

Ως προς την ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, «θα ψηφιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία μας, για να μπορεί να αξιοποιηθεί για κοινωφελή σκοπό», επεσήμανε ακόμη η κυρία Υπουργός. Σκοπός είναι η φυσική και ψηφιακή απογραφή τουλάχιστον 1.600 ακινήτων, η καταγραφή των ακινήτων στο κτηματολόγιο, η αποτύπωση τυχόν νομικών εκκρεμοτήτων και η πρόταση αξιοποίησης, ανάλογα με την κατηγορία των ακινήτων και την χωροταξική-γεωγραφική τους θέση.

Επιπλέον, αυξάνεται το επίδομα φοιτητικής στέγης έως και 2.500 ευρώ. Το επίδομα καταβάλλεται στους φοιτητές των ΑΕΙ που διαμένουν εκτός του νομού της κυρίας κατοικίας τους υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Αναφερόμενη σε ένα προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους, η κ. Ζαχαράκη αποσαφήνισε πως προβλέπονται ειδικά εισοδηματικά, περιουσιακά κριτήρια και κριήτρια διαμονής.

Το επίδομα παρέχει 70 έως 210 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Η αίτηση έχει διάρκεια έξι μήνες. Με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν, αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις