Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση έχει στρατηγικό αντίπαλο της στο πολιτικό επίπεδο το ΚΚΕ

«Παραπλανητική» χαρακτήρισε την άποψη, ότι η κυβέρνηση «παίζει χωρίς αντίπαλο» ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του απόψε (παρασκευή (13/9) στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη ΔΕΘ.

Κουτσούμπας:  Η κυβέρνηση έχει στρατηγικό αντίπαλο της στο πολιτικό επίπεδο το ΚΚΕ
6'

«Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή αυτήν την εκφυλιστική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα περιδίνηση του ΠΑΣΟΚ, ακούμε συχνά ότι η κυβέρνηση παίζει χωρίς αντίπαλο.»

«Πρόκειται για μια εντελώς παραπλανητική θέση, για πολλούς λόγους» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, παραπέμποντας σε διαμαρτυρίες, κατά το προηγούμενο διάστημα, εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτών, πλημμυροπαθών, εκπαιδευτικών, συνταξιούχων και φοιτητών και συνέχισε:

«Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει και παραέχει αντίπαλο. Η κυβέρνηση έχει στρατηγικό αντίπαλο της, στο πολιτικό επίπεδο, το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις αυτούς τους αγώνες».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει, χωρίς προϋποθέσεις, τα αιτήματα των συνδικάτων «για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ τώρα και όχι το 2027» και για επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως τα παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη το Π'ΑΜΕ, όπως και τα αιτήματα της αγροτιάς και των απασχολουμένων, των άνεργων και των συνταξιούχων.

«Η πραγματικότητα είναι ότι τα κόμματα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, δεν αποτέλεσαν ποτέ πραγματικό αντίπαλο της κυβερνητικής πολιτικής, αντίθετα αποτέλεσαν και αποτελούν συνοδοιπόρο της» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι «αυτός είναι και ο λόγος, που έχουν περιέλθει στη σημερινή κατάσταση εκφυλισμού» και «δυσκολεύονται να ενσωματώσουν εργατικές-λαϊκές δυνάμεις, όπως στο παρελθόν». Υπογράμμισε ότι, αποδέχεται τις περιοριστικές πολιτικές της ΕΕ και «τους πολέμους του ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε:

«Και για το λόγο αυτό, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση».

Ο Μητσοτάκης θυμίζει λίγο serial killer...

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

«Μας είπε ότι η δική του πρόταση διακυβέρνησης, το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, είναι η "μοναδική κοστολογημένη" πρόταση, μέσα στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ. Η μοναδική πρόταση που δεν θα φέρει τη χώρα πάλι στη χρεοκοπία, που δεν θα την οδηγήσει στα "μνημόνια" και στη λιτότητα τους. Με άλλα λόγια, μας είπε: Λιτότητα, για να μην έρθει η λιτότητα» είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε:

«Ο Μητσοτάκης θυμίζει λίγο serial killer... Προχωρά μεθοδικά, στον τομέα της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, κλπ, δημιουργώντας «επενδυτικό χώρο» -είδατε πόσο όμορφα ακούγεται αυτή η φράση; - για πού αλλού; Φυσικά για την μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία…»

Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στον υπουργό Υγείας, λέγοντας ότι «φιγουράρει παντού, προσβάλει γιατρούς και ασθενείς, και εξελίσσεται σε έναν κατ' επάγγελμα ψεύτη».

«Αλήθεια, ποια ακριβώς σχέση έχει με την υγεία και κάνει τον ξερόλα, κάθε φορά που οι υγειονομικοί του τεκμηριώνουν τα κενά και τις ελλείψεις; Τι γραμμάτια ξεπληρώνει και για ποια συμφέροντα δουλεύει, όταν προκλητικά διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας και κάνει το ένα μετά το άλλο τα δωράκια στους μεγαλοκλινικάρχες; Εν τέλει, τι έχει να επιδείξει στην υγεία, εκτός από κλειστά νοσοκομεία, αυξήσεις στα φάρμακα και αντιλαϊκές αποφάσεις;».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία με μόνιμες προσλήψεις και νέο εξοπλισμό «για ένα εννιαίο δημόσιο αποκλειστικά υγείας και πρόνοιας» και αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στους συνταξιούχους, λέγοντας, ότι «την ώρα που ο πληθωρισμός τροφίμων είναι πάνω από 10% έρχεται με θράσος και λέει 2% αυξήσεις».

