Μεταναστευτικό: Ο Μητσοτάκης αναζητά συμμαχίες κατά της Γερμανίας
Με την ανησυχία ότι οι αποφάσεις της Γερμανίας θα οδηγήσουν σε αύξηση των ροών, η Αθήνα εντείνει τα κύματα των ελέγχων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. "Αυτά που θέλει να εφαρμόσει η Γερμανία είναι κόντρα στο σύμφωνο μετανάστευσης… Δεν έχουμε ολοκληρώσει τον φράχτη στον Έβρο. Σε έναν χρόνο θα είναι έτοιμος… Κάνουμε το χρέος μας στην Ευρώπη, φυλάμε τα σύνορα", σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ERTnews, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα βρεθεί τον Οκτώβριο στη γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να δώσει το "παρών" στη διάσκεψη του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια και αναζητά συμμαχίες στην Ε.Ε. για να αναχαιτίσει τις κινήσεις της Γερμανίας.
Παράλληλα, την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γερμανό υφυπουργό, Μπερντ Κρέσερ, στο περιθώριο της διάσκεψης για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια, τη στιγμή που η Ελλάδα… χτίζει τις συμμαχίες της, ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη βελγική πρωτεύουσα.
Για το μεταναστευτικό μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο OPEN. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών αρχικά αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των μέτρων στη Γερμανία για την εισχώρηση μεταναστών και αν αυτή η κατάσταση αποτελεί ζήτημα για τη χώρα μας. Η Γερμανία επικαλείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εισροές από άλλες χώρες της ΕΕ και έτσι πρόκειται να εισαγάγει περισσότερους ελέγχους, με ταυτοποιήσεις.
Αυτή η κατάσταση όπως εξήγησε δημιουργεί διατάραξη σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργεί θέματα στη συνθήκη Σένγκεν.
«Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπει πως από την στιγμή που ένας πολίτης λάβει το τα δικαιώματα πρόσφυγα, τότε έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει ελεύθερα. Η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα τηρεί αυτά που προβλέπει η δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ενώ ξεκαθάρισε πως «Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε ξαφνικά με έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών».
Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη η Γερμανία έχει εξαγγείλει αυστηροποίηση ελέγχων και όχι κλειστά σύνορα, οπότε οι πρόσφυγες που θα ταξιδέψουν από την Ελλάδα στη Γερμανία δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν πίσω.
«Ανεξαρτήτως με τη χρηματοδότηση, ο φράκτης στον Έβρο θα γίνει», είπε στη συνέχεια αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την μετανάστευση.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει την λάθος στάση της Γερμανίας:
«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας με νόημα πως «γι' αυτό βλέπετε ότι υπήρχε και πολύ μεγάλη αντίδραση από τις χώρες που έχουν χερσαία σύνορα με τη Γερμανία».
Μια από αυτές είναι και η Αυστρία, την οποία επισκέφτηκε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τη Βιέννη, όπου συνάντησε τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η χώρα μας «δεν θα δεχθεί να επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος για το μεταναστευτικό». Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν μεν στη Βιέννη απευθύνονταν δε προς το Βερολίνο και δη στην αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Σολτς στο μεταναστευτικό.
Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια παρασκηνιακή συνεννόηση της Αθήνας με τις χώρες που θα επηρεαστούν άμεσα από τις προτάσεις του Βερολίνου για απελάσεις στα σύνορά της. Πέραν της Αυστρίας, η οποία διαφωνεί με την αύξηση και «αναβάθμιση» των ελέγχων, η Ελλάδα είναι σε επικοινωνία με την Πολωνία και τον Ντόναλντ Τουσκ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η Ιταλία και η πρωθυπουργός της Τζόρτζια Μελόνι, βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την Ελλάδα, καθώς καλείται και εκείνη να προστατέψει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να διαχειριστεί τι μεταναστευτικές ροές.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το ζήτημα στη Γερμανία «σε πρώτη φάση δεν μας αφορά γιατί η απόφαση της Γερμανίας περιορίζεται στα χερσαία σύνορα». Ποια μπορεί ωστόσο να είναι η απάντηση; «Η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Ένας δίκαιος συμβιβασμός ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, που αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνουμε στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για να μπορούμε να επιτελούμε αυτή την αποστολή», συμπλήρωσε, μιλώντας στο Talk Radio 98,9. Το ζήτημα αυτό αναμένεται άλλωστε να θέσει στη συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο στις 14 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Πρώτη αντίδραση από Ολλανδία
Σειρά μέτρων για τον περιορισμό της μετανάστευσης, όπως ένα μορατόριουμ σε όλες τις νέες αιτήσεις ασύλου, σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ολλανδίας, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Γερμανίας για επέκταση των ελέγχων σε όλα τα σύνορά της. Η νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής το αντιισλαμικό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς, ανέφερε ότι θα κηρύξει εθνική κρίση ασύλου, κάτι που θα της επιτρέψει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν την αναγκαιότητα, ακόμη και τη νομιμότητα, αυτής της κίνησης, αλλά η υπουργός Μετανάστευσης Μαργιολάιν Φάμπερ (προέρχεται από το PVV) είπε ότι ενεργεί με βάση τις δυνατότητες που παρέχονται από τους μεταναστευτικούς νόμους της χώρας.
«Παίρνουμε μέτρα για να κάνουμε την Ολλανδία όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστική για τους αιτούντες άσυλο» ανέφερε στην ανακοίνωσή της χθες.
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας επιβεβαίωσε μάλιστα ότι στοχεύει να ζητήσει την εξαίρεσή της από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο αν και οι Βρυξέλλες είναι πιθανό να αντιδράσουν, επειδή οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη υιοθετήσει το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και οι εξαιρέσεις συνήθως συζητούνται στη φάση των διαπραγματεύσεων.
«Έχουμε εγκρίνει νόμους, δεν μπορεί να επιλέξει κανείς να εξαιρεθεί από την εγκεκριμένη νομοθεσία της ΕΕ, αυτή είναι μια γενική αρχή», είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Έρικ Μαμέρ μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα για μια πιθανή εξαίρεση της Ολλανδίας.
Σε μία από τις πρώτες ενέργειές της η ολλανδική κυβέρνηση είπε ότι θα τερματίσει τη χορήγηση αδειών ασύλου αορίστου χρόνου και θα περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες όσων έχουν λάβει άσυλο να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Θα αρχίσει επίσης να επεξεργάζεται έναν νόμο με τον οποίο θα αναστέλλονται όλες οι αποφάσεις επί των νέων αιτήσεων για έως και δύο χρόνια, ενώ θα περιοριστούν και οι διευκολύνσεις που προσφέρονται στους αιτούντες άσυλο.
Όπως και η γειτονική Γερμανία, η Ολλανδία λέει ότι θα επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της για να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων και την παράτυπη μετανάστευση.