Χρειάζεται αυτοτελή φορολόγηση του εισοδήματος και διεύρυνση του αφορολόγητου

Επίσης, σχολίασε ότι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος δε λύνει το πρόβλημα των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων και πρότεινε άμεση κατάργηση του «φοροληστρικού» νόμου 5073/23, την αύξηση του αφορολόγητου, τη διαγραφή τόκων και προστίμων, την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης κ.α.

«Αυτό που χρειάζεται είναι αυτοτελή φορολόγηση του εισοδήματος και διεύρυνση του αφορολόγητου» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «πολλά απ' τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, δεν είχαν καν έναν, επιφανειακά έστω, φιλολαϊκό προσωπείο«, αλλά, αντίθετα, «χωρίς περιστροφές, μίλησε για την απευθείας στήριξη των ομίλων με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» και πρόσθεσε:

«Βλέπετε «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως μπόλικα «κλεφτόδεντρα» για τους μεγάλους, κλεμμένα χρήματα από τον μόχθο του λαού».

«Λέει ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει άλλο κοστολογημένο πρόγραμμα. Μας ρωτάει, τάχα ρητορικά, «από που να κόψω για να κάνω αυτά που ζητάτε»;

«Του απαντάμε κι εμείς: Να καταργήσεις τις φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους που κερδίζουν δισεκατομμύρια και δεν πληρώνουν φόρους. Να φορολογήσεις το μεγάλο κεφάλαιο με συντελεστή 45%, για να προκύψει δημοσιονομικός χώρος.»

«Να "σπάσεις" τα μονοπώλια που τσακίζουν τη ζωή των εργαζόμενων. Τα μονοπώλια στα σούπερ μάρκετ, στα διυλιστήρια, στην ακτοπλοΐα, στις αεροπορικές μεταφορές, στην ενέργεια, όπου κυριαρχούν 3-4 εταιρείες και μπορούν να αυξάνουν τις τιμές. Να κόψεις τα δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων για νέες επενδύσεις στους ενεργειακούς ομίλους που καταστρέφουν βουνά, αγρούς και νησιά με τις επενδύσεις τους, με πρόσχημα την πράσινη ενέργεια. Να κόψεις τις δαπάνες δεκάδων δισ. ευρώ για εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ, που μοναδικό στόχο έχουν την βαθύτερη συμμετοχή της χώρας στους πολέμους που αυτό διεξάγει, αφού είναι αμφίβολη, όχι μόνο η επιχειρησιακή χρησιμότητα τους για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά ακόμα περισσότερο είναι αμφίβολο, εάν καν θα λειτουργούν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κατασκευαστών τους…. ».

Η ελπίδα βρίσκεται στην συμπόρευση με το ΚΚΕ

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι για το σύστημα είναι απαραίτητοι δύο πόλοι, «ο ένας να κυβερνά και ο άλλος να απορροφά τη λαϊκή δυσαρέσκεια» και σημείωσε:

«Η ελπίδα, λοιπόν, για τον λαό, δεν βρίσκεται ούτε στην αναμόρφωση της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, ούτε στα διάφορα ακροδεξιά μορφώματα .... Η ελπίδα βρίσκεται στην ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, των κατευθύνσεων της ΕΕ, του ίδιου του στόχου της καπιταλιστικής κερδοφορίας, των αντιλαϊκών νόμων, συνολικά αυτού του εχθρικού, σάπιου και διεφθαρμένου κράτους. Βρίσκεται κυρίως στην συμπόρευση με το ΚΚΕ, σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας».

Για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει μια «μαγική εικόνα», όταν η κατασκευή του μετρό κράτησε 20 ολόκληρα χρόνια και συνιστά ομολογία «αποτυχίας» όλων των κυβερνήσεων, ενώ το τελικό του κόστος έφτασε αντί του αρχικού ενός, στο ενάμισι δισεκατομμύριο και παράλληλα, ενώ οι επεκτάσεις δυτικά και βόρεια δεν έχουν μελετηθεί και συνιστούν «όνειρο θερινής νυκτός» . Επίσης, ανέφερε τις παρατηρήσεις που είχε διατυπώσει και στο παρελθόν για το flyover και για το μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ και τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι πόροι για αντιπλημμυρικά έργα και άλλα σταθερά αναπτυξιακά έργα για το λαό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή